Life&style

Trebat će ti ovih dana! 12 savjeta protiv mamurluka

U uredu je božićna zabava, prijatelji su te pozvali na večeru, a i u klubu ima dobra svirka? Dakle, dobro će se jesti, ali i popiti koja čašica alkoholnog pića. Kako sljedeće jutro ne bi bilo mamurluka, otkrivamo prvu pomoć protiv te neugodne pojave

Obično nas dan nakon nakon tulumarenja s čašom u ruci očajno boli glava te osjećamo mučninu – ukratko: mamurluk. Prvo uzmeš tabletu protiv glavobolje? To kod pretjerane konzumacije alkohola nije baš preporučljivo – jer će tableta dodatno nadražiti i tako izmučen želudac, objašnjavaju stručnjaci. Stoga donosimo savjete kako se na prirodan način riješiti mamurluka – ili još bolje: kako da ga uopće ne bude!

1. Jelo prije tuluma može spriječiti mamurluk

Dakle, ako znaš da ćeš piti alkohol, a da će situacija biti takva da možda popiješ i čašu previše, pojedi dodatnu porciju ugljikohidrata u obliku tjestenine, pizze ili hamburgera. Masnoća koju sadrže usporit će ulazak alkohola u krv. I za vrijeme tuluma smiješ zgriješiti: slani štapići ili orašasti plodovi opskrbit će organizam solju i mineralima koji „izvlače“ alkohol iz tijela. 

via GIPHY

2. Prste dalje od slatkih pića

Slatka pića, poput likera, kuhanog vina, punča ili slatkih koktela izbjegavaj u velikom luku. Ako ne želiš patiti od mamurluka sljedeće jutro, biraj piće koje sadrži najmanje šećera. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. U međuvremenu popij bezalkoholno gorko piće 

Napitci (bezalkoholni) koji sadrže vermut, artičoku ili sikavicu potiču rad jetre, želuca i probavnog sustava te mogu ublažiti mamurluk. Možeš ih nabaviti u ljekarni.

 

4. Nemoj pušiti 

Ako si okorjela pušačica, pokušaj se maksimalno suzdržati od konzumiranja duhana ako piješ. Naime, nikotin snižava razinu alkohola u krvi pa imaš osjećaj da si manje pijana. Posljedica: piješ brže i više nego što to tvoje tijelo može podnijeti – a onda je mamurluk neizbježan. 

via GIPHY

5. Čaša alkohola, čaša vode 

Ako uz svaku čašu alkoholnog pića naručiš i čašu vode – najbolje negazirane – napunit ćeš tjelesne rezerve, jer alkohol „izvlači“ vodu iz tijela. Najbolje je prije spavanja popiti još bočicu mineralne vode – to može napraviti čudo protiv mamurluka. 

via GIPHY

6. Doručak sa solju i vitaminima 

Došlo je – jutro poslije. Što pomaže protiv mamurluka? Obično je glad za solju nakon pijanstva velika: kiseli krastavci, juha ili slani štapići nadomjestit će izgubljene soli, a kiselina pospješuje razgradnju alkohola. I jogurt ili svježi sir s voćem i medom pomaže protiv mamurluka. Voćni šećer u medu pospješuje razgradnju alkohola, a voće će unijeti u tijelo dodatnu porciju vitamina C – što pomaže kod čišćenja jetre. Alternativa: jedan papreni Bloody Marry – naravno, bez alkohola.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

7. Ulje od paprene metvice pomaže protiv mamurluka 

Ako se i nakon velikog gutljaja vode još boriš s mamurlukom, možeš si nakapati nekoliko kapi ulja od paprene metvice na čelo te umasirati u zatiljak i sljepoočnice. To će ti donijeti svježinu, opustit će te i razbistriti misli. 

8. Biljni aspirin smanjuje bolove 

Vrba je na neki način velika sestra tablete aspirina. Sadrži salicin koji se u sintetičkom obliku nalazi u tableti protiv glavobolje. Čaj od vrbe je odlična zamjena te je izvrstan protiv mamurluka. I espresso s malo soka od limuna može napraviti čuda, jer kofein u kombinaciji s limunskom kiselinom može smanjiti glavobolju. 

9. Svježi zrak pomaže 

Svježi, hladni zrak opskrbit će tijelo potrebnim kisikom. Ako si malo došla k sebi nakon šetnje svježim zrakom, mogla bi onda malo i trčati. Znojenje dodatno pomaže – a topli tuš ili kupka nakon toga još su veći plus. 

via GIPHY

10. Borba protiv zadaha 

Neugodan zadah „dan poslije“ je gotovo siguran: ako ne pomaže pranje zuba i grgljanje vodice za usta, uzmi koji list peršina. Žvakanje listića peršina neutralizira neugodan zadah. Pomoći će i nekoliko kapi soka od limuna s mineralnom vodom, koji pospješuju proizvodnju sline. Polifenoli iz crnog čaja zaustavljaju bakterije koje izazivaju neugodne mirise, a ako si staviš plošku đumbira na jezik, nećeš imati neugodan zadah. 

via GIPHY

11. Hladnoća protiv glavobolje 

Jaka glavobolja dio je mamurluka. Ali, nemoj odmah posegnuti za lijekovima – umjesto asprina stavi si vrećicu leda (ili nešto jako hladno) na čelo. 

via GIPHY

12. Gotovo je s mučninom i žgaravicom 

Nakon pijane noći su mučnina i žgaravica vrlo često posljedica s kojom se moramo boriti. Što napraviti protiv toga? Najbolje je popiti čaj od đumbira. Potaknut će proizvodnju želučane kiseline te djeluje smirujuće na živčani sustav. Također je dobar i čaj od kamilice. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • doris12

    Upravo sam platio 6562 € koji rade na mom laptopu ovog mjeseca. A ako mislite da je cool, moj razvedeni prijatelj ima dvije male djece i napravio više od € 8k u prvom mjesecu. Izgleda da je tako dobro zaraditi ... prikaži još!