Life&style

Jakna ti smrdi po znoju, a ne smiješ je prati na visokoj temperaturi? 4 trika kako se riješiti mirisa

  • U području oko pazuha jakne znaju navući neugodan miris znoja, čak i zimi
  • Nezgodno je što ih moramo prati na niskoj temperaturi koja nas jakog vonja neće riješiti
  • Pronašli smo 4 trika uz pomoć kojih ćeš zaobići troškove kemijske čistionice

Naravno, ne govorimo o jaknama od materijala koji se ne smiju prati, vunenim štofovima, krznu i slično. Njih ionako nosiš u kemijsku čistionicu, oni će jaknu riješiti neugodna mirisa. Govorimo o jaknama koje bez pardona trpaš u perilicu rublja, a zahvaljujući modernim materijalima, to su danas više-manje sve jakne, čak i zimske. Nezgodno je jedino što upute najčešće kažu da ih moramo prati na 30 stupnjeva Celzijusa, eventualno 40. To dakako nije dovoljno da se iz jakne izvuče loš miris po znoju, ako ti se dogodilo da se u jakni jako oznojiš.

Možda vas zanima S ovim ružem nikako ne možeš pogriješiti ni u kojoj kombinaciji! Rubrika Moda Moda

Ne mora to biti zbog bavljenja sportom: predebelo si se odjenula neki dan, zatekla si se u jakni u nekom zatvorenom i grijanom prostoru, preznojavala si se od nervoze ili su divljali hormoni... Kako bilo, neugodan miris te nakon toga prati svaki put kad jaknu odjeneš. Pronašli smo ova četiri savjeta kako istjerati loš miris iz jakne.

1. Ocat i voda - pranje

Napuni lavor blagom mješavinom octa (najbolje alkoholnog jer nema boje) i mlake vode. Potopi jaknu u tu otopinu, neka se dobro namoči i odstoji kratko u njoj. Nakon toga je operi u perilici rublja prema preporukama na etiketi, koristeći deterdžent i omekšivač. Jakna će zadržati svoj oblik i mekoću, a miris znoja će nestati.

2. Ocat i voda - "na suho"

Drugi je način da mješavinom octa i mlake vode napuniš bocu s raspršivačem, preokreneš jaknu unutarnjom stranom prema van i blago je posprejaš ovom tekućinom, ovisno o potrebi samo područje ispod pazuha ili pak cijelu. Ovako preokrenutu objesi je na vješalicu i ostavi da se preko noći osuši i izvjetri.

3. Sprej za odjeću

Možda nisi primjetila, ali kao što postoje specijalni sprejevi za cipele i tenisice koji istjeruju iz njih neugodan miris, slični sprejevi postoje i za odjeću, na primjer Ambi-Purov. Postupak je isti kao sa prskanjem vode s octom: jaknu također treba preokrenuti, pošpricati i ostaviti obješenu da se suši preko noći na svježem zraku.

4. Zamrzivač

Ovo vrijedi za nove jakne. Prije prvog nošenja strpaj je preko noći u zamrzivač hladnjaka! Navodno poslije toga neugodan miris neće moći ni prodrijeti u nju

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0