- Pernate jakne zahtijevaju pažljivo pranje i održavanje kako bi zadržale svoj oblik
- Najčešće nam se dogodi da se perje skupi u kvrge i više nije dobro raspoređeno
- Još gore: te se nakupine perja ne mogu osušiti pa počnu smrditi po pljesnivom
Zimski mjeseci nezamislivi su bez pernate jakne koja je najbolja zaštita od vjetra i niskih temperatura. Kako je nosimo svakodnevno, zimska jakna često se prlja i potrebno ju je oprati s vremena na vrijeme, a svakako na kraju sezone. Ako izbjegavamo kemijsko čišćenje, ostaje nam perilica. Međutim, nakon pranja pernati modeli nerijetko gube svoj oblik, ne izgledaju lijepo, a nisu ni topli kao prije. Kako bi to izbjegla, u nastavku ti donosimo nekoliko odličnih savjeta kako ih oprati u perilici, a da poslije toga i dalje izgledaju dobro:
Pranje: 5 jednostavnih pravila
1. Za početak, svoju zimsku jaknu peri odvojeno od ostale odjeće. Naime, pernata jakna napuhuje se tijekom pranja i zauzima većinu prostora unutar bubnja pa je poželjno da se pere posebno.
2. Kad je u pitanju deterdžent, koristi samo onaj tekući za osjetljivu odjeću. Deterdženti u zrncima ne otapaju tako lako pa ostavljaju mrlje na jakni.
3. Pernatu jaknu peri na programu za osjetljivo rublje i to na vrlo niskoj temperaturi. Neka temperatura vode ne prelazi 30 °C.
4. Kako bi kod pranja izbjegla nakupine perja i kvrge unutar jakne, u perilicu stavi posebne kuglice ili obične teniske loptice koje će ih izravnati.
5. I ne zaboravi isključiti centrifugu.
Sušenje: samo dvije upute, ali važne
Kako bi pravilno osušila svoju pernatu jaknu, otkopčaj zatvarač i gumbe te je okreni na pravilnu stranu. Najbolje bi bilo da se suši ili na otvorenom ili u dobro ventiliranom prostoru, a nikako blizu izvora topline.
Tijekom sušenja više je puta protresi okrenutu i na gornju i na donju stranu kako bi rasporedila perje i sačuvala njezin originalni oblik.
Cjelokupno sušenje potrajat će dan ili dva. Ako se budeš strogo pridržavala ovih savjeta, tvoja će pernata jakna nakon pranja ponovno izgledati kao nova.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.