Life&style

Spremna za putovanja! Ovo je provjereno najbolji način kako pronaći najjeftinije letove na Internetu

  • Na veliku radost svih nas, putovanja se ponovno vraćaju na velika vrata, svi opet žele putovati
  • Dolaskom niskobudžetnih kompanija u Zagreb, ali i neke druge gradove u Hrvatskoj i okruženju, putovanja zrakoplovom doista su postala prihvatljiva za svačiji džep
  • Međutim, povoljno se može letiti i ostalim zrakoplovnim kompanijama čak i u udaljene krajeve svijeta
  • Uz malo truda i nešto više fleksibilnosti u terminima putovanja možeš 'ubosti' nevjerojatne cijene

Kada je u pitanju pronalaženje pravih letova, za većinu nas je cijena najznačajniji faktor, a ako te doista nije briga koliko je tvoj let skup, vjerojatno ti tvrtka plaća let ili si dovoljno bogata da ne razmišljaš o cijeni. Za sve ostale postoje određeni savjeti i trikovi za pronalaženje najboljih ponuda. 

Kombiniraj više zračnih prijevoznika

Zračne tvrtke diljem svijeta rade po složenom rasporedu koji se stalno mijenja, a ponekad si možeš uštedjeti nešto novca kombiniranjem letova različitih kompanija. Ovisi kada i kamo ideš, a možda ćeš zbog toga morati i duže putovati, ali postoje uštede ako znaš gdje ih tražiti.

Jedno od najboljih mjesta za traženje je platforma Kiwi, koji ti daje mnoštvo opcija koje možeš odabrati kada uneseš polazne i odredišne lokacije. Najjeftinije ponude više zračnih prijevoznika bit će prikazane najprije prema zadanim postavkama, a svoje kriterije (uključujući broj zaustavljanja i dane na koje želiš putovati) možeš jednostavno prilagoditi putem opcija filtera s lijeve strane.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Pogledaj dvije destinacije u jednom putovanju

Jedan od načina da dobiješ više vrijednosti od putovanja je pretvaranje zaustavljanja u duži (ali još uvijek prilično kratak) boravak. Ako ipak moraš spojiti dva leta kako bi stigla na odabrano odredište, zašto to ne bi iskoristila i pogledala malo mjesta na kojem mijenjaš let? Važno je osigurati da je tvoj stopover u mjestima koje želiš vidjeti, naravno.

Ovdje ti može pomoći nekoliko popularnih tražilica letova (pogledaj druge savjete u ovom članku za neke ideje), ali vrijedi i direktno provjeriti kod zračnih prijevoznika. Uzmimo, na primjer, Icelandair, koji ima posebnu stranicu za međuslijetanja: kada prekooceanskim zrakoplovom letiš na bilo koju destinaciju, možeš dodati odmor od 1 do 7 dana na Islandu bez dodatnih troškova.

Možda vas zanima Odmor na plaži ili istraživanje grada? Što tvoje putovanje iz snova otkriva o tvojoj osobnosti Rubrika Life&style Life&style

Pričekaj pravi trenutak

Kao što si možda primijetila ako si trošila puno vremena na traženje letova, kolika će biti finalna cijena letova ovisit će o tome koliko unaprijed rezerviraš. Iskreno, ne postoji najjeftinije vrijeme koje se odnosi na sve zračne prijevoznike i sve destinacije, ali logično je da sigurno nećeš uloviti najbolju cijenu ako želiš bukirati letove za idući tjedan. 

Ono što moraš znati je da ukoliko želiš pronaći uvjerljivo najbolje ponude, moraš biti fleksibilna s terminima putovanja i ne smiješ biti vezana uz samo jednu lokaciju. Nemoj očekivati da ćeš za 1500 kuna pronaći let iz Zagreba za New York u vrijeme božićnih blagdana.

Postoje takozvani "blackout dates" u zrakoplovnoj industriji, a to su tjedan prije Božića, dani oko Nove godine, uskršnji period i špica ljetne sezone - srpanj i kolovoz. Tada je velika potražnja za zrakoplovnim kartama, mnogi su na godišnjim odmorima i putuju, stoga kompanije nemaju potrebu izdavati povoljnije cijene.

Stoga, ako želiš super cijene, budi jako fleksibilna i pokušaj putovati na datume kada većina ljudi ne putuje. Primjerce u drugoj polovici siječnja ili u veljači, u rujnu ili listopadu.

Neke od kolegica u redakciji miss7 putovale su nedavno u Washington iz Zagreba za 1700 kuna. Povratna karta, letovi portugalskom kompanijom TAP, preko Lisabona. Također, kolegice su prije epidemije putovale na Tajland za oko 2300 kuna, u Abu Dhabi za 500 kuna, u San Francisco za 2000 kuna...

Stoga, zapamti da je najbitnije biti fleksibilna u terminima i lokacijama za putovanja te moraš biti spremna kupiti kartu čim ugledaš neodoljivu priliku.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Brzo pronađi povoljne cijene

Skyscanner je jedna od najboljih tražilica letova na webu, koja ti pokazuje kako cijene putovanja variraju u pojedinim mjesecima. Ako klikneš na „Get Price Alerts“ na zaslonu rezultata pretraživanja, Skyscanner te može obavijestiti o fluktuacijama cijena za odabranu rutu, tako da možeš iskoristiti trenutak za rezervaciju kada cijena počne padati.

Google Flights jedna je od najopsežnijih opcija pretraživanja letova (kao što i možeš očekivati od Googlea). U rezultatima pretraživanja, nakon što uneseš početnu i odredišnu zračnu luku, odaberi „Any Dates“ te klikni na „Track prices“—tada ćeš primati ažuriranja e-poštom kada cijene padnu za bilo koji datum u sljedećih 3 do 6 mjeseci.

Zračni prijevoznici često nude ponude i popuste na letove iz raznih razloga, npr. da privuku nove kupce, da popune letove i tako dalje – ali, osim ako ne možeš sjediti za računalom danonoćno, može biti teško uhvatiti te ponude kada se pojave. Srećom, nekoliko internetskih stranica obavit će zamoran posao u tvoje ime.

Jedna web stranica koja je vrlo impresivna u tom pogledu je Scott's Free Flights. Unesi mjesto na koje želiš ići te mjesto s kojeg krećeš, a ona će ti javiti kad god postoji neka posebna ponuda vezana uz tvoje planove putovanja. 

Možda vas zanima Ženska solo putovanja trend su u svijetu već nekoliko godina. Zašto putujemo same? Rubrika Life&style Life&style

Idi negdje drugdje 

Biti fleksibilan nije nešto u čemu svi imamo luksuz, ali kao što smo već spomenuli, to je jedan od najboljih načina za dobivanje jeftinijih ponuda. To se odnosi i na odredišta, kao i na dane putovanja, a alternativni (i potencijalno puno jeftiniji) način razmišljanja o tvom sljedećem odmoru je pretraživanje po budžetu, a ne cilju, odnosno mjestu kamo si mislila ići.

Internetska stranica koja je izvrsna za ovo je Kayak. Ako klikneš na „Explore“ na navigacijskoj traci s lijeve strane, onda možeš unijeti svoju početnu zračnu luku i vidjeti kakve su cijene za odredišta diljem svijeta (zumiraj i pomiči da vidiš više ponuda). Upotrijebi slider s lijeve strane da postaviš svoj proračun, a zatim klikni na sve ponude koje ti se sviđaju kako bi eventualno kupila karte.

Prati stranice koje su specijalizirane za akcije

Postoje internetski portali koji se bave samo akcijama zrakoplovnih karata i takozvanim "error fare" ponudama. To je slučaj kada kompanija greškom ili možda čak i namjerno izbaci nevjerojatno niske cijene za određene letove. Mnogi putoholičari i iskusni traveleri upravo čekaju takve prilike kako bi bukirali letove čak i za drugi kraj svijeta - po smiješnim cijenama. 

Ono na što mnogi upozoravaju u tom slučaju je da bi bilo dobro da odgodiš bukiranje hotela ili bilo kakvih aktivnosti na destinaciji pošto uvijek postoji mala šansa da će zrakoplovna kompanija stornirati karte koje su greškom izdane po minimalnim cijenama. Na sreću, takve stvari se događaju rijetko pa je tako i dalje moguće putovati vrlo povoljno.

Neke od stranica na kojima ćeš na dnevnoj bazi pronaći najpovoljnije ponude i akcije zrakoplovnih kompanija su Fly4Free, FlynousSecret Flying.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Evo upravo smo pročitali na jednoj od tih stranica da je za oko 3000 kuna po osobi moguće dobiti let iz Sofije do Phuketa na Tajlandu uz devet noćenja u odličnom aparthotelu s 4 zvjezdice. Termini su rujan i listopad. Do Sofije iz Zagreba leti Ryanair i karte je moguće dobiti i za desetak eura. Što čekaš?!

Photo: Shutterstock

Komentari 0