- Sezona blagdanskih kolačića je pred vratima, a vanilin kiflice neizostavna su omiljena slatka delicija
- Prije nego što počneš kopati po svojoj tekici s receptima (ili internetu) mislimo da smo pronašli najpopularniji recept za vanilin kiflice – na temelju ocjena onih koji su ih ispekli
- Donosimo ti recept za vanilin kiflice sa više od 2700 pozitivnih recenzija na internetu
Još malo i kreće sezona pečenja blagdanskih kolačića. Stoga nije na odmet dobro se pripremiti kako bi se izbjegle gužve po trgovinama i „blagdanski stres“. Božićnih kolača doista je puno, ali jedan je nezaobilazan u našim kuhinjama već desetljećima: vanilin kiflice.
Vjeruje se da su vanilin kiflice nastale krajem 19. stoljeća Austriji, a brzo su se proširile na sjever u Njemačku, ali i na jug, u Hrvatsku i Sloveniju te potom dalje u Češku, Slovačku, Švicarsku i Mađarsku, gdje su danas obavezan dio slatkog blagdanskog menija. Najstariji recept za omiljene prhke keksiće nalazi se u kuharici Katharine Prato 'Die Süddeutsche Küche für Anfängerinnen und praktische Köchinnen' iz 1911. godine ('Južnonjemačka kuhinja za početnice i praktične kuharice').
Ovaj recept za kolačiće, koji se na najpopularnijoj stranici za izmjenu recepata za njemačko govorno područje chefkoch.de naziva „generacijski recept", dolazi od bake koja je navodno nekada imala pekaru. Već je ocijenjen više od 2700 puta na internetu i ima ocjenu od 4,7. Ovaj kultni recept prvi put je objavljen 2002. godine i od tada je stekao doista veliki broj obožavatelja.
Bakine vanilin kiflice - recept
Sastojci:
Za tijesto:
• 560 g brašna
• 160 g šećera
• 400 g maslaca (nasjeckanog na kockice)
• 200 g mljevenih lješnjaka
Ostalo:
• 100 g šećera
• 4 vrećice vanilin šećera
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva.
2. Stavi brašno, šećer, nasjeckani maslac i mljevene lješnjake u zdjelu i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto. Stavi u hladnjak na sat vremena.
3. Oblikuj tijesto u roladu, nareži na male komade i oblikuj ih u tipične oblike polumjeseca. Kiflice stavi na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo razmaka između njih.
4. Peci vanilin kiflice na drugoj rešetki odozdo oko 15 minuta (vrijeme pečenja može varirati ovisno o pećnici) dok ne postanu zlatno smeđe boje.
5. Pomiješaj šećer i vanilin šećer te uvaljaj još tople kiflice u smjesu, a zatim ih ostavi da se ohlade.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.