Life&style

10 pogreška koje činiš pri pranju rublja, a da toga nisi ni svjesna

  • Pranje rublja mnogi svrstavaju u jedan od najdosadnijih kućanskih poslova pa nije ni čudo što nam se znaju potkrasti pogreške
  • Pogrešan način na koji peremo rublje može ga oštetiti, ali i pridonijeti povećanju potrošnje električne energije te stvoriti neželjene dodatne troškove
  • U nastavku ti ukazujemo na najučestalije pogreške te donosimo rješenje kako ih uspješno savladati 

Pranje odjeće neophodan je, ali često i dosadan zadatak. Mnogima među nama je poznato koliko razvrstavanje i pripremanje odjeće za pranje može biti zamorno. Učestalo pranje oštećuje našu odjeću te može prouzrokovati više štete nego koristi te je zbog toga sjajno u rukavi imati par trikova koji će ti pomoći da tvoja odjeća što duže ostane kao nova. U nastavku ti otkrivamo osam učestalih pogrešaka koje činimo prilikom pranja rublja te nudimo rješenja koja će ti pomoći da ista uspješno riješiš.


Možda vas zanima Izgleda da ti perilica jede rublje, puno je rupica? Evo 5 mogućih razloga Rubrika Life&style Life&style

1. Pogrešno razvrstavaš odjeću

Premda odjeću najčešće razvrstavamo prema bojama, ono što će je duže očuvati nije ta metoda. Odjeću je zapravo bolje prati prema materijalu. Ako odvojiš lakšu svilenu ili poliestersku odjeću od pamučne moći ćeš je prati na nižim temperaturama i kraćim programima te će potrošnja biti manja. Na taj način odjeća će duže ostati nova, a uštedjet ćeš i novac te smanjiti potrošnju struje i vode.

2. Koristi posebne vrećice za pranje čarapa

Sigurno imate iskustva s nestajanjem čarapa u perilici za rublje! Da bi izbjegla gubitak čarapa i potencijalno kvarenje perilice, tijekom pranja koristi posebne vrećice za pranje.

3. Ne stavljaj prašak direktno na rublje

Vjerovala ili ne, postoji ispravan i pogrešan način punjenja perilice. Za najbolju distribuciju deterdženata prvo stavi rublje, zatim dodaj vodu i na kraju prašak. Međutim, ako koristiš izbjeljivač, prvo dodaj vodu pa odjeću, a zatim sapun. Obavezno provjeri oznake na odjeći i slijedi značenja tih "misterioznih simbola" na etiketama.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Smrdi vam perilica za rublje? Nakon ovog trika više neće! Rubrika Life&style Life&style

4. Obavezno zatvori patente zatvarače

Zatvarače na trapericama i jaknama zatvori prije pranja kako se u njih ne bi zapleli konci i vlakna.Tako ćeš smanjiti šanse da oštetiš ostalu odjeću koju si stavila u perilicu rublja. Opušteni patentni zatvarači mogu oštetiti osjetljivu odjeću, kao i ogrebati vrata perilice. Također, grudnjaci s kopčama mogu povući tkanine ili oštetiti bubanj ako lete okolo. Kako bi umanjila rizik od oštećenja postavi ih u vrećice za pranje ili iskoristi staru jastučnicu. 

5. Nemoj košulje držati zakopčanima

Dok bi zatvarači obavezno trebali biti zakopčani, za gumbe vrijede druga pravila. Manje gumbe, poput onih na košuljama i haljinama ne trebaš zakopčati kako se ne bi oštetili ili čak otpali. I rupice se znaju raširiti, a konac kojim su opšivene popucati.

6. Test koji otkriva puštanje boje

Ako se brineš zbog te nove crvene košulje prvi put kada je opereš, napravi ovaj jednostavan test kako bi bila sigurna da ćeš izbjeći katastrofu. Na manji dio tkanine stavi vodu i prašak te ga pokušaj posušiti krpom. Ako se boja ne prenese onda testirani komad odjeće sa sigurnošću možeš postaviti u perilicu. U pranje možete uključiti i staru bijelu čarapu radi provjere. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Bi li nosila ove naušnice za doček Nove godine? Rubrika Moda Moda

7. Nemoj četkati odjeću

Možda misliš da je najbolji način čišćenja masnih mrlja taj da prašak četkom utrljaš u mrlju, no moramo ti reći kako to nije nužno ispravan način. Četkanje može raširiti mrlju kao i oštetiti tkaninu. Umjesto toga, lagano trljaj mrlju kružnim pokretima izvana prema unutra. I, naravno, što prije budeš tretirala mrlju prije ćeš je uspješno ukloniti.

8. Čišćenje odjeće u kemijskoj čistionici

Neke predmete nije potrebno kemijski čistiti, posebno ako su napravljeni od prirodnih vlakana, poput pamuka i svile. Njih je sigurnije oprati rukom i pustiti ih da se osuše na zraku. Ali za predmete poput kože, antilopa i "strukturiranih komada" (poput blazera i odijela) profesionalno čišćenje u kemijskoj čistionici nameće se kao najbolja opcija.

 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0