Beauty

Određena hrana pomoći će ti da imaš mlađu, čistu i blistavu kožu. Donosimo popis

  • Želiš zdravu, čistu i sjajnu kožu?
  • Tajna se nalazi u ovim namirnicama
  • Također, neke trebaš i izbjegavati

Ponekad se čini kako je nemoguće imati lijepu, zdravu i čistu kožu. Ako si isprobala sve i sva – od raznih krema za lice, maski, pa sve do profesionalnih tretmana, trebala bi baciti oko na svoju prehranu. Naime, stvari koje jedemo ključne su za čistu kožu. Kako bi naša koža izgledala kao što želimo, potrebne su nam vrijedne hranjive tvari. Zvuči logično, zar ne? 

Ove namirnice su tajna čiste kože…

1. Omega-3 masne kiseline

Namirnice s omega-3 masnim kiselinama dobre su općenito za tvoje tijelo, pomažu kod dijete te su esencijalne za kožu. Kako bi izliječila upale kože (poput akni), pomažu omega-3 masne kiseline – a možeš ih pronaći u lanenom ulju, lososu, chia sjemenkama, soji i špinatu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tag the Sushilovers 🍣❤️ #sushi #sushilovers #sushi🍣 Photo credits: @michalise

A post shared by 𝓢𝓾𝓼𝓱𝓲 𝓐𝓷𝓭 𝓜𝓸𝓻𝓮... (@sushi.lover.official) on

2. Antioksidansi 

I antioksidansi pomažu pri regeneriranju kože te prvenstveno kod uklanjanja otrova. Osim toga, sprječavaju proizvodnju upaljenih stanica kože i toksina. Antioksidansi su općenito dobri za tvoju kožu. Jako puno možeš ih pronaći u goji bobicama, borovnicama, tamnoj čokoladi i artičokama. 

Možda vas zanima 4 iznenađujuće stvari zbog kojih ti je koža najednom tako suha Rubrika Beauty Beauty

3. Vitamin A 

Za proizvodnju zdravih stanica kože te sprječavanje infekcija zaslužan je vitamin A. Konzumacijom namirnica bogatih vitaminom A jačaš kožnu barijeru te je štitiš od tvari koje je nadražuju, odnosno onečišćuju kožu. I protiv masne kože možeš se boriti s pomoću vitamina A – kojeg možeš pronaći, na primjer, u batatu, mrkvi, zelenom lisnatom povrću, marelicama i tikvi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Simple dinner tonight #sweetpotato #brusselsprouts #coconutoil #pinkhimalayansalt #pepper

A post shared by Second Nature (@secondnatureliving) on

4. Vitamin C 

Protiv crvenila kože te oštećenja stanica djeluje vitamin C. Osim toga, potiče proizvodnju kolagena te jača tkivo. Uzimanjem vitamina C može nastati novi zdravi sloj kože te se mogu pobijediti oštećenja od akni. Jako puno vitamina C naći ćeš u narančama, paprici, kupusu i brokuli. 

5. Vitamin E 

I vitamin E slovi kao regenerator kože. Na primjer, pomaže kod regeneracije ožiljaka te mrlja na koži. Osim toga, jača kompletno tkivo. Vitamin E nalazi se u bademima, avokadu, brokulama i maslinama. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reeeeaaaaally into olives lately. #isaidyouwerethegoodkindoffat #saladatmidnite

A post shared by Zoe Rose F. (@dinneratmidnite) on

6. Voda 

Vrlo jednostavno: najgore za tvoju kožu je kad piješ premalo vode. Koža postane suha jer ne može optimalno funkcionirati, a stanice se ne mogu dovoljno opskrbiti vodom. Voda neće pobijediti akne, ali pomoći će koži očistiti se od otrovnih tvari. Treba popiti najmanje 2 litre vode na dan! 

Što trebaš izbjegavati… 

Kako bi imala čistu, zdravu i lijepu kožu, važno je također i izbjegavati neke stvari. Šećer i alkohol su protivnici lijepe kože. Šećer može pogodovati upalama te pogoršati stanje akni. Alkohol je štetan jer izvlači vodu iz tijela te kao posljedica može nastati dehidracija. 

Možda vas zanima Zadebljala koža na petama? Isprobaj ovaj super trik s mlijekom i maslinovim uljem! Rubrika Beauty Beauty
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0