Life&style

Ovo su pogreške koje gotovo svi rade kad pripremaju jelo unaprijed

  • U današnje vrijeme je radno vrijeme vrlo često od 8 do 17 sati
  • Kako onda pronaći vremena za kuhanje ručka? 
  • Najbolje rješenje je kuhati dan (ili dva, tri…) ranije. Međutim, tu se često rade pogreške, a mi ćemo ti otkriti najveće 

Pripremanje jela unaprijed je zadnjih nekoliko godina sve omiljenije. Ali, pripreme obroka mogu vrlo brzo poći po krivu. Pogledaj koje su najveće pogreške pri tome…

1. Pripremiti previše 

Na bezbrojnim fotografijama i blogovima se čini kao kako treba pripremiti bezbrojne posude s različitim jelima. Ručak, večeru i najbolje još neke grickalice. Zato to može, osobito za početnike, brzo postati previše. Nemaš na kraju dovoljno vremena ili kasno navečer shvatiš da je jelo spravljeno do pola i spremiš ga u hladnjak. 

Suzdrži se i kontroliraj kad kreneš spravljati jelo dan ranije. Izaberi najviše jedan do dva obroka te polako povećavaj količinu. U početku možeš spravljati dva puta tjedno jela, umjesto sve u nedjelju ili dan za danom. 

via GIPHY

2. Nemaš vremenski plan 

Za dobro spravljanje jela unaprijed obavezan je pravi vremenski plan. Od odabira recepta pa do slaganja tjednog menija te sve do kupovine i kuhanja - treba biti točno određeno kada će se što događati. Inače dolazi do stresa i pritiska. Dakle, svakako barem dva dana prije spravljanja treba imati točno određen plan za spravljanje jela unaprijed. 

Možda vas zanima Ove stvari u kući prljavije su od wc školjke, za jednu ne možemo vjerovati Rubrika Life&style Life&style

3. Pogrešno skladištenje jela 

Jela koja se sprave dan ili više ranije, treba spremiti u zrakonepropusne posude (najbolje tuppeware). Aluminijska folija, lonci s poklopcem ili prozirna folija nisu alternativa. Jelo će se brzo pokvariti te ćeš ga morati baciti. Osim toga, trebaš imati odvojene posude za različita jela i dodatke. Tekući umaci za salatu ili umak od pečenja obavezno trebaju biti odvojeni od salate, riže, mesa i sl. Inače će jelo upiti preko dana umak te će postati gnjecavo. Dakle, najbolje je umak staviti na jelo netom prije nego što ćeš ga jesti. 

via GIPHY

4. Previše komplicirana jela 

Za početnike je bolje držati se dalje od kompliciranih i složenih jela. Već i za pripremanje jednostavnih jela potrebno je relativno puno vremena koje nikada ne smiješ podcijeniti. Kad se odlučiš za jelo koje treba puno namirnica te se dugo treba pripremati, nepotrebno ćeš utrošiti gomilu vremena. Dakle, radije odaberi jednostavne recepte poput kaša, jednostavnog umaka s tjesteninom ili povrća iz pećnice. 

Možda vas zanima Tri ultra brza recepta za zdrave i ukusne obroke koji se spravljaju - uz pomoć kuhala za vodu! Rubrika Life&style Life&style

Savjeti za recepte 

Želiš pripremiti jelo unaprijed? Onda kreni s jednostavnim jelima za tjedan dana. Na primjer, kako bi bilo sa špagetima bolognese? Napravi jednostavno veliki lonac umaka bolognese kojeg možeš jesti cijeli tjedan. Previše dosadno? U međuvremenu kombiniraj umak za tjesteninu s tortellinima ili napravi lazanje s ostatkom umaka. Riba ili meso s prilozima poput riže, brokule, salate ili povrća iz pećnice i krumpira također su sjajna ideja za početak. 

via GIPHY

 

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0