- Priprema se od jabuka, želatine i vode, a miksanjem se pretvara u prozračnu, voluminoznu pjenu koja izgleda kao snježni desert
- Iako nema dodanog šećera, kolač je prirodno sladak zahvaljujući jabukama, pa je idealan za sve koji žele lagan, niskokaloričan desert
- Nakon 20 minuta miksanja smjesa se udvostruči ili čak utrostruči, posvijetli i postane nevjerojatno pufasta, što rezultira desertom koji podsjeća na lagani oblak od jabuke
- Pročitaj više: Božićne kolačiće pečemo unaprijed, a s ovim trikom se neće osušiti i stvrdnuti, ma kako dugo stajali
Lagan, mekan i pufast kolač koji se napravi od samo tri sastojka zvuči kao mit s interneta, ali ovaj recept Aleksandre Čečarić (@sandra_cecaric) dokaz je da minimalistički deserti mogu biti apsolutni hit - pogotovo kada su zdravi, niskokalorični i djeci neodoljivi. Ovo je kolač koji se trese od mekoće, a pritom ne sadrži ni gram dodanog šećera... osim ako baš želiš.
Jabuke su zvijezda ovog deserta
Ovakvi deserti uvijek izazovu znatiželju, posebno kada ključni sastojci nisu brašno, maslac ni jaja - nego jabuke! Upravo taj neobičan spoj jabuka, želatine i malo vode pretvara se u prozračnu, snježno bijelu masu koja nakon hlađenja postaje savršeno pufasta poslastica. Aleksandra ga opisuje kao presladak desert iako nema šećera, a jedna kocka potpuno je dovoljna da zadovolji želju za slatkim, što ovo čini idealnim kolačem za sve koji prate unos kalorija ili su u fazi laganijeg režima prehrane. Recept dolazi s njezinog profila gdje dijeli praktične i zdrave ideje za prehranu i svakodnevnu rutinu.
Foto: Screenshot Instagram @sandra_cecaric
Zašto je ovaj kolač toliko poseban?
Zbog samo tri sastojka i činjenice da se smjesa tijekom miksanja pretvori u voluminoznu pjenu koja izgleda kao desert iz neke old-school kuharice. Najbolje funkcionira sa slatkim jabukama, a Aleksandra posebno preporučuje sortu Envy, jer su prirodno aromatične i dovoljno zaslađene, pa dodavanje šećera postaje suvišno.
Sastojci:
- 600 g oguljenih i nasjeckanih jabuka (4-5 komada)
- 100 ml vode
- 30 g želatine
- Po želji: 1 žlica šećera (nije potrebna ako koristiš slađe vrste jabuka)
Foto: Screenshot Instagram @sandra_cecaric
Priprema:
- Operi jabuke, oguli ih i nasjeckaj na sitnije kockice.
- Prelij ih vodom, stavi kuhati na srednju temperaturu i lagano krčkaj 10-15 minuta, dok potpuno ne omekšaju.
- Blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu, potom dodaj želatinu direktno iz vrećice u smjesu i dobro promiješaj. Ohladi do sobne temperature.
- Mikser uključi na visoku brzinu i miksaj oko 20 minuta. Većinu vremena činit će ti se da se ništa ne događa, ali onda - transformacija. Smjesa naraste, posvijetli i udvostruči se ili čak utrostruči.
- Izlij ju u kalup obložen papirom za pečenje, prekrij folijom i stavi u frižider na 2-3 sata da se stegne.
Foto: Screenshot Instagram @sandra_cecaric
Rezultat je desert koji izgleda kao lagani oblak od jabuke. Djeca ga obožavaju, odrasli još više - naročito oni koji žele slatko, a žele izbjeći “težinu” klasičnih kolača. Ovakvi mali trikovi iz kuhinje podsjećaju koliko je hrana zapravo igra fizike - voda omekšava jabuke, želatina im daje strukturu, a zrak koji mikser unosi pretvara smjesu u pufastu kremu koja prkosi svim našim očekivanjima. Sljedeći put kad poželiš brz i zdrav desert - ovo je recept koji vraća radost eksperimentiranja.
Foto: Screenshot Instagram @sandra_cecaric
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.