- Focaccia je jedno od popularnijih tijesta jer spaja mekano, prozračno tijesto s hrskavom koricom i okusom maslinova ulja
- Jamie Oliver, kralj jednostavnih i genijalnih recepata, nudi verziju s tri različita okusa
- Rezultat je kruh koji se može jesti sam, toliko je fin, ali i savršeno prija uz juhu, salatu ili čašu vina
- Pročitaj više: Imamo najstariji i jedini pravi recept za carbonaru - uopće ne sliči onom kako je danas spravljamo
Focaccia je jedan od onih recepata koji se ne peku samo radi okusa, već i zbog rituala. Miris maslinovog ulja, mekana i prozračna unutrašnjost i hrskava korica čine je omiljenim kruhom Mediterana. Volimo je jer je savršena kao prilog uz juhu ili salatu, odlična za sendviče ili jednostavno uz dobar sir i čašu vina. Ukratko – focaccia ide uz sve! A kada je riječ o receptima, Jamie Oliver je pravi kralj, uvijek jednostavan, opušten, ali s rezultatima koji oduševljavaju. Na njegovoj službenoj stranici pronašli smo upravo onaj najtraženiji recept za focacciu, a evo kako ga pripremiti kod kuće.
Focaccia Jamieja Olivera - recept
Za tijesto:
400 g jakog bijelog brašna za kruh (plus dodatno za posipanje)
100 g finog griza ili jakog bijelog brašna za kruh
1 vrećica suhog kvasca
½ žlice zlatnog smeđeg šećera
300 ml mlake vode
maslinovo ulje
ekstra djevičansko maslinovo ulje
Za preljev od balzamičnog luka:
2 crvena luka
nekoliko grančica svježeg timijana
balzamični ocat
Za preljev od rajčica i bosiljka:
1 vezica svježeg bosiljka (30 g)
1 velika šaka zrelih cherry rajčica
bijelo vinsko sirće
2 režnja češnjaka
Za preljev s tri vrste sira i ružmarinom:
30 g Taleggio sira
1 mali kolut kozjeg sira
parmezan
1 grančica svježeg ružmarina
Priprema:
1. U veliku zdjelu stavi brašno i ½ žlice morske soli, pa u sredini napravi udubljenje.
2. U mlaku vodu dodaj kvasac i šećer, promiješaj vilicom i ostavi par minuta dok se ne zapjeni.
3. Polako ulij smjesu u udubljenje s brašnom, miješajući vilicom dok se ne sjedini.
4. Kada se sastojci povežu, mijesi tijesto oko 5 minuta, dok ne postane glatko, mekano i elastično.
5. Veliku zdjelu lagano premaži maslinovim uljem, prebaci tijesto unutra, pospi brašnom, pokrij kuhinjskom krpom i ostavi da se diže 30 minuta, dok ne udvostruči volumen.
Foto: jamieoliver.com
6. Zagrij pećnicu na 220 °C.
7. U međuvremenu pripremi preljeve:
Za preljev od balzamičnog luka: nareži crveni luk, skini listiće timijana i pirjaj ih 5 minuta na laganoj vatri s 2 žlice maslinova ulja. Dodaj 6 žlica balzamičnog octa, kuhaj još minutu-dvije pa ostavi da se ohladi.
Za preljev od rajčica i bosiljka: nasjeckaj bosiljak i prepolovi rajčice. Stavi u zdjelu, začini soli, paprom, malo maslinova ulja i par kapi bijelog vinskog octa. Dodaj sitno narezani češnjak.
8. Kada se tijesto digne, lagano ga “ispuhni” rukama i prebaci na pleh. Razvuci ga po plehu i prstima napravi udubljenja, poput tipki na klaviru.
9. Na 1/3 tijesta rasporedi preljev od luka, a na drugu preljev od rajčica.
10. Preostalu trećinu pospi komadićima Taleggio i kozjeg sira, naribanim parmezanom i listićima ružmarina. Začini paprom i prelijte maslinovim uljem, pa dodaj malo krupne morske soli.
11. Ostavi da se još 20 minuta diže na plehu, zatim peci oko 20 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu, a iznutra ostane mekana.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.