Life&style
Maslac od jabuka

Maslac od jabuka: Slatka tradicionalna poslastica od 3 sastojka iz stoljetne knjige recepata

  • Maslac od jabuka popularan je i ukusan namaz (kao i dodatak slatkim i slanim jelima) već stoljećima
  • Ova slatka poslastica spravlja se samo tri sastojka, a premda se naziva maslac od jabuka, nema veze s masnoćom i pravim maslacem
  • Donosimo ti superjednostavan recept za prefini namaz od jabuka

Maslac od jabuka je stara, tradicionalna namirnica koja ima veliki broj obožavatelja kao ukusan namaz, osobito u Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji – i tu popularnost uživa stoljećima. Izvorno je izrada maslaca od jabuka bio pametan način da se iskoristi višak jabuka i tako ih se sačuva za zimu. Pridruži nam se na malom putovanju u prošlost u svojoj kuhinji i pripremi ovu tradicionalnu deliciju!

Maslac od jabuka: Malo sastojaka i malo strpljenja

Za pripremu maslaca od jabuka potrebna su tek tri sastojka i malo strpljenja. Ova slatka poslastica ima dugu tradiciju koja datira još iz srednjeg vijeka. Tada je šećer bio skup i nije uvijek bio dostupan, zbog čega tradicionalno nije potreban šećer za izradu maslaca od jabuka (premda se u nekim novijim receptima koristi). Najbolje je odabrati mješavinu kiselih i slatkih sorti jabuka; to daje najbolji okus. Ne moraš guliti jabuke, samo ih očisti od koštica i nareži na četvrtine. Kore sadrže puno pektina, koji prirodno zgušnjava maslac od jabuka.

Maslac od jabuka nije samo ukusan namaz za kruh, nego i izvrsna baza za umak za pečenja ili originalan poklon „iz domaće kuhinje“. Zahvaljujući visokom prirodnom sadržaju šećera u jabukama, maslac od jabuka također se može dugo čuvati. U steriliziranim i dobro zatvorenim staklenkama, može se čuvati oko 6 do 12 mjeseci ako je pohranjen na hladnom i tamnom mjestu. Nakon otvaranja, čuvaj ga u hladnjaku i konzumiraj unutar 2 do 4 tjedna.

Recept za maslac od jabuka

Sastojci:

• 2 kg jabuka

• 1 štapić cimeta (po želji može i malo muškatnog oraščića, klinčića, ekstrakta vanilije i sl. začina)

• 1 limun

Pribor:

• 4 staklenke za konzerviranje od 250 ml

Tiramisu s jabukama Možda vas zanima Tiramisu, ali s jabukama(!) brzi je desert koji će oduševiti i najzahtjevnije goste Rubrika Life&style Life&style

Priprema:

1. Temeljito operi jabuke, očisti ih od koštica te nareži na četvrtine. Možeš ostaviti koru jer sadrži aromu i pektin.

2. Stavi komade jabuka u veliki lonac zajedno sa 300 ml vode.

3. Kuhaj jabuke na srednjoj vatri dok ne omekšaju i ne postanu kašaste (oko 30 minuta).

4. Stavi sito s finom mrežom ili gazu preko velike zdjele i procijedi kuhane jabuke kroz sito. Pusti da se tekućina potpuno ocijedi, a zatim lagano istisni jabuke kako bi izvukla preostali sok.

5. Vrati prikupljeni sok od jabuka u lonac. Dodaj štapić cimeta i sok od iscijeđenog limuna.

6. Polako kuhaj sok od jabuka na laganoj vatri dok ne postigne gustu, sirupastu konzistenciju. To će trajati oko sat vremena do 90 minuta. Povremeno promiješaj kako ne bi zagorjelo.

7. Izvadi štapić cimeta nakon što se sirup od jabuka zgusne.

8. Vrući sirup od jabuka ulij u sterilizirane staklenke i odmah ih zatvori.

 | Autor: Unsplash/sheri-silver Unsplash/sheri-silver

Slani musli Možda vas zanima Više voliš slano nego slatko za doručak? Imamo recept za zdrave i ukusne 'slane' muesle! Rubrika Life&style Life&style
Photo: edeka
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    odlično