- Imaš li možda oko četiri slobodna dana? I to za, ni manje-više, nego spravljanje jednog jedinog kolača?!
- Ako je odgovor potvrdan, možda bi mogla isprobati recept koji obećava najčokoladnije, najsočnije i najukusnije brownije koje ćeš ikada pojesti: za ove brownije je potrebno 100 sati pripreme!
- Ova slastica, koju nazivaju još i 100-satni browniji, hit su na društvenim mrežama, a imamo detaljan recept
Prije nego odustaneš kad pročitaš da ti za spravljanje kolača treba 100 sati i zapitaš se tko, dovraga, a) ima toliko vremena i b) uopće želi toliko vremena provesti u kuhinji – ipak moraš znati da nećeš baš potrošiti 100 sati na pečenje. Pa... na neki način da, ali na neki način ne. Objasnit ćemo ti što se krije iza trend recepta s društvenih mreža.
Trendi recept za '100-satne brownije'
Vjerojatno se pitaš što je to s ovim receptom da je potrebno 100 sati za spravljanje. Vrlo jednostavno: brownie mora „sazrijeti“, „prožeti se okusima“ - kako god to želiš nazvati. OK, pa i dobrom vinu treba više vremena, pa možda ova metoda može proći i kod brownija? Inače, sama priprema traje samo oko sat vremena, a vrijeme pečenja je 30 minuta, ne brini.
Sastojci za 100-satne brownije:
Za smeđi maslac:
• 225 g neslanog maslaca
• 1 žličica instant kave
• 1 kockica zamrznute kave (ali i obična kockica leda će poslužiti)
Za tijesto:
• 4 jaja (što je moguće svježija)
• 1 žličica paste ili ekstrakta od vanilije
• 450 g šećera
• 45 g kakaa u prahu
• 1 žličica instant kave
• 1 žličica soli
• 225 g otopljene čokolade (75% kakaa)
• 215 g brašna
• 100 g nasjeckane mliječne čokolade
• 100 g nasjeckane čokolade (75% kakaa)
Za preljev:
• 170 g nasjeckane čokolade (75% kakaa)
Priprema:
1. U tavi s neprijanjajućim dnom rastopi maslac i kuhaj na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok ne porumeni – nemoj dopustiti da zagori.
2. Nakon što maslac dobije odgovarajuću boju, dodaj kavu i kockicu leda. Ostavi smjesu da se ohladi.
3. U velikoj zdjeli izmiksaj jaja, pastu od vanilije i šećer dok ne postanu pjenasti.
4. Prosij kavu, kakao i sol i sve pažljivo umiješaj lopaticom.
5. Potom umiješaj otopljenu čokoladu, a zatim i prosijano brašno.
6. Na kraju dodaj nasjeckanu čokoladu i pažljivo promiješaj.
7. Obloži kalup za pečenje papirom za pečenje i ulij tijesto. Zagladi i prelij preostalom čokoladom.
8. Kalup dobro omotaj prozirnom folijom i stavi u hladnjak da odstoji 72 sata.
9. Za pečenje zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, makni foliju i peci brownije 30 minuta.
10. Nakon pečenja pokrij brownije aluminijskom folijom i stavi u zamrzivač na 30 minuta – ovaj korak čini kolač posebno vlažnim.
11. Prije posluživanja i uživanja ostavi brownije da malo odstoje u hladnjaku. Po receptu je potrebno 24 sata – ali okus je poput čokoladnog sna i nakon samo sat vremena!
Savjet: ako ne možeš čekati toliko dugo - što apsolutno razumijemo: browniji bi trebali biti sočni i ukusni čak i nakon 24 sata u hladnjaku (prije pečenja). Ali nekako je recept od okruglih 100 sati fora, zar ne?
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.