Life&style

Isprobaj jednostavan trik za blještavo bijelo rublje u koji se kunu naše bake

 

Ako ti je bijelo rublje s vremenom požutjelo ili poprimilo onaj sivi ton, ne brini se, nisi jedina koja muku muči s tim i isprobava razne deterdžente i trikove. Ipak, postoji jedan provjereni trik u koji se kunu mnoge bake. Naime, da bi plahtama, ručnicima, krpama i omiljenim bijelim komadima vratila onu blještavu bjelinu, potrebno ti je nešto što sigurno imaš u kuhinji - alkoholni ocat. Evo kako pomoću njega možeš vratiti bjelinu rublju, ali i riješiti se mrlja te očistiti perilicu. 

Vraća bjelinu i omekšava rublje

Alkoholni ocat odličan je prirodni izbjeljivač pa će požutjelom ili sivkastom rublju vratiti onu bjelinu kao kad je tek kupljeno. U mjericu za tekući deterdžent jednostavno ulij malo octa, stavi ga u bubanj zajedno s rubljem i uključi perilicu na program na kojem inače pereš bijelo rublje. Ovaj trik riješit će i vidljive mrlje od znoja ili dezodoransa s tvojih omiljenih majica, a kod tvrdokornih mrlja odjeću jednostavno natopi u vrućoj vodi i dodaj pola čaše octa, ostavi nekoliko sati da se namače, a potom je operi u perilici, kao što inače činiš. 

Osim što uklanja mrlje i vraća bjelinu odjeći, alkoholni ocat odlično djeluje i u ulozi omekšivača. Jednostavno ga ulij u odjeljak za omekšivač i tvoje će rublje biti meko, i to bez štetnih kemikalija kakve se nalaze u omekšivačima. Usto, ne moraš se brinuti zbog mirisa, ocat se neće osjetiti nakon pranja. 

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Ipak, ako te muče neugodni mirisi na odjeći nakon pranja, razlog tomu mogu biti grinje i bakterije. Naime, za uvijek čisto i kvalitetno oprano rublje potrebno je imati i kvalitetnu perilicu koja će "posao" obaviti kako treba. Budući da su perilice rublja zbog vlage i topline pogodno mjesto za stvaranje grinja i drugih alergena, najbolji su izbor one koje stvaraju dezinfekcijsku paru, poput LG perilice sa Steam tehnologijom. Ova perilica, osim što dezinficira odjeću i smanjuje 99,9 % alergena, ima motor koji je stvarno tih pa tako osigurava manje vibracija i buke od drugih perilica. 

Smanjuje talog deterdženta i čisti perilicu

Ako nerijetko primjećuješ tragove deterdženta na odjeći, i to najčešće onoj tamnoj, alkoholni ocat rješava i taj problem. Mjericu za tekući deterdžent do pola napuni octom, stavi u bubanj zajedno s odjećom, bilo tamnom ili šarenom, i uključi perilicu. Ocat će smanjiti taloženje deterdženta na odjeći koja će nakon pranja biti bez i jedne mrlje. Provjeri, zaista djeluje!

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Povrh toga, ocat je odlično sredstvo za čišćenje perilice od kamenca, neugodnih mirisa i plijesni, a očistit ćeš ju u kombinaciji sa sodom bikarbonom. Mjericu napuni octom i stavi je u prazan bubanj, a u pretinac za deterdžent stavi malo sode i uključi program pranja na najvišoj temperaturi te je pusti da odvrti cijeli ciklus. Ovaj postupak trebala bi ponoviti jednom mjesečno jer čista perilica znači i čisto rublje - primijetit ćeš da će tvoja odjeća biti mirišljavija jer više neće biti neugodnih mirisa koji se iz perilice prenose na odjeću. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Također, ocat pomaže protiv statičkog elektriciteta koji se nerijetko pojavljuje na vunenim puloverima koje volimo nositi zimi, a učinkovit je i protiv stvaranja mucica na pojedinim tkaninama. Treba li ti još koji razlog da ga počneš koristiti za pranje rublja? 

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Guliver/Shutterstock

Komentari 0