- Ako tražiš recept za slasticu koju ćeš brzo i lako napraviti, a impresionirat će goste, ovaj tiramisu je savršen
- Pripremljen za manje od 30 minuta, razvija svoj puni okus u hladnjaku dok se ti opuštaš i pripremaš za večeru
- Ovaj tiramisu je slastica koja se spravlja bez stresa i uistinu je ukusan
Očekuješ goste? Nema problema! S ovim receptom za tiramisu Jamiea Olivera bez napora ćeš impresionirati svoje goste. Usput, ovaj talijanski desert je Jamiev omiljeni. Za razliku od Venecijanaca, koji se u svojim desertima u potpunosti fokusiraju na kavu, vrhnje i biskvit, čokolada je apsolutna obaveza za britanskog chefa. Kava i čokolada su najbolji prijatelji, više puta naglašava kuhar. I moramo priznati, potpuno se slažemo.
Također neobično: Jamie Oliver u svom tiramisuu koristi tučene bjelanjke, što, premda nije tradicionalno, čini tiramisu prekrasno laganim, a mascarpone toliko kremastim da dobiva puno na bogatstvu. To će zajamčeno impresionirati tvoje goste.
Recept za vrhunski tiramisu Jamieja Olivera
Sastojci za 12 porcija:
• 250 g tamne čokolade
• 50 g maslaca, narezanog na kockice
• 2 prstohvata morske soli
• 175 g piškota
• 400 ml vruće, zaslađene kave
• Vin Santo ili neko drugo slatko desertno vino
• 4 jaja
• 100 g šećera u prahu
• 750 g mascarpone sira
• 2 organske naranče
• nekoliko svježih zrna kave, fino mljevenih
Priprema:
1. Stavi staklenu zdjelu iznad lonca s lagano kipućom vodom (pazi da voda ne dodiruje dno zdjele). U zdjelu stavi 200 grama čokolade. Dodaj narezani maslac i prstohvat soli te topi oko pet minuta, povremeno miješajući.
2. U veliku, duboku posudu stavi piškote. Pažljivo prelij vrućom, zaslađenom kavom. Dodaj nekoliko kapi vina u rastopljenu čokoladu, dobro promiješaj i ravnomjerno rasporedi po piškotama. Zagladi špatulom i ostavi da se ohladi.
3. Odvoji bjelanca od žumanaca, stavi bjelanca u jednu zdjelu, a žumanca u drugu. Dodaj šećer i još jednu kap vina, po želji, žumancima. Miksaj mikserom ili ručno oko pet minuta, dok se šećer ne otopi, a žumanca ne postanu blijeda i pjenasta. Umiješaj mascarpone i naribanu koru od jedne naranče.
4. Miksaj bjelanca s prstohvatom soli dok ne dobiješ čvrste vrhove. Zatim lagano umiješaj snijeg u smjesu žumanaca i mascarponea koristeći veliku metalnu žlicu.
5. Kremastu smjesu rasporedi po sloju čokolade i zagladi površinu. Zrna kave zdrobi i pospi ih po vrhu. Preostalu čokoladu naribaj po vrhu. Preko toga naribaj koru od preostale naranče. Tiramisu stavi u hladnjak na najmanje jedan do dva sata.
Foto: jamieoliver.com
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.