Life&style

Probudiš li se nekad mamurna iako nisi popila ni kap alkohola? Evo što ti tijelo želi reći

  • Mamurna jutra nisu nimalo zabavna, no još je iritantnije kada se probudimo kao da smo mamurni bez da smo uopće konzumirali alkohol dan ranije
  • U ovakvim slučajevima, razlozi su uglavnom benigni, ali dobro je prepoznati o čemu je riječ
  • Ovo su neki od najčešćih uzroka osjećaja mamurluka (izuzev pravog mamurluka)  

Svi znamo što nam slijedi nakon noći u kojoj pretjeramo s alkoholom. Ma što pretjeramo - nakon tridesete mamurluci nisu strani ni nakon dvije čaše vina. No, što s onim jutrima kada se probudiš s istim osjećajem glavobolje i mamurluka, iako dan prije nisi ništa pila? Da, simptomi poput dehidracije, mučnine ili povraćanja, glavobolje, vrtoglavice i umora, klasični su znakovi mamurluka. Ali oni su također uobičajeni simptomi povezani s nizom drugih problema. Evo kako shvatiti što ti tijelo želi reći i što te zapravo muči, te što možeš učiniti da se brzo osjećaš bolje.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Žena koja uzima tabletu protiv bolova

Dehidrirana si

Dehidracija je zapravo jedan od glavnih krivaca stvarnog mamurluka. Stoga nije iznenađujuće da jednostavan nedostatak tekućine može uzrokovati da se osjećaš loše. Čak i gubitak samo 1,5 posto tjelesnih tekućina može izazvati glavobolju, umor, suha usta i rtoglavicu.

Kako visina utječe na zdravlje: koga će češće boljeti leđa, tko će duže živjeti, a tko prije oćelaviti

Nedostatak tekućine također može dovesti do fluktuacija u razinama tjelesnih elektrolita poput natrija i kalija. A te neravnoteže mogu uzrokovati i simptome nalik mamurluku, poput bolova u mišićima, vrtoglavice, lupanje srca i opće slabosti.

Što učiniti?​ Počnite se rehidrirati uzimajući male, česte gutljaje vode, juhe ili napitka bogatog elektrolitima poput Gatoradea. Odupri se porivu za velikim gutljajima jer će to zapravo uzrokovati da tijelo izluči više tekućine i nastavi problem.

Vodene mrlje | Autor: Shutterstock Shutterstock Vodene mrlje

Pretjerala si sa slatkim

Ako uživaš u slatkim zalogajima kasno navečer, može se dogoditi da se sutradan osjećaš grozno. Prekomjerni šećer prije spavanja može uzrokovati skokove i padove šećera u krvi, što može dovesti do poremećaja sna i glavobolje, kao i osjećaja drhtanja, mučnine ili općeg umora.

Imaj na umu da "pretjerano uživanje šećera" različitim ljudima znači različite stvari. Svatko reagira na hranu i šećer na svoj način. Nekima je možda potrebna velika količina dodanog šećera da utječe na to kako se osjeća sljedeći dan. Kod osobe s inzulinskom rezistencijom ili dijabetesom, već male količine dodanog šećera mogu izazvati ove osjećaje.

Možda vas zanima 10 mitova o anti-agingu u koje moramo prestati vjerovati Rubrika Life&style Life&style

Što učiniti? Protiv loših učinaka niskog šećera u krvi možeš se boriti s puno vode i uravnoteženim doručkom s nemasnim proteinima, zdravim mastima i složenim ugljikohidratima. Probaj kajganu s pireom od avokada na kriški tosta od cjelovitih žitarica, na primjer. Pomažu i neke jednostavne vježbe poput hodanja.

Prolaziš kroz kofeinsku apstinenciju

Bez obzira pokušavaš li prestati s kavom ili jednostavno nisi imala vremena popiti svoju dozu jutarnje kave, preskakanje kofeina kada ga tvoje tijelo očekuje je recept za grozan osjećaj.

Simptomi povezani s apstinencijom od kofeina uključuju prvenstveno glavobolju, ali se može manifestirati pospanošću ili tromošću, razdražljivošću, poteškoćama u koncentraciji, smanjenom budnošću i depresivnim raspoloženjem. I na kraju, može uključivati mučninu, povraćanje i bolove u mišićima.

Što učiniti?​ Ako namjerno isključuješ kofein, smanjit ćeš simptome odvikavanja postupnim smanjenjem konzumacije. Pokušaj smanjiti za samo nekoliko doza svaki dan umjesto da prijeđeš s pune šalice kave na ništa. A ako jednostavno nisi stigla popiti kavu u uobičajeno vrijeme, skuhaj šalicu što je prije moguće.

 | Autor: shutterstock shutterstock Žena koja pije kavu

Imaš migrenu

Čak i bez pića, buđenje s migrenom može se činiti kao jutro nakon teške pijanke. Osim pulsirajuće boli u glavi, migrene mogu izazvati osjećaj mučnine i osjetljivost na svjetlost. Čak i nakon što se bol povuče, možeš se osjećati slabo ili iscrpljeno.

Što učiniti?​ Svi koji su je ikada imali, na žalost, znaju da ne postoji lijek za migrenu, ali možda ćeš moći smanjiti intenzitet poduzimanjem mjera protiv simptoma čim ih primijetiš. Osim što trebaš čim prije uzeti propisani lijek protiv migrene, poželjno je premještanje u mračnu i tihu sobu, pijenje tekućine i stavljanje hladne krpe na čelo.

A možda si trudna?

Jutarnja mučnina može uzrokovati povraćanje, a u ranoj trudnoći općenito se možeš osjećati umorno i iscrpljeno. Također je normalno imati averziju prema određenoj hrani ili mirisima.

via GIPHY

 

Što učiniti?​ Za ublažavanje mučnine, pokušaj lizati komadiće leda ili sladoled kako bi ostala hidratizirana i drži se malih, čestih obroka umjesto većih, preporučuje ginekolozi. Također možeš pitati svog liječnika o uzimanju 50 miligrama ili manje vitamina B6 dnevno, što može pomoći u ublažavanju simptoma jutarnje mučnine.

Ponekad simptomi nalik mamurluku imaju relativno benigni uzrok i jednostavno rješenje, kao što je blaga dehidracija ili uživanje šećera prije spavanja. Ali drugi put mogu biti znak da nešto nije u redu, pogotovo ako se probudiš s osjećajem mamurluka, bez da si išta alkoholno pila.

Ako ne možeš točno odrediti jasan uzrok zašto se osjećaš tako loše ili ne možeš nikako ublažiti simptome jednostavnim kućnim mjerama, nazovi svog liječnika. Simptomi bi mogli ukazivati na drugu tešku bolest ili tešku dehidraciju koja zahtijeva liječničku pomoć.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0