Life&style

Inspirativni roman 'Prvi dan ostatka tvog života' nekome bi baš mogao promijeniti život

  • Naša nova književna preporuka je prvo književno djelo francuske spisateljice Maud Ankaoua - Prvi dan ostatka tvog života
  • Radi se o knjizi koja je svojevrstan podsjetnik na to kako imamo samo jedan život i kako moramo češće razmišljati o svojoj sreći i vlastitim željama
  • Knjiga je pomalo i biografska jer je autorica i sama od temelja promijenila svoj život nakon ove važne realizacije

Maëlle, direktorica financija u uspješnom start-upu živi užurbanim životom koji se svodi na odlazak na posao, beskrajne sastanke, vječne rokove i poneki, kratkoročni užitak. A Maellini snovi? Kakvi snovi! Tko još ima vremena sanjariti. Snovi su stavljeni na neodređeno čekanje, čekaju neke bolje dane. Zvuči poznato?

Možda vas zanima Raj za ljubitelje knjiga: 9 načina kako najupečatljivije izložiti svoju vrijednu kolekciju Rubrika Life&style Life&style

Tko god se i sam pronašao u ovom kratkom opisu, a vjerujem da vas ima, preporučam da na trenutak zastane i uzme u ruke ovu knjigu. Prvi dan ostatka tvog života (na izvornom jeziku, franc. Respire!) jedna je od onih knjiga koju je uvijek dobro imati na noćnom ormariću. Pa čak i kada je pročitamo jednom, dva ili više puta. Radi se o više o podsjetniku na to kako je život samo jedan i kako ga s tim na umu treba i živjeti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maud Ankaoua (@maudankaoua)

Maëlle to, naravno, nije činila. Baš poput mnogih ljudi modernoga doba, zakopala se u posao u kojem je polako gubila pojam o sebi i svojim željama. Takav način života nije joj ostavio mnogo prostora ni za sebe i svoje hobije i strasti, a kamo li ljubav u koju se ionako svaki puta razočarala. No, sve se promijeni kad je njezina najbolja prijateljica Romane zamoli za veliku uslugu - riječ je o pitanju života ili smrti. Maëlle, skeptična, prihvaća poziv unatoč brojnim obavezama. Od Romane dobiva avionsku kartu i odlazi na putovanje u daleki Nepal. Uspon vrhovima Annapurne u himalajskom gorju pretvorit će se u istinsko duhovno putovanje. Kad Maelle shvati da stvarnost možda nije onakva kakvu je ona vidi i u kakvu vjeruje, počinje njezina potraga. 

O autorici

Maud Ankaoua je stručnjakinja za međuljudske odnose, a ovo je njezin prvi roman, bogat poukama i ispunjen nadom. Čitavši njenu biografiju, možemo kazati kako je ovo ujedno i autobiografski roman, točnije inspiriran samim životom autorice. Naime, po završetku studija na pariškom Institutu političkih znanosti i magisterija iz međunarodnog poslovanja, 51-godišnja Maud je ostvarila sjajnu karijeru u svijetu poduzetništva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maud Ankaoua (@maudankaoua)

No, 2010. godine, nakon prodaje svoje tvrtke, Maud je zbog stresa na korak do izgaranja, a istodobno tako daleko od svojih istinskih želja. U jeku poslovne ekspanzije, Maud je odlučila odbii sve ponude i, baš kao njena junakinja, odlazi na putovanje u Nepal. Ovdje pet tjedana provodi vrijeme na Himalaji, a jedini suputnik joj je - tišina. Ovo putovanje je za nju bilo samorealizirajuće i uspjela je doći do odgovora što uistinu želi. A to je zapravo ono što svi jedino želimo. Sreća. 

Savršena knjiga uoči izlaska serije 'Zmajeva kuća': Što se događalo 300 godina prije 'Igre prijestolja'

O tome se radi i u romanu Prvi dan ostatka tvog života  koji bi zauvijek mogao promijeniti čitateljevo razumijevanje svijeta i podsjetiti ga na bitne stvari u životu.

Cijena ovog podsjetnika na sreću je 129,00 kn i može se kupiti na web stranici Školske knjige. 

Photo: miss7

Komentari 0