Život

Je li stvarno teško raditi s prijateljicom?

Prijateljice Mateja Dujić i Neira Sinanbašić su 2017. pokrenule brend 'Mateyaneira'. Biti i prijateljica i poslovna suradnica nekad nije lagano, no Neira i Mateja se slažu - nađi zabavu u poslu, radi s prijateljicom i sve je lakše!

Od prve kolekcije 2017. godine zvučnog  naziva "Cut" koja je odmah zadala visoke estetske standarde, pa do danas, manje od dvije godine kasnije, u životu Mateje Dujić i Neire Sinanbašić se toliko toga promijenilo. Njihov modni brend Mateyaneira prepoznat je i od kritike i od publike, u međuvremenu su otvorile showroom u centru Zagreba, a njihova se odjeća prodaje i u concept storeu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Iako mi Mateju i Neiru gledamo kao modne dizajnerice, ove dvije mlade poduzetnice su prije svega dobre prijateljice i jedna drugoj najjači booster za samopozdanje.

 | Autor: Sanjin Strukić/Pixsell Sanjin Strukić/Pixsell

Prijateljstvo je počelo prije 15 godina

"Naši roditelji su prijatelji, a sigurno će se i naši potomci nastaviti družiti. Šalimo se da ćemo uzeti veliku kuću u kojoj ćemo živjeti s našim momcima, a prva stvar koju trebamo napraviti je unajmiti kuhara. Kada se trošak podijeli na četiri dijela, ne bi trebalo biti jako skupo", smije se i započinje priču Neira Sinanbašić, a Mateja Dujić objašnjava: "Mi se poznajemo iz srednje škole, od prije 15 godina i da, već smo tada 'kliknule', bile smo si super." Već tada su znale da će zajedno nešto raditi, a premda temperamentom različite, znale su da je posao najmanje posao ako se dobro zabavljaš i ako si uvijek sa svojom prijateljicom koja će biti tu uz tebe, koja će biti tvoj booster. Logičnim slijedom, nastao je brend Mateyaneira koje objedinjuje oba njihova imena.

 | Autor: Sanjin Strukić/Pixsell Sanjin Strukić/Pixsell

Jedna štreberica, a druga modna kulerica; takve su ove mlade žene bile kada su se tek upoznale... "Ja sam bila jako problematično dijete u srednjoj školi, a Neira je bila "štreberica". Imala sam super ocjene, samo sam bila buntovnik bez razloga... Neira je bila ta koja je uvijek radila moje zadaće, projekte jer ona je to nekako s lakoćom odradila, a meni se nije dalo..." prisjeća se Mateja. 

Djevojke se prisjećaju situacija kada je srednja škola bila pri kraju, kada su se pisali završni radovi, a kada je Mateja sjedila na prozoru dok je Neira pisala završne radove. "Tebi to tako dobro ide, ajde i meni napravi nešto...", vikala je s prozora tada Mateja. A njezinoj Booster Friend Forever to nije bilo teško učiniti. U međuvremenu su se stvari malo promijenile. I kulerica i štreberica su postale ozbiljne mlade žene s jasnim stavom o poslu, prijateljstvu i životu.

Mateja i danas voli Neirinu produktivnost, a Neira je oduvijek voli Matejin stil: "Kada se pogleda iz današnje perspektive, to je čista katastrofa... hahaha. Ja sam bila nekako basic, ona je bila hrabrija. Bila mi je draga, pa nije baš da sam joj preko volje pomagala. Oduvijek smo znale da ćemo raditi nešto skupa, jednog dana, to je ta kombinacija. Jedna drugu tjera."

 | Autor: Sanjin Strukić/Pixsell Sanjin Strukić/Pixsell

Kulerice i štreberica su se nakratko razdvojile

 "Ja sam otišla na TTF, a Neira u Sarajevo na produkt dizajn. Onda smo radile nešto vezano za dizajn, ali svaka svoje. I tek nakon toga smo odlučile napraviti prvu kolekciju zajedno kao projekt. To nam se svidjelo, način na koji surađujemo, pa smo odlučile tako napraviti brend" , objašnjava Mateja. Studij je za ove dvije dame značio fizičku udaljenost, no Mateja i Neira su svejedno održavale prijateljstvo, čule se se često, no priznaju da se najviše čuju danas kada najviše vremena provode zajedno.

Voditi zajednički biznis znači i pregovarati o tome tko ide po kavu, tko će se čuti s dobavljačima, tko će odgovoriti na upite klijenata... "Kad smo kod toga, jesi se čula s krojačem?" pita Neira. "Jesam, jesmo...", odgovara Mateja. I kroz razgovor se sjete kako sve što rade, rade timski. Toliko da i njihovi životni partneri nekad budu u čudu: "Pa sad si došla, što više imate pričati?, čudi se moj dečko", smije se Neira. Kada se puno priča, mora se i malo svađati.

Pitali smo ih kako one svoje svađe rješavaju i - jesu li te svađe česte: "Naše svađe su takve da se jako brzo zaborave. Odmah riješimo nesuglasicu. Naravno, to nisu svađe koje traju nego su više rasprave koje dovedu do rješenja određenog problema. Nastojimo što više zdravo komunicirati, jer smo svjesne obje da uz naš tempo i količinu zajedničkog vremena to je neophodno." Kako same kažu, imaju sestrinski odnos, jedna drugu iznerviraju, ali i obožavaju i poštuju: "Mi često započnemo burno, a onda kada to završi, smijemo se jedna drugoj i kažemo: Gledaj kakve smo budale bile."

 | Autor: Sanjin Strukić/Pixsell Sanjin Strukić/Pixsell

Kreativa je lakša kada imaš dvije glave... Ili... Jednu?

"Često nas pitaju: Čija je ovo ideja? Netko od nas dvije zamisli, recimo, suknju, a onda ova druga nešto doda, možda neki kožnati element ili neočekivani detalj, tako da bude miks zajedničkih promišljanja", kaže Neira dodajući da obje jednostavno obožavaju to što rade. Jer, svaki posao je lakši kada ga radiš sa svojom prijateljicom: "Uvijek bih preporučila partnerstvo ako ste kompatibilni, to prijateljstvo čini sve lakšim i ljepšim. I, dakako, dva mozga su uvijek pametnija od jednog“

"Radimo posao koji volimo, najveći je luksuz baviti se onime što želiš. Super je što smo dvije. Jer kroz ovaj posao doživiš puno toga. To je tako u svakom poslu. Ako je jednoj teško, uvijek je druga "čupa". To je partnerstvo, kada jedna drugu izvlačimo, motiviramo, kad jedna drugoj pomažemo. Na kraju bismo rekle da i snagu pronalazimo jedna u drugoj što je super. " 

Poslovni put? Ne, friendship trip!

Doista, prave su prijateljice booster za samopouzdanje, objašnjava Mateja, a Neira dodaje: "I da ponovno sada krenem, uz sve ove greške koje smo prošle... mislim da bih ponovno sve učinila. Zajedno je nekako puno ljepše."
Slažemo se. I u poslu i u privatnom životu ili u poslu kakvim se ove dvije mlade dame bave. U kojem su granice posla i prijateljstva poprilično maglovite. Jer, za njih se poslovni put u Dubai ili Sloveniju računa kao pravi "friendship trip": "Naše se "poslovno" većinom smatra i privatno, jer nađemo način da spojimo ugodno s korisnim, kad god za to imamo priliku", dodaju prijateljice i poslovne partnerice.

Na upit o tipičnom radnom danu odmahuju rukom i smiju se kako modni dizajneri nemaju jedan običan dan u modnoj industriji: "Jedino možemo reći da jako puno vremena provodimo u automobilu". Kada konačno između snimanja, dizajniranja, produciranja i tko zna čega još malo predahnu, prva pomoć za zajedničku relaksaciju je već spremna: "Kino, masaža, vikend putovanje ili Netflix maraton uvije dobro dođu!", vedro zaključuju Mateja i Neira.

Zahvali svojoj booster frendici!

miss7 i Vichy njeguju prijateljstvo kao jedan od najvažnijih odnosa u životu žene koji pokreće njenu unutarnju snagu. A pravo i iskreno prijateljstvo potrebno je kontinuirano njegovati. Zato smo dali svim milenijalkama mogućnost da zahvale svojoj BFF-ici, svojoj Booster Friend Forever, što je uvijek tu za tebe, što se s njom usudiš ono što inače ne bi i što je tvoj moćni booster. 

Pitaš se kako ćeš joj zahvaliti? Imamo super ideju: pošalji joj slatku poruku, ali i omogući joj lijepih 20% popusta na booster Vichy Minéral 89!

Posjeti web stranicu bff.hr 
• Upiši svoj nadimak i nadimak frednice 
• Upiši svoju mail adresu 
• Pošalji poruku putem maila, FB-a, Messengera, Vibera, WhatsAppa, Twittera

 | Autor:

 

Zašto Minéral 89? Svaka žena treba se osjećati snažno i ugodno u svojoj koži, u bilo kojem trenutku, a ta snaga dolazi iz samopouzdanja koje se vidi na njezinu licu. Minéral 89 osnažuje kožu i djeluje kao njen booster izvana... 

Znamo da će ti biti zahvalna 😊

 

 | Autor:

Photo: Sanjin Strukić/Pixsell

Komentari 0