- Limun je odličan saveznik tvoga zdravlja, ali i izvrsno pomagalo za mnoge kulinarske trikove
- Sok ili korica limuna olakšava ili unaprjeđuje pripremu gotovu svih vrsta hrane
- Uz sljedeće trikove s limunom priprema jaja, mesa, riže, voća i povrća bit će savršena
Za zdravstvene benefite limuna već odavno znamo. Jačanje imunološkog sustava, antibakterijska svojstva, obilje vitamina C i bogatstvo antioksidanata stavljaju limun u sam vrh najpoželjnijih namirnica. No, kada ih već imaš u hladnjaku, zašto ih onda ne bi upotrijebila i za razne trikove kojima će olakšati i unaprijediti svoja kulinarska umijeća. Evo nekoliko uistinu iznenađujućih upotreba limuna na koje možda nisi računala, a jednom kada ih isprobaš zauvijek će postati dio tvoje kulinarske rutine.
Usporava truljenje voća i povrća
Nekoliko kapi limuna može napraviti čuda za avokado, jabuke, banane i oguljene krumpire, budući da kiselina u soku sprječava oksidaciju. Na taj način voće i povrće neće potamniti i odgodit će truljenje. Ovaj trik možeš isprobati sljedeći put kada budeš pripremala voće i povrće ili kad ih budeš htjela poslužiti nasjeckane kao grickalice.
Sprječava lijepljenje zrna riže
Ne uspijeva ti skuhati rižu bez da se zrnca zalijepe jedni za druge? Uz limun nećeš imati ovih problema. Potrebno je samo dodati nekoliko kapi soka u vodu u kojoj se riža kuha i savršen obrok je spreman.
Održava smeđi šećer rahlim i vlažnim
Sok nije jedini koristan dio limuna. Zbog odlične vlažnosti korica od limuna u kuhinji može napraviti čuda. Dio korice dodaj u posudicu sa smeđim šećerom čime ćeš spriječiti stvaranje grudica i isušivanje.
Zelenu salatu čini ponovo hrskavom
Ako je salata pomalo uvela, limun je može ponovo vratiti u život. Kako bi listovi salate ponovo postali svježi i hrskavi, potopi ih u zdjelu u kojoj si pomiješala hladnu vodu i pola šalice limunovog soka, a zatim sve skupa pohrani u hladnjak. Rezultat će te iznenaditi!
Kuhana jaja će ispasti savršeno
Čak i ako ti kuhana jaja uvijek uspijevaju bez puknuća na ljusci, trljanjem ljuske limunom prije kuhanja bit ćeš još sigurnija da će se jaja skuhati bez ikakvih napuknuća. Osim što će limunov sok spriječiti pucanje opne, također će i omogućiti lakše guljenje ove namirnice.
Omekšava meso i čini ga još ukusnijim
Limunov sok nježno razbija proteinska vlakna u mesu zbog čega će se zalogaji jednostavno topiti u ustima. Prije obrade, na meso nakapaj nekoliko kapi limuna i kada budeš uživala u mesnoj deliciji slobodno primijeti razliku.
Pojačava okus hrane kao alternativa soli
Nekoliko kapi limunovog soka sasvim može transformirati obrok, osvježiti kremasta jela te izbalansirati okuse kod pripreme morske hrane. Limun se pokazuje kao odličan nadomjestak soli uz koji nećeš konzumirati natrij. Odličan je izbor za one koje imaju visok krvni tlak ili žele zdraviji obrok bez žrtvovanja okusa.
POGLEDAJ ČETVRTU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": CVIJEĆE I TORTA
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.