Life&style

Jesi li čula za medenu dijetu? Dvije žlice meda navečer pomažu u gubitku kilograma

  • Izgubiti kilograme s dijetom koja nam zaslađuje svakodnevicu? 
  • Zvuči predobro da bi bilo istinito
  • Međutim, s medenom dijetom naši bi se kilogrami trebali istopiti u najkraćem mogućem roku 

Nutricionist i farmaceut Mike McInnes obećava malu senzaciju u svojoj knjizi „Medena dijeta“. Samo dvije žlice meda navečer trebale bi nam pomoći da izgubimo 1,5 kilograma tjedno. U mjesec dana šest kilograma mršavljenja, a zvuči poput prehrane koju je vrlo jednostavno provesti. Ali, vrag se krije u detaljima, jer prije svega, odricanje je neizbježno...

Ovako djeluje medena dijeta

McInnes dijeli svoj prehrambeni koncept u dvije faze: prva faza je apel nama u kojem stoji da bismo trebali jesti svjesnije i zdravije. Druga faza trebala bi nam pomoći da smršavimo. Međutim, obje faze imaju jedno zajedničko: šećer se zamjenjuje medom.

via GIPHY

U obje faze trebali bismo izbjegavati brzu hranu, lagane (light) proizvode, bezalkoholna (slatka) pića i gotove proizvode, a umjesto toga pouzdati se u svježu i prirodnu hranu. Navečer trebamo popiti napitak od meda prije spavanja, odnosno takozvani napitak za mršavljenje. Sastoji se samo od tople vode ili čaja s jednom ili dvije žlice meda. Kad dodaješ med, tekućina ne smije imati više od 40 stupnjeva. To je važno kako se ne bi uništili vrijedni sastojci u medu. 

U drugoj fazi programa je i jedan dan tjedno bez ugljikohidrata. Na meniju su proizvodi od cjelovitih žitarica umjesto proizvoda od bijelog brašna, puno bjelančevina i voća.

Možda vas zanima Nakon keto dijete, stiže novi prehrambeni plan - veto dijeta. O čemu je riječ? Rubrika Life&style Life&style

Zašto je med prikladan kao dijetno sredstvo

Med ima blagi protuupalni, antiseptički i antihipertenzivni učinak - ali glavna je prednost što se molekule šećera krvlju prenose u jetru. Tamo se oslobađa fruktoza, pretvara se u glukozu te čuva u zalihi glikogena u jetri. To sprječava da tijelo ima visoku razinu šećera u krvi, što ukazuje na to da treba osloboditi inzulin i masnoće.

via GIPHY

Osim što podržava pumpu za glukozu, med ima i druge prednosti: zadovoljava našu glad, štiti srce i jetru, čini nas učinkovitijima i jača imunološki sustav. Također sprječava i poremećaje spavanja. Nisu li to dovoljni razlozi da navečer popiješ topli medeni napitak?

Možda vas zanima Evo kako možeš gubiti kilograme i živjeti zdravije bez da moraš na ikakvu dijetu Rubrika Beauty Beauty

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0