Life&style

Ako spavaš u ovom položaju, to je prilično loše za tvoje zdravlje

  • Spavaš li sklupčana, u tzv. položaju fetusa?
  • To, izgleda, nije dobro za tvoje tijelo
  • Ipak, ako ne možeš zaspati nego u tom položaju, postoji način da ispraviš njegove učinke

Nedavno provedeno istraživanje Sveučilišta Harvard otkrilo je da omiljeni položaj spavanja – takozvani položaj fetusa – može biti razlog zašto se mnogi ljudi nakon buđenja osjećaju povredljivo i senzibilno. 

Naime, noću nesvjesno poručujemo svojem unutarnjem Ja da tražimo zaštitu. Naše tijelo reagira odgovarajuće tome, odnosno potreseno. Osim što to smanjuje kvalitetu sna, češće nas noću prestraši i probudi. Osim toga, taj položaj otežava duboko disanje. Leđa i vrat su također dodatno opterećeni u tom položaju. 

Možda vas zanima Što kad ti se poremeti ritam spavanja kao ovih dana? Ove stvari će pomoći... Rubrika Life&style Life&style

Uništava li položaj fetusa naše samopouzdanje?

Dr. Amy J.C. Cuddy, jedna od voditeljica istraživanja, uvjerena je da položaj fetusa može smanjiti naše samopouzdanje. Kaže da sa svojim tijelom možemo promijeniti svoju psihu. Dakle, tko se cijelu noć nalazi u „pokornom“ položaju, tako će se osjećati i nakon buđenja. 

Suprotno tome, na svoje psihičko stanje možeš pozitivno djelovati s pomoću položaja u kojem spavaš: tko spava na leđima ili na trbuhu te ispruži ruke i noge, prenosi samome sebi snagu i moć – koji će se zadržati preko dana. Ako možeš zaspati jedino u položaju fetusa, ne postoji razlog za zabrinutost. Dr. Cuddy tvrdi kako je ujutro nakon buđenja dovoljno biti nekoliko minuta u gore opisanom „power-položaju“.  

Možda vas zanima Zašto bi večeras trebala otići na spavanje s glavicom češnjaka ispod jastuka Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0