Life&style

Pokušaj se oduprijeti - istraživanje je pokazalo da ova hrana jako ubrzava starenje

  • Već neko vrijeme je poznato da previše gotovih jela nije dobro za zdravlje ni liniju
  • Međutim, nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da takvi proizvodi uzrokuju i nešto potpuno drugačije
  • Španjolski znanstvenici otkrili su da gotova jela enormno ubrzavaju starenje! 

Do te nove spoznaje došli su španjolski znanstvenici sa Sveučilišta Navarro te su je nedavno podijelili na online Svjetskoj konferenciji o pretilosti. 

Gotova jela ubrzavaju starenje 

Dakle, nedavno provedeno istraživanje španjolskih znanstvenika pokazalo je da gotova jela – osim što debljaju i čine nas bolesnima – također i ubrzavaju proces starenja. Otkrili su u istraživanju da su gotova jela zaslužna za skraćenje telomera. Ti telomeri su takozvane zaštitne kapice na kraju kromosoma te nakon svakog dijeljenja stanica postaju sve kraći. Dakle, što su kraći telomeri, toliko je čovjek stariji. A osobito su kratki kod ljudi koji često jedu gotove proizvode, pokazalo je istraživanje. Naime, gotova jela sadrže velike količine masnoće, soli i šećera. Iz ranijih istraživanja poznata je povezanost između gotovih proizvoda i visokog tlaka, pretilosti, depresije, dijabetesa i nekih karcinoma. 

Možda vas zanima Određena hrana pomoći će ti da imaš mlađu, čistu i blistavu kožu. Donosimo popis Rubrika Beauty Beauty

Sakupljeni su podaci od 900 osoba 

Za potrebe najnovijeg istraživanja su španjolski znanstvenici sakupili i analizirali podatke od 900 starijih osoba. Podijelili su ispitanike u četiri grupe. Prva grupa hranila se kompletno bez gotovih proizvoda, a četvrta isključivo s gotovim proizvodima. Ispalo je da su osobe u četvrtoj grupi imale jasno najkraće telomere od drugih. Vjerojatnost za kraće telomere je u četvrtoj grupi bila za 82 posto veća od onih iz prve grupe. 

Međutim, povezanost između bržeg starenja i gotovih proizvoda treba se još istraživati kako bi se došlo do jasnijih rezultata, kažu španjolski znanstvenici. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happi Foodi Friday!! Thanks to @happifoodi I was able to pick up a box of their delicious Cuban style eggrolls from @walmart and use the @mealthy air fryer lid to quickly crisp up and enjoy with a side a homemade guacamole! These egg rolls were filled with pulled pork, ham, Swiss cheese and dill pickles. All Of their products use real ingredients and are prepared from scratch. Happy foodies will enjoy these frozen selection of tasty appetizers, entrees and even keto options from @happifoodi 😀!! I found them either at @target or @walmart !! . . #happifoodi #happyfood #happyfoodss #foodie_features #walmartfinds #targetfinds #frozenfood #frozenmeal #mealprep #happymeal #eggrolls #cubanfood #cubanstyle #guacamole #mytype #tastyfood #fridayfood

A post shared by Christy| Food Vlogger (@missfoodaddict) on

Možda vas zanima Tvom tijelu najviše treba ova hrana nakon 'onih dana u mjesecu' Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0