Life&style

Limunom protiv hrđe, a solju protiv mrlja od krvi... 7 sastojaka koje već imaš čine pranje rublja puno učinkovitijim

  • Znaš li da kako bi uspješno i jeftino uklonila mrlje na odjeći nisu nužno potrebna skupa sredstva već je dovoljno odšetati do kuhinje?
  • Sol i tekući deterdžent za pranje suđa uspješno otklanjaju masnoće, limunov sok hrđu, a ocat ostatke sapuna
  • Koje još iznenađujuće namirnice mogu pomoći u uklanjanju mrlja?

Postoje situacije u kojima prašak za rublje nije dovoljan za otklanjanje tvrdokornih mrlja, no pojedini drugi sastojci koji već posjeduješ u kućanstvu bi itekako mogli biti od pomoći. Već smo ti ranije otkrile genijalni trik za pranje rublja uz pomoć papra, a sada ćemo ponovno zaviriti u kuhinju te pogledati koje bi to još mogli poslužiti u istu svrhu.

Možda vas zanima Izgleda da ti perilica jede rublje, puno je rupica? Evo 5 mogućih razloga Rubrika Life&style Life&style

1. Limunov sok

Osim za pripremu ukusne limunade, limunov sok izvrstan je sastojak koji možeš dodati rublju kako bi ga izbijelila. Ipak, budi oprezna i iskušaj ovo samo na svijetloj ili bijeloj odjeći kako ne bi došlo do neželjenog izbjeljivana jarkih boja. Dodavanje limunovog soka omogućava i postizanje svježine rublja, a sjajan je i saveznik u uklanjanju mrlja od hrđe.

2. Sol

Sol sama po sebi nije dovoljna kao sredstvo za pranje rublja, ali može uspješno pripomoći pri otklanjanju pojedinih vrsta mrlja. Kako sol treba koristiti, ovisi o vrsti mrlje. Odjeću s mrljama od krvi, na primjer, treba natopiti u hladnoj vodi ispunjenoj solju. S druge strane, mrlje od masnoće prekrij solju i pusti je da je upije te iščetkaj prije nastavka pranja.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Smrdi vam perilica za rublje? Nakon ovog trika više neće! Rubrika Life&style Life&style

3. Soda bikarbona

Do sada smo, izuzev kulinarstva, uvidjeli mnoge korisne namjene sode bikarbone, a danas još jednu dodajemo na listu. Ona je naime prirodan, ekonomičan i siguran pojačivač kojeg možeš dodati svom prašku kako bi on što bolje djelovao. Jednostavno posipaj 1/2 šalice sode bikarbone u pranje prije nego dodaš deterdžent za rublje.

4. Vodica za ispiranje usta

Želiš da tvoje čarape šire ugodan i osvježavajuć miris? Onda bi prilikom njihovog pranja trebala dodati šalicu vodice za ispiranje usta bez šećera u redoviti ciklus, odnosno pola šalice ako je perilica namještena samo na ispiranje.

5. Ocat

Već smo vidjeli kako uz pomoć octa možemo očistiti aparate u kuhinji i kupaonske sanitarije, a sad je pravo vrijeme da se prisjetimo i kako ga možemo koristiti i pri pranju rublja. Posebno dobro djeluje ako ga iskoristiš pri brzom ispiranju jer otklanja ostatke deterdženta i ostalih otopljenih tvari, kako na rublju, tako i na perilici. Bit će dovoljno iskoristiti samo pola šalice po pranju.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Isprobaj jednostavan trik za blještavo bijelo rublje u koji se kunu naše bake Rubrika Life&style Life&style

6. Eterična ulja

Eterična ulja pomažu u borbi protiv bakterija, gljivica i plijesni bez kemikalija. Dodaj nekoliko kapi lavande, čajevca ili svog omiljenog mirisa s octom ili deterdžentom kako bi spriječila stvaranje gljivica i tako stvorila izuzetan miris rublja.

7. Sapun za pranje posuđa

Želiš li se riješiti tvrdokornih masnoća ili mrlja od ulja? Kreni u svoju kuhinju te na mrlju nanesi nekoliki kapi deterdženta za pranje posuđa i potom rublje postavi u perilicu. Pomoći će prašku da uspješnije detektira mrlju te je ukloni.

 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0