Life&style

Stephen King slavi 75. rođendan: Izdao je novu hit knjigu 'Fairy Tale', a izlazi i posebna monografija

  • Stephen King pisac je diljem svijeta poznat po svojim napetim horor romanima, a sada ima novi hit, za njega pomalo netipičan
  • Nakon što su ljetnim mjesecima vladali naslovi 'It Ends With Us' i 'Djevojka iz močvare' po kojem je snimljen i istoimeni film, kralj horora je zasjeo na tron svojim novim romanom 'Fairy Tale'
  • Danas ovaj slavni pisac slavi 75. rođendan, povodom kojeg 35 nakladnika iz cijelog svijeta priprema ilustriranu monografiju 'Stephen King – Svemir'

Kada je dobro štivo u pitanju, jedni će uvijek radije izabrati dirljive ljubavne priče, drugi dobar krimić, dok neki vole neizvjesnost i strah koje u u njima bude horor priče ili uzbudljivi romani misterije. Stephen King, koji danas slavi 75. rođendan, stekao je status legendarnog pisca još otkako je njegova prva knjiga objavljena 1974. i to upravo zahvaljujući svojim hororima, trilerima, znanstveno-fantastičnim i kriminalističkim pričama. Njegov najnoviji roman 'Fairy Tale' zasjeo je na tron najčitanijih nakon vladavine romana 'It Ends With Us' i 'Verity' Colleen Hoover  te 'Djevojka iz močvare' Delije Owens koji su bili na vrhu liste najprodavanijih knjiga u ljetnim mjesecima.

Možda vas zanima Inspirativni roman 'Prvi dan ostatka tvog života' nekome bi baš mogao promijeniti život Rubrika Life&style Life&style

U ovom romanu 17-godišnji Charlie Reade, naizgled prosječni srednjoškolac, nasljeđuje psa pomoćnika te ključeve paralelnog svijeta u kojem bjesni rat između dobra i zla, a priča nas vodi na putovanje kroz dva svijeta s divovima ljudožderima, električnim zombijima, dvobojima do smrti, jednim okrutnim vladarom i jednom dobroćudnom princezom.

 | Autor: Instagram @amysbooketlist Instagram @amysbooketlist

'Manifest', nova knjiga Bernardine Evaristo Možda vas zanima 'Manifest' je izvrsna nova knjiga Bernardine Evaristo: Savršeno štivo za svakoga tko sanja velike snove Rubrika Life&style Life&style

Iako i ovaj roman obiluje nadnaravnim bićima, jezivim trenucima i napetim sukobima koji nas drže u neizvjesnosti do posljednje stranice, tipičnima za njegova ranija djela, ova priča slovi za jednu od njegovih najtoplijih, a dječak i njegov pas osvajaju srca u jednakoj mjeri koliko i napori Stephena Kinga iz prijašnjih priča da uznemiri našu dušu. Stephen King u bajku unosi svoj vlastiti štih, no i više no dovoljno dobar da se ovaj naslov nađe odmah uz zbirku braće Grimm. Ovaj je roman bijeg koji se čini posebno potrebnim u modernim vremenima i sjajna, duboka priča o borbi dobra i zla koja je bezvremenska i pravovremena.

Inače, za 75. rođendan Stephena Kinga, 35 nakladnika iz cijelog svijeta, uključujući i Lumen izdavaštvo u Hrvatskoj, priprema izniman dar tom kralju horora, krimića i epskog fantasyja. Riječ je o monografiji 'Stephen King – Svemir' najčitanijeg pisca današnjice Beva Vincenta s najavljenim rokom izlaska do 31. listopada. 

Hrvatsko izdanje te prve cjelovite kronološke monografije o Kingovu životu i djelu, od početaka 1950-ih do danas (u prijevodu Marka Marasa) već se može nabaviti u prednarudžbi u webshopu i svim knjižarama Školske knjige s popustom od 10 posto. 

 | Autor: Lumen izdavaštvo Lumen izdavaštvo

Bev Vincent, izniman poznavatelj Kingova opusa i njegov prijatelj, znalački progovara o autorovim početcima, književnim uspjesima i osobnim nevoljama koje počesto postaju dijelom habitusa njegovih likova. Autor monografije zaviruje u radionicu jednog od najpopularnijih pisaca današnjice i otkriva što je Kinga nadahnulo za pisanje neke priče ili romana, koje ekranizacije svojih djela voli, a kojih se odriče, zašto tako silno voli bejzbol i bostonski Red Sox, koje su se priče otele njegovoj kontroli i napisale se same te koja je pjesma najsnažnije utjecala na njegovo književno stvaralaštvo.

"Upravo ta priznanja, to njegovo otvaranje duše pred vojskom svojih čitatelja, čini ovu monografiju dragocjenim darom svima koji Kinga strastveno čitaju, ali i onima koji tek trebaju postati njegovi čitatelji. Sve ono što se pitamo dok čitamo Carrie, Isijavanje, Doktora Sleepa, serijal Kulu tmine ili Misery dobilo je odgovor. I to od samoga Kinga", napominje urednica Lumen izdavaštva Miroslava Vučić.

Uz više od 400 fotografija iz obiteljskog albuma, uz naslovnice prvih izdanja njegovih djela ova je monografija i priča o kulturi koju su iznjedrila djela Stephena Kinga. 

 | Autor: Ustupio Doubleday Publishing Group Ustupio Doubleday Publishing Group Isijavanje u tvrdom uvezu (Doubleday). "Gotovo pola stoljeća od objavljivanja premijernog romana Carrie i obilježavajući svoj 75. rođendan, Stephen King ostaje književni majstor bez premca: njegova nazočnost u pop-kulturi nadmašuje sve ekranizirane apologete mača, magije i zmajeva, a produkcija mu je zastrašujuća poput videozapisa na TikToku - ne prestaje. Ovog mjeseca objavio je roman Fairy Tale, a njegova nova filmska adaptacija, Mr. Harrigan's Phone, stiže na Netflix u listopaduˮ, ističe Bojan Mušćet, jedan od najboljih hrvatskih poznavatelja Kingova opusa i autor bibliografije naslova u hrvatskome prijevodu monografije. 

 | Autor: Ustupio Penguin Random House Ustupio Penguin Random House Lažne unutarnje korice prvog izdanja Misery u mekom uvezu glumile su naslovnicu Sheldonova zadnjeg romana s Misery Chastain

 | Autor: AF Archive/Alamy Stock Photo AF Archive/Alamy Stock Photo Drew Barrymore kao Charlie McGee u filmu Potpaljivačica (1984.)

 | Autor: Amy Guip Amy Guip Reklamna fotografija Stephena Kinga za upravljačem modela Buick 8

Photo: Instagram @eviebookish

Komentari 0