Life&style

Variegata je najpopularnija biljka na Instagramu, cijena je paprena, ali o njezinoj velikoj mani se šuti

  • Instagram već godinama diktira brojne trendove, a izuzetak nije ni uređenje doma, kao ni sobno bilje
  • Posljednjih se godina stvorio popriličan hype oko variegatnih biljki, a posebice Monstere Variegate čiji listovi ponekad znaju biti potpuno bijeli
  • Ovakve su biljke izrazito skupe pa, iako izgledaju nestvarno lijepo, važno je znati koliko su zapravo zahtjevne za održavanje

Biljke su oduvijek imale tu čarobnu moć oplemeniti svaki prostor više nego bilo što drugo. Čak i najljepše dizajnirani domovi djeluju nekako isprazno dok se barem malo ne zazelene, a otkako smo s dolaskom pandemije počeli u svojim domovima provoditi vremena više no ikad prije, potražnja za sobnim biljem vrtoglavo je porasla diljem svijeta. Manjak društvenih događanja rezultirao je viškom slobodnog vremena, a mnogi su u tim trenucima pronašli hobi koji još uvijek sa svakim danom ima sve više poklonika.

Možda vas zanima Đardin je pripremio najkreativniju jesen: Radionice koje život uz biljke i cvijeće čine još ljepšima Rubrika Life&style Life&style

Društvene mreže posljednjih godina diktiraju brojne trendove, a iznimka nisu ni uređenje doma i sobno bilje pa se tako svako malo pojavi neki cvijet koji odjednom svi žele. Već neko vrijeme raste popularnost variegatnih biljki oko kojih se stvorio popriličan hype, a posebno je popularna Monstera Deliciosa Albo Variegata kojoj je, upravo zahvaljujući sve većoj potražnji, cijena počela vrtoglavo rasti pa je tako za maleni pelcer potrebno izdvojiti i nekoliko stotina kuna, dok konkretne biljke znaju dosezati cijenu i od nekoliko tisuća eura.

Što variegatne biljke čini toliko posebnima?

Za razliku od onih klasičnih, variegatne varijacije iste biljke prepoznatljive su po mrljama na listovima i stabljikama koje su bijele boje. Ponekad će biljka tako imati zelene listove s bijelim šarama, ponekad će jedna polovica lista biti zelena, a druga bijela, a ponekad će cijeli list biti bijele boje. Izgledaju nestvarno i veličanstveno pa ne čudi što gotovo da nema zaljubljenika u sobno cvijeće koji ih ne bi volio imati, no unatoč izgledu koji osvaja na prvi pogled, ove biljke zahtijevaju puno više truda nego inačice bez varijegacije.

Da bismo ove biljke razumjeli bolje, važno je podsjetiti da zelena boja biljaka dolazi od sadržaja njihovih stanica, odnosno kloroplasta koji im omogućuju provođenje kemijskih reakcija uključenih u fotosintezu. U fotosintezi biljke koriste ugljični dioksid, vodu i svjetlost sunca za proizvodnju šećera (kao što je glukoza) i kisika. Kloroplasti sadrže molekule koje apsorbiraju svjetlost - klorofil, pigment koji se naziva fotoosjetljivim jer reagira na svjetlost, selektivno upijajući plavu i crvenu svjetlost i reflektira zelenu, a zbog čega biljke izgledaju zelene.

 | Autor: Instagram @planties_at Instagram @planties_at

Kod variegatnih biljki površina lista za fotosintezu i proizvodnju šećera koji su im potrebni za rast je manja pa obično trebaju više svjetla u usporedbi s potpuno zelenim biljkama i obično rastu puno, puno sporije, a upravo ovo je glavni razlog zašto su toliko tražene i skupe! Što je varijegacija intenzivnija, biljka sporije raste, a samim joj je time potrebno i puno više vremena da se razmnoži.

Možda vas zanima Razgovarali smo s ponosnom vlasnicom najčarobnijeg sobnog cvijeća, samo orhideja je 120 Rubrika Life&style Life&style

Koliko su variegatne vrste zahtjevne za održavanje?

Jaka varijegacija u prirodi se pojavljuje rijetko, a kada se i dogodi, te su biljke u značajno evolucijski nepovoljnijem položaju u usporedbi s potpuno zelenim biljkama jer ne fotosinteziraju tako učinkovito. Sve one variegatne biljke koje nakon što ih vidimo na Instagramu postaju naša tiha patnja su uzgojene, a što znači da su ih uzgojili ljudi vegetativnim razmnožavanjem kako bi se zadržala bijela boja.

Nije rijetkost da variegatne biljke prestaju proizvoditi prošarane listove pa svo novo bude čisto zeleno. Ponekad pak znaju proizvoditi ekstremno šarolike listove koji budu potpuno bijeli, no kod takvih je biljki problem nemogućnost fotosinteze pa ako je sav novi rast bijele boje, biljka će u konačnici umrijeti. U oba slučaja, obrezivanje biljke natrag do točke raznobojnosti na stabljici uspješna je metoda oživljavanja. Ako biljka proizvodi previše variegatnih listova, možemo je podrezati kako bismo je potaknuli da izraste više zelenog lišća, a ako pak proizvodi samo zeleno lišće, podrezivanje biljke natrag do varijegacije u stabljici rezultirat će novim variegatnim listovima. 

 | Autor: Instagram @mochi.plants Instagram @mochi.plants

Dakle, kada se sve skupa zbroji i oduzme, jasno je da su u pitanju biljke kojima je potrebno jako puno pažnje i koje u startu jako puno koštaju. Jesu li toliko posebne i neodoljive da su vrijedne svog truda i muke, na svakom je od nas da odluči, no činjenica je da će tih nekoliko dana koliko će njihovi neobični bijeli listovi biti na životu, doista ukrasti sve poglede. Na našim će Instagram feedovima pak živjeti vječno!

Photo: Instagram @the_mayoi_girl

Komentari 0