- Ne možeš se odlučiti voliš li više tiramisu ili brownije?
- Bez brige, imamo nadasve ukusno rješenje ove slatke dileme
- Donosimo recept za tiramisu brownie, kolač koji spaja dvije kultne slastice u originalni kolač kojem malotko može odoljeti
Fini, sočni tiramisu rijetko će tko odbiti. Ali zagriženi ljubitelji čokolade možda bi radije uživali u brownijima. Pa zašto birati kada jednostavno možemo kombinirati najbolje od oba svijeta u jednoj nebeskoj kreaciji? Čokoladno tijesto kao baza, pahuljasta krema i tipičan okus kave – sve u jednom desertu! Kladimo se da će se tiramisu brownie brzo će naći na vrhu tvoje liste omiljenih slatkih recepata.
Tiramisu Brownie - recept
Sastojci:
Smjesa za brownije:
• 230 g slanog maslaca
• 400 g tamne čokolade (70% udjela kakaa), grubo nasjeckane
• 60 g nezaslađenog kakao praha s niskim udjelom masnoće
• 120 g višenamjenskog brašna (tip 405 ili 550)
• 5 jaja
• 140 g smeđeg šećera
• 200 g bijelog šećera
• 1 žličica soli
• 1 žlica ekstrakta vanilije
• 1 žlica instant espressa u prahu
Krema za espresso:
• 225 g mascarpone sira
• 240 ml vrhnja za šlag
• 50 g šećera
• ¼ žličice soli
• 1 žlica ekstrakta vanilije (ili srži mahune vanilije)
• 1 žlica instant espressa u prahu
Posip:
• 3 žlice nezaslađenog kakao praha
Foto: Dr. Oetker
Priprema:
Za brownije
1. Zagrij pećnicu na 175°C (160°C s ventilatorom). Namaži pravokutnu posudu za pečenje maslacem ili obloži papirom za pečenje.
2. Otopi maslac u maloj tavi na laganoj vatri. Makni s vatre, dodaj čokoladu i miješaj dok se ne otopi. Vrati na vatru na 10 sekundi ako je potrebno, dok se potpuno ne otopi. Ostavi da se ohladi.
3. Prosij brašno, espresso u prahu i kakao u prahu u malu zdjelu i ostavi sa strane.
4. U zdjeli miksaj jaja, šećer, sol i vaniliju mikserom na velikoj brzini dok ne nastane lagana i gusta smjesa (oko 4-5 minuta). Trebala bi padati u širokim trakama s pjenjače.
5. Lagano umiješaj ohlađenu smjesu čokolade i maslaca u smjesu od jaja s pomoću špatule. Zatim brzo, ali pažljivo umiješaj smjesu brašna, kakao praha i espressa u prahu kako bi održala prozračnost.
6. Ulij smjesu u pripremljeni kalup i zagladi je. Peci oko 25 minuta dok površina ne postane lagano ispucala i mekana na dodir. Ostavi da se potpuno ohladi.
Za espresso kremu
1. Miksaj mascarpone i vrhnje u velikoj zdjeli srednjom brzinom 30 sekundi dok ne postanu kremasti. Dodaj šećer, sol, ekstrakt vanilije i espresso u prahu te nastavi miksati srednjom brzinom oko 2 minute.
Završetak
1. Ravnomjerno rasporedi espresso kremu po ohlađenim brownijima.
2. Prosij kakao prah preko vrha s pomoću finog sita.
3. Nareži na komade i posluži.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.