Life&style

Raskošan i prekrasan engleski vrt možemo imati gdje god živjeli, evo u čemu je tajna

  • Englezi su po svojim vrtovima poznati diljem svijeta, no ne moramo živjeti na Otoku da bismo i sami imali predivan, raskošan vrt
  • Sam koncept engleskog vrta svatko će interpretirati na svoj način, a najbolji dio je što iz engleskog vrta možemo uzeti sve ono što nam se sviđa i učiniti to dijelom dizajna vlastitog vrta
  • A evo i koji su to elementi u engleskim vrtovima najzastupljeniji te kako ih uklopiti u naše vrtove, gdje god se nalazili

Eterične, pomalo mistične, sanjive i opuštajuće oaze poznate i kao engleski vrtovi mogu se pronaći u svakom kutku ove pitoreskne zemlje. Iako klima i česta kiša itekako pašu ružama koje se penju preko kamenih zidova i brojnim drugim biljkama koje se u njima može pronaći, ne moramo živjeti u Engleskoj da bismo imali vlastiti engleski vrt. 

Unatoč tome što se engleske vrtove prepoznaje bez puno muke, teško je izdvojiti tek par ključnih elemenata koji su im svima zajednički. Dapače, sam koncept engleskog vrta svatko će interpretirati na svoj način, a najbolji dio svakoga tko sanja o svojem je što iz engleskog vrta možemo uzeti sve ono što nam se sviđa i učiniti to dijelom dizajna vlastitog vrta, bez obzira gdje živjeli. Pa čak i ako nismo vlasnici kakve kamene kućice ili kolibe na Otoku, možemo pronaći kombinacije biljaka i ostale elemente koje volimo kako bismo stvorili tu prepoznatljivu estetiku u našim vlastitim vrtovima. A evo i kako uklopiti romantiku i ljepotu engleskih vrtova u naše vlastite, gdje god se nalazili. 

Raskošni i bujni nasadi

 | Autor: Instagram @my._.gardening._.world Instagram @my._.gardening._.world

Pune, bujne gredice ključni su element svakog engleskog vrta. Kakvo god cvijeće i raslinje da je u pitanju, ono u engleskim vrtovima izgleda kao da kipi na sve strane. I najčešće je mješavina svih mogućih boja. Pravilo je jednostavno, što šarenije, veselije i razigranije, to će vrt izgledati autentičnije.

Niska živica

 | Autor: Instagram @hugorittsonthomas Instagram @hugorittsonthomas

Niska živica koja obrubljuje staze i sami vrt još je jedan bitan element engleskih vrtova. U Engleskoj su one najčešće od šimšira, ali se ovaj izgled lako može imitirati i ostalim grmolikim raslinjem poput božikovine ili usko posađenih trajnica lavande ili mačje metvice. 

Raznolikost biljaka

 | Autor: Instagram @clivenichols Instagram @clivenichols

Već smo spomenuli koliko je u ovim vrtovima bitna raznolikost, a ona se ne odnosi samo na izgled biljaka i boje, već i na njihov životni ili sezonski vijek pa tako u engleskim vrtovima u simbiozi rastu i cjelogodišnje biljke odnosno trajnice, ali i one koje cvjetaju samo u određenim dijelovima godine. 

Kuhinjski vrt

 | Autor: Instagram @anewcottagegarden Instagram @anewcottagegarden

I začinsko bilje i povrće trebali bi biti dio svakog engleskog vrta, a što je istovremeno i praktično i lijepo. Među biljke koje ćemo koristiti u kuhinji svakako bismo trebali ugurati i nešto cvijeća poput karanfila ili gromotulje kako bi vrt izgledao ljepše, ali i kako bi cvijeće privuklo oprašivače i korisne kukce u naš vrt.

Uređenje balkona Možda vas zanima Stiže proljeće, evo kako pretvoriti balkon u najšarmantniju vrtnu oazu. Znamo sve trikove Rubrika Life&style Life&style

Vrtne staze

 | Autor: Instagram @millpoolbythesea Instagram @millpoolbythesea

Vijugave staze omogućuju nam da dodatno istražimo ljepotu svakog kutka vrta i istovremeno pružaju mjesto na kojem možemo vrtlariti u miru bez da gazimo po samom vrtu, a što ih je više i što više vijugaju, tim bolje. 

Ruže

 | Autor: Instagram @david_austin_roses Instagram @david_austin_roses

Ruže igraju jednu od glavnih uloga u svakom engleskom vrtu. Najautentičnije će izgledati ruže penjačice koje prekrivaju zidove i vrtne lukove, no dobrodošle su apsolutno sve vrste ruža.

Miris

 | Autor: Instagram @juliathyer Instagram @juliathyer

Miris je nerijetko zanemaren dio vrtlarstva, no nijedan engleski vrt nije potpun bez njega. Vrt bi osim svojom ljepotom trebao opijati i svojim mirisom, a biljke koje će tome najviše doprinijeti su slatki grašak, geraniji, zumbuli, narcisi, božuri i zijevalice.

Skriveni kutci

 | Autor: Instagram @the_tiny_listed_end_terrace Instagram @the_tiny_listed_end_terrace

I najmanji je kutak svakog engleskog vrta itekako cijenjen i dragocjen, a čak i ako je naš vrt minijaturan, to ne znači da ne može izgledati maksimalno šarmantno i opijajuće. Par stolica i mnoštvo cvijeća koje ih okružuje i više je no dovoljno za cvjetnu oazu. 

Možda vas zanima Najljepši vrt u Hrvatskoj: 'Vrtna bajka' je predivna čarobna oaza koju svi mogu posjetiti Rubrika Life&style Life&style

Ljupke proljetnice

 | Autor: Instagram @clivenichols Instagram @clivenichols

Lukovice koje cvjetaju svakog proljeća jednostavan su način da u svoj vrt unesemo dašak Engleske. Šafrani, narcisi, zumbuli i tulipani obogatit će i ukrasiti svaki vrt, kako raznobojnim cvjetovima, tako i opojnim mirisom.

Staromodne biljke

 | Autor: Instagram @padawans_world Instagram @padawans_world

Neke staromodne vrste poput kokotića, alcee, karanfila i gladiola obavezan su dio engleskih vrtova. Najbolje je posvuda posaditi razne boje i cvijeće koje cvjeta u raznim dijelovima godine kako bi naš vrt uvijek bio pun života i boja. 

Vrtna klupa

 | Autor: Instagram @katrinsgarten Instagram @katrinsgarten

Iako ih u našim krajevima najčešće povezujemo s parkovima, drvene ili metalne vrtne klupe u engsleskim se vrtovima mogu jako često pronaći. One su savršena mjesta koja nam pružaju mogućnost da zastanemo i pomirišemo cvijeće i nezaobilazan su dodatak za uživanje u vrtu iz svake perspektive.

Pomalo 'zapušteni' izgled

 | Autor: Instagram @littlekentgardener Instagram @littlekentgardener

Ne mora svaki vrt biti savršeno njegovan. Dapače, engleski vrtovi nerijetko izgledaju pomalo zapušteno, obrasli u bojama. Čak i onaj najnjegovaniji ostavljat će dojam divljeg vrta, zahvaljujući bujnosti i raznolikosti vrsta u njemu. Što više svega, to bolje, a uvjerljivo će najbolje izgledati vrt u kojem su plemenite vrste cvijeća pomiješane s poljskim, i puštene da ljube staze i sviraju zajedno najljepšu i najrazigraniju cvjetnu simfoniju. 

Photo: Instagram @charleygreyantiques

Komentari 0