Life&style

Recept za vodu koja smanjuje nadutost krademo od Francuskinja - jer je savršen dodatak sezoni crop topova

  • Posljednjih se mjeseci sve više Francuskinja zaklinje da ova voda može biti korisna za smanjivanje nadutosti i probavnih smetnji pa smo odlučili pobliže istražiti je li doista toliko efikasna
  • Voda od artičoke odlična je za jačanje imuniteta jer sadrži obilje vitamina C i antioksidansa, a može pomoći i u ublažavanju stresa i tjeskobe, s obzirom na visoke razine magnezija, cinka i kalija
  • No, iako zvuči kao čudotvoran napitak, dolazi u paketu s jednim velikim 'ali'

U životne navike i Instagram feedove Francuskinja rado zavirimo u potrazi za inspiracijom, bilo da tragamo za modnim idejama, mjestima na kojima se fino jede, beauty svetim gralovima, ali i ukusnim receptima, a jedna takva potraga dovela nas je i do recepta za artičoka vodu koja navodno pomaže smanjiti nadutost. Budući da je u pitanju stanje koje nam nije nimalo drago, odlučili smo pobliže istražiti je li doista toliko efikasna koliko se priča.

Kao jedan od najboljih svjetskih uzgajivača povrća, Francuska je zemlja kojoj možemo zahvaliti što je i ostatak svijeta prisvojio  artičoke jer ih je proslavila još u 16. stoljeću. Francuski imigranti donijeli su ih u Ameriku 1800-ih pa se tamo već nekoliko stotina godina jedu prelivene maslacem, no čini se da artičoke nisu samo ukusan zalogaj, već i koristan dodatak našoj svakokodnevici i to u obliku - vode! Naime, posljednjih se mjeseci sve više Francuskinja zaklinje da artičoka voda može biti korisna za smirivanje nadutosti i probavnih smetnji. 

 | Autor: Instagram @krystallynnstar Instagram @krystallynnstar Foto: Instagram @krystallynnstar

Što je artičoka voda?

Artičoka voda je napitak koji se obično pripravlja od cijelih artičoka, uključujući list, stabljiku, srce i cvijet, a iako ju je moguće napraviti samostalno, može se pronaći i u nekim trgovinama zdrave hrane. Konzumira se i hladna i topla, baš kao i čaj od artičoke, a reklamira se kao ukusan i višestruko koristan napitak koji pomaže u čišćenju organizma od toksina i poboljšanju probave, dok je istovremeno izvor mnogih hranjivih tvari poput vitamina A, C i B1 te željeza, magnezija, cinka i kalcija.

Iako se artičoka voda danas smatra trendom koji su pokrenule Francuskinje, čaj od artičoke koji je zapravo topla voda od artičoke  odavno je veoma popularan u Vijetnamu. Tamo se naziva tra atiso i pravi se od listova, stabljika, korijena i cvjetova artičoke, a konzumira se za pomoć kod glavobolja, dijabetesa i brojnih drugih stanja.

Možda vas zanima Osigurajte svoje mjesto na konferenciji koja će odgovoriti na najvažnija pitanja o ženskom zdravlju Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

Prednosti pijenja artičoka vode

Voda od artičoke odlična je za jačanje imuniteta jer sadrži obilje vitamina C i antioksidansa, a može pomoći i u ublažavanju stresa i tjeskobe, s obzirom na visoke razine magnezija, cinka i kalija. Dodatne potencijalne koristi su smanjenje razine kolesterola, zaštita  jetre od toksina i poticanje probave, a uz sve to je i veoma učinkovit diuretik te saveznik u borbi protiv starenja kože. 

Ipak, iako artičoka voda zvuči kao čudotvoran napitak, njezine bismo potencijalne dobrobiti trebali uzeti s velikom dozom rezerve jer još uvijek nema dovoljno dokaza o njezinim prednostima. Postoji jako puno onih koji potvrđuju da su artičoke vrlo dragocjena i zdrava namirnica, no veliko je pitanje možemo li sve koristi dobiti samo iz vode, budući da nisu sve hranjive tvari topive u njoj. 

Pomaže li doista artičoka voda kod nadutosti?

Artičoka voda definitivno ima potencijala u borbi protiv nadutosti jer ekstrakt cinarina iz artičoke potiče proizvodnju žuči, a što pomaže našim crijevima u probavi masti i upijanju vitamina iz druge hrane. Uz to su i on i silimarin dva antioksidansa koja su povezana s poboljšanom funkcijom jetre i njezinom detoksikacijom, a uklanjanje toksina također može pomoći u ublažavanju nadutosti.

Možda vas zanima Kolagen mnogi smatraju eliksirom mladosti, a 4 su načina na koji ga možemo uzimati. Koji je najbolji? Rubrika Beauty Beauty

Postoji jedno veliko ALI

Iako artičoka voda može pomoći kod nadutosti, također može i uzrokovati nadutost i probavne smetnje kod nekih ljudi. Svatko koga  napuhuju i nadimaju namirnice poput brokule, kupusa, cvjetače ili prokulica vjerojatno bi trebao izbjegavati artičoke, jer će i one, vrlo vjerojatno, izazvati slične simptome. Također, muči li nas zatvor ili manjak vlakana, preporuča se izbjegavanje artičoka vode i jedenje malo prave artičoke jer pijenjem nećemo dobiti dragocjena vlakna.

Kako napraviti artičoka vodu?

Recept za artičoka vodu je toliko jednostavan da jednostavniji doista ne može biti - sve što je potrebno učiniti je skuhati artičoke i iskoristiti vodu u kojoj smo ih kuhali.  Naravno, artičoke se preporuča pojesti zbog već spomenutih dragocjenih vlakana, a vodu od kuhanja se pije kao čaj, hladnu ili toplu. 

Može ju se konzumirati uz obroke, piti ujutro, dodati u juhe, smoothieje ili koristiti kao temeljac za kuhanje. Preporučena porcija artičoka vode ne postoji pa je možemo piti kad god nam to odgovara, a ako artičoke kao takve volimo, uvijek je bolje odlučiti se za njih nego za tek vodu od njih, budući da dijetalna vlakna djeluju kao prebiotik za mikrobiom naših crijeva. 

 

Photo: Instagram @valentinemartinduchene
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    artičoke su lijek
  • slavka

    Pijem iskljucivo vodu iz Nobel uredjaja , ne bih da mijenjam...