- Rukavice nikada ne bi smjela nakon korištenja ostaviti u džepu jakne ili kaputa jer se mogu usmrdjeti i uništiti
- Baš kao šal i kapu, potrebno ih je nakon korištenja provjetriti te dobro osušiti, a valja ih redovito i prati premda ti izgledaju čisto
- Ovi su komadi pravi rasadnici bakterija, a mi ti otkrivamo na što trebaš obratiti pažnju pri njihovom pranju
Kapa, šal, rukavice, a ove godine i maska, neizostavni su dodaci koje nosimo s dolaskom hladnijeg vremena. Dok se često govori o tome kako valja redovito prati jakne i kapute, skloni smo iste upute propustiti kada je riječ o navedenim modnim predmetima. Samo pomisli na prljavštinu i bakterije koje pokupiš svojim rukavicama ili ostatke šminke i masnoće koje se s tvog lica i kose prenesu na kapu. Grozno, zar ne?
Zlatno pravilo glasi: Kape, šalove i rukavice valja oprati 3 do 5 puta u jednoj zimskoj sezoni. Oni možda naoko djeluju čisto, no vrlo lako mogu postati pravi rasadnik bacila. Naravno, broj pranja se povećava ako uočiš jasnu mrlju. Ovisno o materijalu, pamučne kape, šalove i rukavice možeš prati u perilici ili na ruke, a kožne šešire i rukavice očisti posebno namijenjenim sredstvima za kožu.
Dužina i temperatura pranja, osim o materijalu, ovisit će i o boji te apliciranim ukrasima. Stoga je najpravilnije slijediti upute o pranju koje su navedene na samom proizvodu. Općenito se pamučne kape bez šilta peru na temperaturi od 60 stupnjeva. Ako strahuješ da bi se tvoji modni dodaci mogli oštetiti ili razvući u strojnom pranju, sigurnija opcija je oprati ih na ruke.
Nadalje, vrlo je važno i mjesto na kojem ostavljaš navedene predmete nakon korištenja. Optimalno bi bilo provjetriti ih i dobro osušiti prije nego ih pospremiš u ormar jer postoji mogućnost da kontaminiraju čistu odjeću. Također, iznimno je važno zapamtiti da se rukavice ne ostavljaju u džepovima jakni i kaputa. Nakon nošenja tkanina postaje vlažna zbog znojenja ruku te ih je potrebno izračiti. Ako ih ostaviš u džepovima mogle bi poprimiti neugodan miris po plijesni.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.