Life&style

Razgovarali smo s ponosnom vlasnicom najčarobnijeg sobnog cvijeća, samo orhideja je 120

  • Jadranka Radovanović jedna je posebna članica Facebook grupe 'Sobne biljke za neznalice' čije cvijeće izgleda raskošnije, posebnije i savršenije od bilo kojeg koje smo imali prilike vidjeti
  • Trenutačno ima oko 350 tegli raznog sobnog cvijeća, od čega je samo orhideja oko 120 komada
  • Osim što svaki slobodan trenutak posvećuje njezi svog cvijeća, priznaje da je svaka njezina biljka posađena u posebnom supstratu u kojem nema nimalo zemlje

U Facebook grupi 'Sobne biljke za neznalice' završila sam potpuno slučajno, tražeći neke neobične sukulente od kojih sam u međuvremenu odustala, čini mi se. Mislim da mi je jedna od prvih objava gospođe Jadranke iskočila u svega nekoliko sati od učlanjenja u grupu i od tada, budući algoritmu nije trebalo dugo da shvati da se na njezinom sadržaju zadržavam značajno duže nego na nekim ostalim objavama, u njezino cvijeće redovito gledam, vjerujem, kao i mnogi drugi, diveći se, ne vjerujući svojim očima, pitajući se koja je njezina tajna, ostavlja li joj cvijeće u životu vremena za išta drugo i što, pobogu i ironije li, radi među svima nama - cvjetnim neznalicama. Odlučila sam stati na kraj svojoj znatiželji i istražiti apsolutno sve!

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Biljke koje čiste zrak pomoći će ti riješiti se toksina i osvježiti tvoj dom Možda vas zanima Biljke koje čiste zrak pomoći će ti riješiti se toksina i osvježiti tvoj dom Rubrika Life&style Life&style

'Još sam kao dijete maštala o tome da ću, kada odrastem, imati kuću punu cvijeća', priča mi Jadranka. 'To mi se i ostvarilo, jedino što nemam kuću, nego stan pun cvijeća, a uzgajam ga posljednjih 45 godina. Trenutačno imam oko 350 tegli, a od toga je samo orhideja oko 120', priznaje.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Iako svaka njezina biljka izgleda jednako impozantno, otkrila mi je da je posebno ponosna na svoju Euphorbia lactea Cristatu, ukrasnu biljku koja pripada sukulentima i koja je inače prepoznatljiva po svojoj 'krijesti' kojoj boje mogu varirati od tamno zelene do ružičaste, a koja je u njezin dom stigla s Kube prije 22 godine kao maleni pelcer i otkada je postala ogromna biljka koja krasi njezin dnevni boravak.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Osim orhideja, kaže mi, sve je biljke uzgojila samostalno iz pelcera. 'Naravno da za biljke treba jako puno odricanja, vremena i ljubavi. Često dobivam pitanja kako to sve postižem i imam li pomoć. Baš sve radim sama. Umjesto odlaska u šoping, na kavu ili gledanja serije, provodim vrijeme njegujući moje biljke. Mnogi su me pitali i bavim li se profesionalno hortikulturom pošto su mi sve biljke tako savršene. Ne, ne bavim se... Završila sam višu ekonomsku školu u Vukovaru, a živim i radim u Njemačkoj u tvrtki koja se bavi elektronikom', otkriva.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Najljepše sobne biljke koje će uljepšati tvoj dom Možda vas zanima Najljepše sobne biljke koje će uljepšati tvoj dom: Vodič i savjeti za uzgoj! Rubrika Life&style Life&style

Sve biljke Jadranka ima posađene u posebnom supstratu u kojemu nema ni malo zemlje, tako da se u njezinom domu ne osjeća miris zemlje, već odiše svježinom. 'Pošto biljke jako lako mogu dobiti neke nametnike, tu sam i više nego oprezna. Svakodnevno jedan dio biljaka pregledam povećalom', priznaje.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

'U mom stanu biljke nisu samo ukras, one su glavni nositelj uređenja', ponosno kaže Jadranka, a ne mogu se ne složiti da one uređenjem njezinog doma doista dominiraju na najčarobniji način . 

 

 

Photo: Privatna arhiva
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Lijepo