Life&style

Ove stvari u kući prljavije su od wc školjke, za jednu ne možemo vjerovati

  • Koliko god se zgražali nad time, naprosto je istina – naši mobiteli, spužve za pranje posuđa i daske za rezanje vjerojatno su prljaviji od WC školjke, koju sigurno redovito čistimo
  • Donosimo popis nekih od najprljavijih stvari u domu koji će ti pomoći će da se sljedeći put prilikom čišćenja usredotočiš i na njih
  • Jedna stvar koju koristimo svakodnevno posebno nas je iznenadila

Ako na spomen najprljavije stvari ili mjesta u domu prvo pomisliš na WC školjku, varaš se! Naime, zahodska školjka zapravo se ne nalazi na listi najprljavijih stvari u kućanstvu. Da, dobro si pročitala! U našem se domu nalaze predmeti koji imaju mnogo više bakterija od WC školjke, a zanimljivo je što ih svakodnevno koristimo - i to nekoliko puta! Neke će te stvari potpuno iznenaditi jer zasigurno nisi ni slutila da su leglo bakterija.

Evo na kojim se mjestima i predmetima zadržava najviše prljavštine, mikroba i raznih drugih nepoželjnih posjetitelja:

Kuhinjske krpe i ručnici

Mnoga istraživanja pokazala su da kuhinjske krpe, čak i kad ne izgledaju prljavo, često skrivaju velik broj štetnih mikroorganizama. To se odnosi i na ručnike kojima brišeš lice ili tijelo u kupaonici. Krpe i ručnici koriste se nekoliko puta na dan, pogotovo u velikoj obitelji. Mijenjaj ih redovito, svaka dva ili tri dana, a ako vas je u kući mnogo, onda i svaki dan.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Spužvica za suđe

Uz kuhinjske krpe, zdravstveni neprijatelj broj jedan u kuhinji je spužvica za suđe. Zapravo, ta je spužvica vjerojatno najprljavija stvar u tvom domu i nerijetko su na njoj milijuni bakterija. Znanstvenici su otkrili da 75 posto spužvica za suđe sadrži koliformne bakterije – obitelji mikroorganizama koje uzrokuju razne bolesti, uključujući salmonelu i E. coli. Ako ih već koristiš, nastoj ih mijenjati svaka dva tjedna. Na kraju svakog dana operi ih i stavi u mikrovalnu na jednu minutu.

Daska za rezanje

Površine na kojima se priprema hrana, kao što su daske za sjeckanje namirnica, mogu biti najviše kontaminirane bakterijama. Preveniraj prijenos bakterija tako da jednu dasku odrediš za rezanje mesa, drugu za rezanje povrća, a treću za rezanje kruha. Odmah nakon korištenja dasku bi trebala oprati i osušiti, pogotovo ako si na njoj rezala sirovo meso. Drvene daske možeš dezinficirati proizvodima na bazi 70% alkohola, pri čemu ih, nakon špricanja, samo ostavi da se osuše ili ih prebriši suhom krpom. Možeš koristiti i plastične umjesto drvenih verzija jer ih možeš prati u perilici za suđe na višim temperaturama.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Držač četkica za zube

Još jedan veliki izvor bakterija je mjesto na kojem držimo četkice za zube jer ga vrlo rijetko ili nikako ne peremo. Prema izvješću javne zdravstvene organizacije NSF International iz 2011. godine, otkriveno je da je 27 posto "spremišta" (najčešće čaša ili šalica) za četkice za zube dom za koliformne bakterije. Pobrini se da ga očistiš barem jedanput na tjedan.

Kvake, ručke i prekidači

Kvake, ručke i prekidači puni su bacila – svi ih ukućani diraju rukama, više puta na dan, a to su mjesta kojih se uglavnom ne sjetimo dok čistimo stan. Zato je vrlo važno barem jedanput na tjedan temeljito ih očistiti dezinfekcijskim sredstvom na bazi 70% alkohola kako bi uništila sve nakupljene bakterije, viruse, gljivice, plijesni i slično, koje ste ti i tvoji ukućani donijeli izvana. Isto vrijedi i za elektroničke uređaje, poput daljinskih upravljača, tipkovnica i kompjutorskih miševa.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Mobilni telefon

Kad je riječ o stvarima koje najčešće dodiruješ, mobilni telefon je raj za klice. Istraživanja su otkrila da je jedan od šest telefona kontaminiran fekalnim tvarima, a jednostavno brisanje krpicom i dezinfekcijskim sredstvom na bazi 70% alkohola  dovoljno je da se potpuno očisti.

Aparat za kavu

Svi ih obožavamo, no jesi li znala da su aparati za kavu često među najprljavijim stvarima u domu? Točnije, dio u kojem se nalazi voda. Razlog za to je taj što bakterije vole tamno i vlažno okruženje, pa je upravo spremnik za vodu pogodno mjesto za njihovo širenje. Zbog toga aparat treba prati bijelim octom najmanje jedanput u šest mjeseci. Postupak je jednostavan – u spremnik ulij ocat i pusti neka odstoji 30 minuta. Uključi aparat, a nakon octa to ponovi nekoliko puta čistom vodom. Dijelove koji se mogu odvojiti skini, operi i posuši.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Ženska torba

I za kraj, stvar koja nas je najviše iznenadila. Riječ je o ženskoj torbi, za koju neki stručnjaci kažu da je prljavija i od WC školjke. Istraživanje o čistoći ženskih torba provela je jedna britanska firma, koja je došla do zaključka da većina žena nikad ne čisti njihovu unutrašnjost, zbog čega su često izvor prljavštine i bakterija. Upravo zato potrebno ih je barem jedanput na tjedan isprazniti, okrenuti na drugu stranu i izbaciti sve mrvice i nečistoće, a potom prebrisati krpicom.

Redovito čišćenje i dezinfekcija

Sad kad si se uvjerila da školjka u zahodu definitivno nije najprljavije mjesto u tvom domu, sigurni smo da ćeš češće obraćati pozornost na čistoću i dezinfekciju spomenutih predmeta i površina. Kako bi spriječila nakupljanje bakterija, trebaš redovito čistiti navedene predmete i površine u svom domu, ali i prati te dezinficirati ruke. U tome ti mogu pomoći specijalizirani proizvodi za učinkovitu dezinfekciju, higijenu i čistoću prostora i ruku, kao što su LAB PRO profesionalna sredstva za čišćenje i dezinfekciju. Koristeći LAB PRO sredstva za čišćenje i dezinfekciju, možeš učinkovito očistiti i dezinficirati površine i predmete koje svakodnevno koristiš zahvaljujući jedinstvenoj i snažnoj formuli, koja djeluje već nakon jedne minute te ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Osim toga, sadrže učinkovitu koncentraciju aktivnih tvari preporučenih kao dio preventivnih mjera protiv širenja koronavirusa, prema preporuci vodećih svjetskih zdravstvenih organizacija. 

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Photo: Guliver/Shutterstock

Komentari 0