- Čim dođu prvi hladni dani na policama trgovina se nađu mandarine i naranče i jasno je: počinje hladno godišnje doba
- A to također znači da možemo očekivati ugodne dane navečer uz čaj i kolačiće na kauču i prekrasna zimska popodneva uz kolače i prijatelje
- Organiziraš adventski brunch? Imamo savršen recept za ukusnu tart (pitu) od naranče
Ovaj jednostavan recept za pitu od naranče slatka je kombinacija klasičnog kolača od limuna koji se prodaje posvuda u francuskim slastičarnicama. Malo je manje kiselkast, odnosno, puno je slađi od verzije s limunom, jer ovaj kolač koristi sok i koru naranče za osvježavajući, drugačiji okus. Recept za zimsku pitu od naranče ne samo da je vrlo jednostavan, nego može biti i veganski zamijene li se mliječne namirnice poput maslaca nemliječnim, a lako se može pripremiti dan ranije. Savršeno za svakoga tko želi započeti jutro opušteno…
Pita od naranče - recept
Za tijesto:
• 250 g pšeničnog brašna za kolače
• 75 g šećera
• 125 g hladnog maslaca
• malo maslaca za mazanje
Za nadjev:
• 100 ml javorovog sirupa (alternativa: agavin sirup)
• 150 ml mlijeka (ili mlijeko od badema ili soje)
• 300 ml soka od naranče
• kora od naranče
• 1 prstohvat soli
• 120 g maslaca
• 1/2 žličice kurkume
• 40 g kukuruznog škroba
• 40 ml hladne vode
Priprema
1. Za prhko tijesto u velikoj zdjeli pomiješaj pšenično brašno i šećer. Hladni veganski maslac nareži na komadiće, dodaj ga i sve mijesi dok ne postane glatko. Ostavi u hladnjaku 30 minuta.
Savjet: po potrebi dodaj malo hladne vode ako se tijesto ne miješa kako treba.
2. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilatorska pećnica) i namasti kalup za tart (za pitu, promjera 28 cm) s malo veganskog maslaca.
3. Razvaljaj tijesto toliko da prekrije rub kalupa. To najbolje funkcionira između dva papira za pečenje. Razvaljano tijesto stavi u kalup i lagano ga pritisni po dnu i rubu. Odreži sav višak tijesta.
4. Tijesto nekoliko puta izbodi vilicom kako se ne bi stvarali mjehurići tijekom pečenja. Peci oko 15-20 minuta dok ne porumeni. Ostavi da se ohladi.
5. Za nadjev zagrij javorov sirup, mlijeko i sok od naranče u malom loncu dok smjesa ne zakuha. Dodaj koru od naranče, sol, veganski maslac i kurkumu i miješaj dok se maslac ne otopi.
6. Pomiješaj kukuruzni škrob i vodu u čaši dok ne postane glatko i dodaj nadjevu uz stalno miješanje. Nadjev bi sada trebao biti kremast.
7. Pusti da se nadjev ohladi 10-tak minuta, zatim ga izlij na ohlađeno tijesto, ostavi da se stegne i ukrasi po želji.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.