Life&style
Domino kocke

Ukusne i sočne domino kocke spravljaju se bez pečenja, a okus im je božanstven

  • Za mnoge su domino kocke omiljeni kolač, ali i neizostavan dio božićne sezone, poput kuhanog vina i božićnog drvca
  • Domino kocke prvi put su spravljene prije više od stotinu godina i od tada su se proslavile kao kultna slastica koje oduševljavaj mlade i stare iz godine u godinu
  • Imamo recept za prefine domino kocke koje se spravljaju bez pečenja

Vrlo malo ljudi zna da su domino kocke nastale „iz nužde“ ranih 1920-ih godina, a u tim vremenima nestašice i siromaštva trebale su poslužiti kao isplativa alternativa konvencionalnim čokoladama i čokoladnim desertima koje si nije svatko mogao priuštiti.

Volimo zavodljivu kombinaciju pojedinačnih sastojaka domino kocki: aromatični keksi s čokoladom koji se tope u ustima uzdignuti su na novu kulinarsku razinu s finim slojem želea ili džema. Danas domino kocke svakako više nemaju imidž „kolača za siromašne“ i iznimno su popularne. Ako si ljubiteljica ove ukusne poslastice, onda svakako trebaš iskušati ovaj recept za domino kocke koje se ne moraju ni peći, a okus im je božanstven. Možda je to čak i savršeni desert za tvoju ovogodišnju blagdansku gozbu...

Recept za Domino kocke bez pečenja

Sastojci:

Za biskvit:

• 200 g špekulas ili keksa s maslacem (izmrvljenih)
• 100 g otopljenog maslaca

Za sloj želea:

• 150 g marmelade od marelica ili šljiva
• 1 žličica ruma

Za čokoladnu kremu:

• 200 g čokolade za kuhanje
• 200 g krem sira
• 200 ml vrhnja za šlag

Za ganaš:

• 100 g čokolade za kuhanje

Možda vas zanima Pita na zimski način: ovaj tart od naranče bit će hit svakog adventskog bruncha Rubrika Life&style Life&style

Priprema:

1. Stavi kekse u vrećicu za zamrzavanje i sitno ih izmrvi s pomoću valjka za tijesto. Izmrvljene kekse pomiješaj s otopljenim maslacem i dobro promiješaj da smjesa postane malo ljepljiva.

2. Smjesu za biskvit ravnomjerno utisni na dno kalupa (promjera oko 20 cm). Ostavi da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta.

3. Malo zagrij marmeladu u manjoj posudi i po želji dodaj žličicu ruma. Ravnomjerno rasporedi marmeladu po podlozi od keksa. Stavi u hladnjak na još 30 minuta.

4. Otopi čokoladu (u vodenoj kupki ili u mikrovalnoj). U posebnoj zdjeli pomiješaj krem sir s tučenim vrhnjem dok ne nastane kremasta smjesa. Umiješaj otopljenu čokoladu i sve dobro promiješaj. Ovu smjesu ravnomjerno rasporedi po sloju želea i ponovno stavi kolač u hladnjak na oko sat vremena.

5. Otopi čokoladu za premaz i potpuno njome prekrij kolač. Opet  stavi u frižider na najmanje dva sata da se stisne.

6. Izvadi kolač iz kalupa, nareži na komade i uživaj!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Verena (@culirena)

Kolačići od marcipana Možda vas zanima Brzi recept za božićne marcipan kolačiće, a imamo i upute kako napraviti domaći marcipan od 3 sastojka Rubrika Life&style Life&style
Photo: Dr. Oetker
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Odlicno