- Trešnje su voće koje nas podsjeća na odrastanje, a dozrijeva u svibnju i lipnju
- Poboljšavaju kvalitetu sna, mogu pridonijeti vitkoj liniji, ali i mladolikosti tvoje kože
- Osim što su vrlo ukusne same po sebi, od njih se mogu raditi i raditi likeri, umaci, kolači...
Krađa susjedovih trešanja koje imaju posebno fin okus mnogima je jedna od najdražih uspomena iz djetinjstva koje pamtimo. Samim time, trešnje su nam jedna od prvih asocijacija na kasno proljeće i rano ljeto pa iz godine u godinu nestrpljivo iščekujemo njihovu sezonu.
Trešnjom protiv glavobolje
Osim što su vrlo ukusne te ih obožavamo jesti, one su i pravi izvor zdravlja. Sadrže vitamine A, B i C, ali i razne sastojke koji pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavanju bolova uzrokovanih artritisom i pomoć su pri ublažavanju glavobolja. Neka istraživanja pokazuju da je 20 trešanja je 10 puta učinkovitije protiv glavobolje od aspirina.
Također sadrže i malo kalorija i bogate su vlaknima koja potiču probavu i samim time idealne su za održavanje vitke linije što nam je 'win-win' situacija.
Odlične za glatku kožu
U trešanjama se nalaze i prirodna protuupalna sredstva (flavonoidi) koja ublažavaju simptome alergija i astme, a potiču proizvodnju kolagena koji je protein ključan za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Kako starimo tako se i proizvodnja kolagena u našem tijelu usporava, a to vidimo pojavom prvih bora, ali i primjećujemo više celulita te nam je i kosa, ali i koža suha. Pa ako nisi ljubiteljica pripravaka, ovo ukusno voće može ti pomoći.
Melatonin za dobar san
Ako si primijetila da si u posljednje vrijeme nervozna, razdražljiva, imaš problema sa snom, trešnje ti mogu i tu pomoći. U crvenom, okruglom voću nalazi se i melatonin, hormon koji ima umirujuće djelovanje na neurone u mozgu pa jedenjem trešanja možeš riješiti problem nemirnog sna i ostalih sličnih briga.
Jesi li za sok?
U slučaju da imaš veliku količinu trešanja i misliš kako ih nećeš uspjeti sve pojesti te ti je žao da propadnu, možeš napraviti ukusan domaći sok za koji ti nije potrebno ni puno vremena, ali ni puno sastojaka. Dovoljne će ti biti samo trešnje, voda i šećer. U većem loncu, pola sata, prokuhaj trešnje bez peteljke u vodi skidajući pjenu koja se napravi. Kad prođe pola sata, kroz gazu procijedi sok. Na količinu soka dodaj pola njezine količine šećera. Zatim kuhaj još deset minuta te makni pjenu. Dobit ćeš sirup od kojeg ćeš moći napraviti ukusan i osvježavajući napitak koji će oduševiti sve koji ga probaju.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.