Life&style

Pogreške pri mršavljenju: Ovako baš nikada ne bi trebala započeti dijetu!

  • Tko god započinje s dijetom, obično je jako motiviran u početku 
  • Međutim, nekoliko stvari može pokvariti uspješan početak
  • Kad kreneš s dijetom, trebaš obratiti pažnju na sljedeće stvari 

Koliko smo puta turbomotivirano navalile na zdravu prehranu i dijetu - i nedugo zatim je frustrirano prekinule? Vjerojatno nebrojeno puta. Često je tek neka mala stvar, koju nismo uzeli u obzir, kriva za to. Prije sljedećeg pokušaja mršavljenja, trebali bismo pronaći tih nekoliko malih pogrešaka i izbjeći ih.

1. Postavila si si prevelike ciljeve

Deset kilograma za manje od četiri tjedna? To zvuči primamljivo, a možda čak i izvodljivo s nultom dijetom. Ali to je nezdravo i potpuno neučinkovito! Svatko tko tako brzo smršavi, odmah će se opet udebljati ako pojede nešto manje-više normalno, odnosno obavezno dolazi do jo-jo efekta. Uz to, tijelo može ući u stanje kad ima nedovoljnu količinu najvažnijih hranjivih tvari - i odgovoriti na svoj način, na primjer - urušavanjem krvožilnog sustava. Bolje je postaviti si male, realne ciljeve te uživati u svakom uspjehu.

Možda vas zanima Evo kako možeš gubiti kilograme i živjeti zdravije bez da moraš na ikakvu dijetu Rubrika Beauty Beauty y

via GIPHY

2. Ništa si ne priuštiš

Naravno, ako želiš smršavjeti, potrebna je određena disciplina. Ali, izbjegavanje svakog malog grijeha obično nije učinkovito. Naime, tada se često dogodi da te u jednom trenutku iznenada obuzme neodoljiva žudnja i cijeli hladnjak je u trenu prazan. Bolje je sljedeće: priušti si svoj omiljeni međuobrok jednom dnevno - u malim količinama. Dakle, bolje je samo komadić čokolade, a ne cijela ploča.

"Dijeta za lijene" – 6 savjeta za vitkost za one kojima ne pada na pamet ići na dijetu

3. Tražiš previše od sebe

Ispravna motivacija voli nam dati krila: odjednom više nije problem trčati tri kilometra dnevno i izbjegavati ugljikohidrate svake večeri. Ali, tužna je činjenica da motivacija ne traje vječno. Na primjer, ako se broj na vagi jednostavno ne želi pomaknuti tjedan dana, upadnemo u duboku rupu frustracije. Bolje je sljedeće: odredi si fiksno vrijeme za trening - i nemoj trenirati baš svaki dan. Svatko tko zna da je kratka runda trčanja uvijek u utorak, četvrtak i nedjelju, brže će razviti rutinu i neće tako brzo odustati.

via GIPHY

4. Svoj uspjeh mjeriš isključivo vagom

Naravno, lijep je osjećaj kad na vagi vidiš da doista mršaviš. Ali: ako gradiš mišiće (a trebala bi ako želiš smršavjeti), vjerojatno ćeš se udebljati nakon kratkog vremena, jer su mišići teži od masti. Kako bi razina frustracije bila niska, najbolje je na početku dijete izmjeriti struk i bokove te se fotografirati. To čini svaki uspjeh vidljivim, čak i onaj koji ti vaga uskraćuje.

Možda vas zanima Jesi li čula za medenu dijetu? Dvije žlice meda navečer pomažu u gubitku kilograma Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0