Life&style

Polumjesece ovog Božića pripremamo u drugačijoj verziji - od pistacije. Iva Erić ima super recept

Božić samo što nam nije stigao pa više ne razmišljamo samo o dekoracijama već i o tome što će se sve naći na našem blagdanskom stolu. Uz tradicionalna jela poput francuske salate i odojka, tu se obavezno moraju naći i kolači. I to barem u nekoliko vrsta. Koje ćemo kolače peći, ponekad je najteže odlučiti jer postoji toliko slasnih opcija koje želimo isprobati pa već sada pažljivo bilježimo one koje su nam ipak malo više zapele za oko. Jedna od njih su i polumjeseci, ali ne oni tradicionalni, od oraha, već oni u malo modernijoj verziji - od pistacije. 

Polumjesece od pistacije vidjeli smo na profilu naše gastro blogerice Ive Erić koju još znamo i kao @slagnakraju, i istog smo trena znali da oni moraju biti dio naše blagdanske trpeze. Izrada ovih polumjeseca nije pretjerano zahtjevna, a dobit ćemo slasticu koja nije samo izvrsnog okusa već će svaki tanjur s kolačićima učiniti još ljepšim. 

Polumjeseci od pistacije - sastojci 

Za koru 

  • 100 grama pistacija
  • 40 grama badema
  • 140 grama maslaca
  • 120 grama šećera
  • 3 bjelanjka
  • 70 grama glatkog brašna

Za žutu kremu 

  • 3 žumanjka
  • 80 grama šećera u prahu

Za gornju kremu 

  • 200 grama bijele čokolade
  • 250 ml vrhnja za šlag (nezaslađeno, s 33% mliječne masti)
  • 2 žlice maslaca od pistacije (ne kreme, nego maslaca)
  • 60 grama pistacije
  • 40 grama badema
Tiramisu brownie Možda vas zanima Imamo recept za tiramisu brownie, dva omiljena deserta u jednom slatkom remek-djelu Rubrika Life&style Life&style

Polumjeseci od pistacije - postupak 

Kora: Odvoji bjelanjke od žumanjaka, pa ih miksaj dok ne dobiješ čvrsti 'snijeg'. Potom miksaj omekšali maslac sa šećerom dok ne postane pjenasto, pa dodaj mljevene pistacije i orahe i kratko miksaj. Zatim lagano umiješaj bjelanjke i brašno. Stavi peći na 170 stupnjeva 20 minuta.

Žuta krema: Dok se kora peče, izmiksaj žumanjke sa šećerom u prahu dok ne postanu blijedi i pjenasti. Kad je kora gotova, izvadi ju i premaži žutom kremom pa vrati u isključenu pećnicu na 10 minuta kako bi se krema posušila i tek lagano ispekla. Pleh izvadi iz pećnice i sve ostavi da se ohladi.

Gornja krema: Za gornju kremu napravi ganache i to tako što ćeš čokoladu otopiti sa vrhnjem za šlag i maslacem od pistacija. To možeš napraviti u mikrovalnoj ili na pari. U dobiveni ganache umiješaj mljevene pistacije i bademe. Kad se lagano prohladi, kremu prelij preko kore i žute kreme te posipaj sjeckanim pistacijama. Sve zajedno ostavi da se ohladi nekoliko sati pa, tehnikom koja je pokazana u videu, izrezuj kružnim rezačem kako bi dobila polumjesece. 

Iva naglašava kako je ona ovaj kolač pekla u plehu dimenzija 25 x 37 centimetara te da, ako želiš da su slojevi na polumjesecima nešto deblji, pečeš u nešto manjem plehu, ali da vrijeme pečenja povećaš na 30 minuta. Također, ako nemaš maslac od pistacije, možeš ga izostaviti, ali količinu slatkog vrhnja smanji za 50 mililitara, odnosno stavi 200 mililitara. 

Kolač od jabuka Možda vas zanima Ne znamo je li najbrži, ali je svakako najsočniji za kolač s jabukama na svijetu - imamo recept! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @slagnakraju
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    njam