Life&style

Pokušavaš zaspati, ali san ne ide na oči? Ovo je najgora pogreška koju tada možeš učiniti

  • Ne možeš spavati pa ostaneš ležati u krevetu u nadi da će ti san ipak doći na oči?
  • To je zapravo najveća, ali i najučestalija greška koju možeš učiniti u toj situaciji
  • Stručnjaci donose savjete koji ti mogu pomoći da prebrodiš ovaj problem

Kad ustanovimo da je nemoguće zaspati, prvi nam je instinkt često samo ostati ležati krevetu u nadi da će nam san ipak doći na oči. No, prema riječima stručnjaka to je najveća pogreška koju možemo učiniti i koja najčešće rezultira našim nezadovoljstvom.

"Ne možemo se prisiliti da zaspimo. Čak i ako postoje stvari koje možemo učiniti kako bismo pomogli procesu, samo uspavljivanje je izvan naše svjesne kontrole", otkriva doktorica Frida Rångtell, znanstvena suradnica na projektu 'Sleep Cycle app'. U razgovoru za portal First for women je istaknula kako će pokušaji forsiranja sna samo otežati uspavljivanje na duge staze te uzrokovati da naš momak krevet poveže s nedostatkom sna.

Ako spavaš u ovom položaju, to je prilično loše za tvoje zdravlje

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Možda vas zanima "Ja sam stručnjakinja za spavanje, evo koju najveću pogrešku čine svi koji imaju problem sa spavanjem" Rubrika Život Život

Savjeti za bolji san

Kada nastupi nesanica najbolje je ustati iz kreveta i obaviti određenu smirujuću aktivnost. "Zapamti, mozak je stroj za povezivanje te žiliš izbjeći situaciju da tvoj krevet poveže s nesanicom", ističe psiholog Mike Dow. A ovo su njegovi savjeti što učiniti u noćima kada san jednostavno ne dolazi na oči:

Čitaj knjigu pod prigušenom rasvjetom: Odaberi 'lagano' štivo ili djelo iz opusa svog omiljenog autora. Ideja je kreirati opuštenu atmosferu i relaksirati mozak pa je bolje izbjegavati krimiće, horore i znanstvenu literaturu koja zahtjeva posvećenost. Također, izbjegavaj korištenje mobilnih telefona neposredno prije spavanja, a rješenje situacije nećeš pronaći ni ako odlučiš provjeriti kasnovečernji/ranojutarnji televizijski program.

10 stvari koje možeš unaprijed pripremiti kako bi se konačno pošteno naspavala

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Možda vas zanima Prema riječima stručnjaka, ovo je najbolji položaj za spavanje kako bi se dobro osjećala sljedeći dan Rubrika Life&style Life&style

Lagano čišćenje: Možda zvuči kao noćna mora, ali pospremanje životnog prostora bi mozgu moglo pomoći da se opusti. To naravno ne znači da se trebaš primiti metle i usisavača (to bi s posebnim negodovanjem dočekali tvoji susjedi), ali se možeš pripremiti za dan pred tobom. Već bi i priprema odjeće za naredni dan mogla biti od velike pomoći.

Planiranje: Ako već ne možeš zaspati, mogla bi organizirati život. Popisi namirnica i kućanskih potrepština, navođenje radnih obaveza, podsjetnici na dogovore s prijateljima... samo su neki od mogućih zapisa.

Smanji termostat: temperatura tvog tijela pada kad zaspiš tako da bi hlađenje prostorije moglo ubrzati ovaj proces.

 
Photo: Shutterstock

Komentari 0