Life&style

Prebrišeš kantu za smeće i misliš da je to to? Nažalost, potrebno je više, evo kako ju je najbolje očistiti

  • Kanta za smeće jedan je od onih predmeta u kućanstvu čije je čišćenje tako lako previdjeti
  • Riječ je o laganom zadatku, a važno je da koristiš gumene rukavice i četku s najlonskim nitima
  • Osim kupovnih sredstava za dezinfekciju možeš koristiti i ocat, a protiv neugodnih mirisa možeš se boriti uz pomoć trika sa sodom bikarbonom
     

Premda ih koristimo svakodnevno, kante za smeće jedan su od onih predmeta u našem kućanstvu koji tako lako previdimo za vrijeme čišćenja. Sklone smo ispolirati cijelu kuhinju pa istu onu kantu vratiti u upotrebu bez da smo joj prethodno poklonile dovoljno pažnje. Mnogi smatraju kako kante nije nužno čistiti budući da su ionako namijenjene skupljanju otpadaka te sklone prljanju, ali neočišćene kante predstavljaju i određeni zdravstveni rizik. Čak i ako uklonimo plastičnu vrećicu kojom je kanta obložena, njezina je unutrašnjost i dalje izvrsna površina za razvoj neželjenih bakterija. A tu je i neugodan miris koji nitko želi u svojoj kuhinji!

Možda vas zanima Proljetno čišćenje: 7 stvari koje ne želiš baciti otkrivaju puno o tvom karakteru Rubrika Life&style Life&style

Što ti je sve potrebno za brzo i uspješno čišćenje?

Za uspješno čišćenje kante za smeće potrebni su ti gumene rukavice, velika četka za ribanje s čvrstim najlonskim nitima (može poslužiti i nekorištena četka za WC), papirnati ili krpeni ručnici te sredstvo za čišćenje po tvom izboru. Ako ovaj zadatak obavljaš izvan stambenoga prostora bit će ti potrebno vrtno crijevo zbog dotoka vode, dok u unutrašnjosti isti ovaj postupak čišćenja možeš izvesti u kadi ili tuš kabini.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Umjetnost brzog čišćenja: Ovo je najefikasnija strategija spremanja kuće kad ti stižu gosti Rubrika Life&style Life&style

Jednostavno i efikasno

Postupak je u suštini veoma jednostavan, a pri čišćenju obavezno koristi gumene rukavice kako ne bi nepotrebno nadražila kožu. Kantu prvo treba isprazniti te iz nje ukloniti sve zaostale nakupine hrane. Posebnu pažnju obrati na njezino dno budući da se upravo ondje zna nataložiti najviše ostataka. Idući korak je detaljno ispiranje uz pomoć vrtnog crijeva ili tuša, a po završetku dobro posuši kantu uz pomoć krpe ili papirnatog ručnika. Potom cijelu površinu našpricaj odabranim sredstvom za čišćenje te ne zaboravi na poklopac, dio kante s kojim je naša ruka najčešće u kontaktu.

Kantu zatim dobro izribaj četkom koja ima čvrste, ali mekane niti. Oštre četke je bolje izbjegavati (i u slučaju da imaš plastičnu kao i metalnu kantu) jer se površina može dodatno oštetiti, a pukotine postati sjajan dom za bakterije i druge nepozvane goste. Na kraju ju samo trebaš dobro isprati i posušiti. I to je to, za manje od 10 minuta posla tvoja će kanta blistati punim sjajem.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Svi griješimo u jednom kad je o čišćenju sudopera riječ - ovo je jedini ispravan način Rubrika Life&style Life&style

Zbogom neugodnim mirisima

Nadalje, ako želiš otići korak dalje možeš i dezinficirati svoju kantu. Osim kupovnog sredstva, pri čišćenju se možeš poslužiti i octom budući da se on pokazao kao odličan dezinfikator na kuhinjskim površinama. Najbolje ga je nanijeti na pamučnu krpicu i utrljati, a osim dezinfekcije pružit će i visok sjaj površinama. Postoji i trik kako spriječiti da se iz kante šire neugodni mirisi. Treba ti samo nekoliko žličica sode bikarbone koje ćeš postaviti na dno, a ona će odraditi ostalo i privući sve neželjene mirise.

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    bravissimo