Life&style

Kako oprati pernatu jaknu kod kuće, a ne uništiti je? Znamo nekoliko trikova...

  • Pernate jakne zahtijevaju pažljivo pranje i održavanje kako bi zadržale svoj oblik
  • Najčešće nam se dogodi da se perje skupi u kvrge i više nije dobro raspoređeno
  • Još gore: te se nakupine perja ne mogu osušiti pa počnu smrditi po pljesnivom

Zimski mjeseci nezamislivi su bez pernate jakne koja je najbolja zaštita od vjetra i niskih temperatura. Kako je nosimo svakodnevno, zimska jakna često se prlja i potrebno ju je oprati s vremena na vrijeme, a svakako na kraju sezone. Ako izbjegavamo kemijsko čišćenje, ostaje nam perilica. Međutim, nakon pranja pernati modeli nerijetko gube svoj oblik, ne izgledaju lijepo, a nisu ni topli kao prije. Kako bi to izbjegla, u nastavku ti donosimo nekoliko odličnih savjeta kako ih oprati u perilici, a da poslije toga i dalje izgledaju dobro: 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Možda vas zanima Je li stvarno teško raditi s prijateljicom? Rubrika Život Život

Pranje: 5 jednostavnih pravila

1. Za početak, svoju zimsku jaknu peri odvojeno od ostale odjeće. Naime, pernata jakna napuhuje se tijekom pranja i zauzima većinu prostora unutar bubnja pa je poželjno da se pere posebno.

2. Kad je u pitanju deterdžent, koristi samo onaj tekući za osjetljivu odjeću. Deterdženti u zrncima ne otapaju tako lako pa ostavljaju mrlje na jakni. 

3. Pernatu jaknu peri na programu za osjetljivo rublje i to na vrlo niskoj temperaturi. Neka temperatura vode ne prelazi 30 °C.

4. Kako bi kod pranja izbjegla nakupine perja i kvrge unutar jakne, u perilicu stavi posebne kuglice ili obične teniske loptice koje će ih izravnati.

5. I ne zaboravi isključiti centrifugu.

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Možda vas zanima Znaš li dobro iskombinirati cipele s odjećom? Rubrika Moda Moda

Sušenje: samo dvije upute, ali važne

Kako bi pravilno osušila svoju pernatu jaknu, otkopčaj zatvarač i gumbe te je okreni na pravilnu stranu. Najbolje bi bilo da se suši ili na otvorenom ili u dobro ventiliranom prostoru, a nikako blizu izvora topline.

Tijekom sušenja više je puta protresi okrenutu i na gornju i na donju stranu kako bi rasporedila perje i sačuvala njezin originalni oblik. 

Cjelokupno sušenje potrajat će dan ili dva. Ako se budeš strogo pridržavala ovih savjeta, tvoja će pernata jakna nakon pranja ponovno izgledati kao nova.

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0