Life&style

Recept Jaime Olivera za focacciu jedan je od najtraženijih. Bonus: Jamie ju radi s 3 različita okusa

Focaccia je jedan od onih recepata koji se ne peku samo radi okusa, već i zbog rituala. Miris maslinovog ulja, mekana i prozračna unutrašnjost i hrskava korica čine je omiljenim kruhom Mediterana. Volimo je jer je savršena kao prilog uz juhu ili salatu, odlična za sendviče ili jednostavno uz dobar sir i čašu vina. Ukratko – focaccia ide uz sve! A kada je riječ o receptima, Jamie Oliver je pravi kralj, uvijek jednostavan, opušten, ali s rezultatima koji oduševljavaju. Na njegovoj službenoj stranici pronašli smo upravo onaj najtraženiji recept za focacciu, a evo kako ga pripremiti kod kuće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

Focaccia Jamieja Olivera - recept

Za tijesto:

400 g jakog bijelog brašna za kruh (plus dodatno za posipanje)

100 g finog griza ili jakog bijelog brašna za kruh

1 vrećica suhog kvasca

½ žlice zlatnog smeđeg šećera

300 ml mlake vode

maslinovo ulje

ekstra djevičansko maslinovo ulje
 

Za preljev od balzamičnog luka:

2 crvena luka

nekoliko grančica svježeg timijana

balzamični ocat

Za preljev od rajčica i bosiljka:

1 vezica svježeg bosiljka (30 g)

1 velika šaka zrelih cherry rajčica

bijelo vinsko sirće

2 režnja češnjaka
 

Za preljev s tri vrste sira i ružmarinom:

30 g Taleggio sira

1 mali kolut kozjeg sira

parmezan

1 grančica svježeg ružmarina

 | Autor: Adam Bartoszewicz/Unsplash Adam Bartoszewicz/Unsplash

Priprema:

1. U veliku zdjelu stavi brašno i ½ žlice morske soli, pa u sredini napravi udubljenje.

2. U mlaku vodu dodaj kvasac i šećer, promiješaj vilicom i ostavi par minuta dok se ne zapjeni.

3. Polako ulij smjesu u udubljenje s brašnom, miješajući vilicom dok se ne sjedini.

4. Kada se sastojci povežu, mijesi tijesto oko 5 minuta, dok ne postane glatko, mekano i elastično.

5. Veliku zdjelu lagano premaži maslinovim uljem, prebaci tijesto unutra, pospi brašnom, pokrij kuhinjskom krpom i ostavi da se diže 30 minuta, dok ne udvostruči volumen.

 | Autor: jamieoliver.com jamieoliver.com Foto: jamieoliver.com

6. Zagrij pećnicu na 220 °C.

7. U međuvremenu pripremi preljeve:

Za preljev od balzamičnog luka: nareži crveni luk, skini listiće timijana i pirjaj ih 5 minuta na laganoj vatri s 2 žlice maslinova ulja. Dodaj 6 žlica balzamičnog octa, kuhaj još minutu-dvije pa ostavi da se ohladi.

Za preljev od rajčica i bosiljka: nasjeckaj bosiljak i prepolovi rajčice. Stavi u zdjelu, začini soli, paprom, malo maslinova ulja i par kapi bijelog vinskog octa. Dodaj sitno narezani češnjak.

8. Kada se tijesto digne, lagano ga “ispuhni” rukama i prebaci na pleh. Razvuci ga po plehu i prstima napravi udubljenja, poput tipki na klaviru.

9. Na 1/3 tijesta rasporedi preljev od luka, a na drugu preljev od rajčica.

10. Preostalu trećinu pospi komadićima Taleggio i kozjeg sira, naribanim parmezanom i listićima ružmarina. Začini paprom i prelijte maslinovim uljem, pa dodaj malo krupne morske soli.

11. Ostavi da se još 20 minuta diže na plehu, zatim peci oko 20 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu, a iznutra ostane mekana.

Piletina s pivom Možda vas zanima Piletina s pivom Jamiea Olivera tako je sočna, meka i ukusna - i peče se na limenci! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Paula Berto/ Unsplash
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Super