Life&style

Pranje posteljine: ljeti vrijede drukčija pravila i vjerojatno je ne pereš dovoljno često

  • Znojiš se na njoj, koža ti se peruta, skida se i ljetna tamna boja, a i radiš „znaš već što na njoj“ - jesi li sigurna da posteljinu pereš dovoljno često?
  • Naime, u prosjeku ljudi mijenjaju i peru posteljinu svaka dva tjedna (u najboljem slučaju!)
  • Ako spadaš među one kojima prođe više od dva tjedna prije nego što posteljinu stave u perilicu rublja, možda bi trebala poslušati ove stručne savjete...

Prosječna osoba pere posteljinu jednom svaka dva tjedna, ali u ljetnim mjesecima dva puta mjesečno nije dovoljno. Na tvojim se plahtama nakuplja tona mrtvih stanica kože čime se hrane grinje, a ne treba zaboraviti ni kako je sezona peludi, ambrozije, u punom jeku pa su s tobom u krevetu i brojni alergeni. Ljeti kad se više znojimo, češće spavamo goli i sezona je peludi pa razmisli o pranju posteljine jednom tjedno kako bi plahte bile bez peludi, ali i prašine i drugih čestica koje bi mogle pogoršati simptome alergije.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Istraživanje pokazalo da bijela posteljina značajno utječe na tvoj san. Kako? Rubrika Life&style Life&style

Stručnjaci tvrde da nije dovoljno tek pranje jednom tjedno, a od velike su važnosti još neke stvari: pravi deterdžent, ispravna temperatura pranja... Kako bi ti plahte i jastučnice bile superčiste i u vrhunskom stanju, evo vodiča za pranje posteljine.

13 savjeta kako ispravno brinuti o posteljini

1. Smanji trošenje i trganje plahti stavljanjem čistog seta posteljine svakog tjedna.

2. Preporučuje se upotreba što nježnijeg deterdženta.

Možda vas zanima Proljetno čišćenje: 5 stvari koje NE smiješ raditi ako stvarno želiš pospremiti stan Rubrika Life&style Life&style

3. Nemoj koristiti izbjeljivač. Previše je agresivan za posteljinu i oštećuje vlakna materijala.

4. Toplo, nježno strojno pranje (40 stupnjeva) je najbolji način čišćenja posteljine. Ipak, ako je netko od ukućana alergičan na pelud, vruće će pranje ipak biti bolje. Pranje predmeta na višim temperaturama učinkovitije uklanja tragove peludi. Ako pereš svoje plahte na 40 stupnjeva Celzija i to je OK, ali u idealnom slučaju namjesti program na 60 stupnjeva ili više.

5. Nemoj pretrpati perilicu - ostavi dovoljno prostora se posteljina može ispirati s puno vode.

6. Uvijek peri cijelim ciklusom uz potpuno ispiranje. Time se sprječava nakupljanje kemikalija na vlaknima.

7. Izbjegavaj preopterećenje sušilice - ostavi dovoljno prostora u sušilici da posteljina cirkulira. Posteljina je dizajnirana kako bi svakim pranjem postala mekša.

8. Provjeri je li posteljina potpuno suha prije stavljanja u ormar za posteljinu.

9. Operi i jastuke toplom vodom kako bi učinkovitije spriječila stvaranje grinja i alergena.

10. Redovito stavljaj jastuke na izravnu sunčevu svjetlost i pusti ih da se prozrače. Sunce je prirodno antibakterijsko sredstvo koje će jastuke održati higijenskim i svježim, što će pomoći da uništi klice između pranja proizvoda.

11. Postavi zaštitu za jastuk na jastuke kako bi osigurala da traju duže, a jastuci će biti bez mrlja i te svježi.

Možda vas zanima Blistavo, a brzo! Isprobaj genijalan trik za lakše čišćenje kupaonice Rubrika Life&style Life&style

12. Redovito peri zaštite za jastuke kako bi jastuci bili čisti. 

13. Čak i sa svim tim mjerama jastuke bismo trebali mijenjati svakih 18 mjeseci do dvije godine, kažu stručnjaci. 

Photo: None
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar MarijanaNana

    MarijanaNana

    Zimi ili ljeti perem posteljinu jednom tjedno. Muž i ja radimo u takvim firmama i na takvim poslovima da moram tako.