Life&style

'Rječnik izgubljenih riječi': Bestseler kojeg obožava i Reese Witherspoon stigao je u naše knjižare

  • Fantastični bestseler donosi priču o ženi koja je radeći na 'Oksfordskom rječniku engleskog jezika' počela prikupljati zanemarene, 'ženske riječi' za 'Rječnik izgubljenih riječi'
  • Roman je preveden na gotovo 30 jezika, a napokon je stigao i na police naših knjižara
  • Ovaj je naslov bio i preporuka književnog kluba Reese Witherspoon, a uskoro ćemo imati priliku gledati i adaptaciju u televizijsku seriju

Malo je onih koji su upoznati s okolnostima nastanka prvog izdanja 'Oksfordskog rječnika engleskog jezika'. Na ovom su izdanju, nastalom u počecima 20. stoljeća radile i mnoge žene, a jedna od njih, Esme, primijetila je da muški leksikografi koji oblikuju engleski jezik zanemaruju ili odbacuju mnoge 'ženske riječi'. Esme je s vremenom shvatila da se neke riječi smatraju važnijima od drugih te da riječi i značenja koja se odnose na ženska iskustva često ostaju nezabilježena pa je, kada je otkrila da nedostaje riječ 'ropkinja', odlučila 'ukrasti' nju, ali i brojne druge, i skupljati ih za još jedan rječnik: 'Rječnik izgubljenih riječi'. Dok se rađa pokret za prava glasa žena, a Veliki se rat nadvija nad svijetom, Esme se uputila na margine društva u potrazi za riječima obespravljenih.

Možda vas zanima 6 odličnih knjiga koje su postale hit serije kojima se veselimo u 2023. godini Rubrika Life&style Life&style

Radnja je ovo nevjerojatne i inspirativne priče bestselera New York Timesa 'Rječnik izgubljenih riječi' autorice Pip Williams koju je preporučio i književni  klub Reese Witherspoon, a koja je napokon stigla i na police naših knjižara. “Prekrasna priča o jednom povijesnom razdoblju i o snazi jezika i priča koja sjedinjuje ljubav, gubitak i književnost na savršeno liričan način”, napisala je poznata glumica o romanu prema kojem će se snimati i televizijska serija. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Južnoaustralske tvrtke Highview Productions, poznate po BBC-jevim, Stan i HBO-ovim serijama The Tourist, te Closer Productions preuzele su prava na ekranizaciju ovog bestselera koji je preveden na 28 jezika, te su sklopile ugovor s Anonymous Contentom koji je sklopio ugovor u ime Linde Kaplan.

Možda vas zanima Stephen King slavi 75. rođendan: Izdao je novu hit knjigu 'Fairy Tale', a izlazi i posebna monografija Rubrika Life&style Life&style

“Zaljubili smo se u Pipin roman baš kao što je to bio slučaj s čitateljima diljem svijeta i uzbuđeni smo što ovu prekrasnu i provokativnu priču donosimo na ekrane”, komentirali su u izjavi te dodali: "Nadahnut stvarnim događajima, ovaj iskreni roman baca svjetlo na zanemareni doprinos ženskih riječi i njihove povijesti u stvaranju Oxfordskog rječnika engleskog jezika."

Ugovor o ekranizaciji slijedi scensku adaptaciju romana, a serija bi premijerno trebala biti prikazana u Adelaideu u rujnu 2023. prije prikazivanja u Operi u Sydneyju u listopadu ove godine. 

Knjigu 'Rječnik izgubljenih riječi' u izdanju Egmontove biblioteke PULS može se pronaći u svim knjižarama te na webshopu shop.egmont.hr.

 

 

Photo: Instagram @reesesbookclub

Komentari 0