- Svi ćemo se složiti da nas nakon završetka radnog dana malo što može razveseliti kao ušuškavanje pod dekicu, omiljeni topli napitak i opuštanje uz kakav zabavan film, seriju ili knjigu, i dakako, nešto za gricnuti
- Pole su super jednostavno, skromno i tradicionalno ličko jelo i savršen primjer comfort fooda koji je dušu dao upravo za hladne dane i večeri
- Osim što okusom oduševljavaju svakoga tko ih proba, kriju i nutritivne vrijednosti koje ih čine odličnim izborom čak i za one koji paze na prehranu, a najbolji dio je što su super jednostavne za pripremu
Vjerujemo da nismo jedini koji zimske dane, ili bolje rečeno večeri koje u najhladnijim mjesecima počinju vrlo rano, često vole začiniti kakvim ukusnim zalogajem. Jer svi ćemo se složiti da nema ništa bolje kada se nakon obaveza i završetka radnog dana možemo ušuškati pod dekicu, okrijepiti se omiljenim toplim napitkom i opustiti se uz kakav zabavan film, seriju ili knjigu. I dakako, nešto za gricnuti.
Pole - super jednostavno, skromno i tradicionalno ličko jelo, savršen su primjer comfort fooda koji je dušu dao upravo za hladne dane. Osim što okusom oduševljavaju svakoga tko ih proba, kriju i nutritivne vrijednosti koje ih čine odličnim izborom čak i za one koji paze na prehranu.
Pole su zapravo polovice krumpira pečene u kori, a iako je krumpir nerijetko na lošem glasu, priprema li se na zdrav način, postaje prava supernamirnica. Kada kažemo na zdrav način, prvenstveno mislimo pečen ili kuhan bez dodatnih masnoća, a upravo tako pripremljen je lagan i niskokaloričan obrok bogat dijetalnim vlaknima koja potiču probavu i stvaraju dugotrajan osjećaj sitosti. Uz to je izvor vitamina C i kalija te drugih minerala koji su itekako potrebni našem tijelu, a osobito u zimskim mjesecima kada je naš imunološki sustav pod povećanim pritiskom.
Način na koji se pole tradicionalno jedu u Lici možda zahvaljujući nekim namirnicama nije najzdraviji, no svakako su i dalje zdravija varijanta od mnogih drugih stvari koje redovito naručujemo i konzumiramo, a svatko ih može jesti kako mu najbolje odgovara. Kao netko kome je većina predaka iz Like, naučena sam pole jesti uz krišku slanine, škripavac i basu, a moram priznati da sam se jako ugodno iznenadila kada sam otkrila da je oboje moguće pronaći u Špeceraju, i to proizvode sirane Kolačević koju moja obitelj i inače preferira i čije proizvode redovito kupujem kad god se nađem u Lici.
Uz to što su jako ukusne, pole su i super jednostavne za pripremu. Sve što je potrebno učiniti je dobro oprati krumpir, poželjno onaj lički i netretirani, a zatim ga osušiti i prerezati na pola te posoliti. Nakon što polovice pospem solju, protrljam jednu o drugu, na vrh stavim feticu slanine i probodem je čačkalicom. Na papir za pečenje posložim pole, ubacim ih u pećnicu i ostavim da se peku otprilike sat vremena na temperaturi od 180 stupnjeva i to je doslovno to. Nakon svega par minuta pripreme i sat vremena pečenja, spremni smo za uživanje u božanstvenom okusu ove jednostavne delicije koja je odličan podsjetnik na to da su najbolja jela često ona najjednostavnija. U slast!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.