- Ako je recept na napoznatijoj njemačkoj gastro stranici Chefkoch.de bio najbolje ocijenjen 2024., onda mora biti izvrstan
- Ali ako si pomislila da je riječ o trendy dubai čokoladi ili možda nekom egzotičnom jelu ili slastici, varaš se
- Riječ je o klasiku, pa zato ne znamo jesmo li razočarani izborom tako svakodnevnog jela ili oduševljeni jer se radi o jelu koje svi volimo, lazanjama! Pa da vidimo kako se spravljaju najbolje lazanje
Njemačka internetska stranica chefkoch.de ima više od tri milijuna registriranih korisnika i više od 350.000 recepata, što govori o popularnosti ove gastro platforme. U 2024. godini je najbolje ocijenjeni recept na ovoj stranici bio pomalo iznenađujući. Naime, riječ je o klasičnom jelu „koje svi znaju“ – lazanjama.
Ove top lazanje impresioniraju savršeno začinjenim bolonjez umakom, kremastim bešamelom i prekrasnom zlatnosmeđom koricom od sira. Savršene su za ugodan obiteljski obrok ili za impresioniranje gostiju. Najbolji dio: lako se pripremaju, a uz nekoliko trikova uspjeh je zajamčen. Isprobaj ovaj ukusni recept!
Recept za lazanje
Sastojci:
• 500 g mljevenog mesa (junećeg ili miješanog)
• 1 glavica luka narezana na kockice
• 2 nasjeckana režnja češnjaka
• 1 limenka nasjeckane rajčice (400 g)
• 2 žlice paste od rajčice
• 250 ml povrtne ili goveđe juhe
• 1 žličica origana
• sol i papar po želji
• 1 prstohvat šećera
• 12 listova za lazanje
• 50 g maslaca
• 50 g brašna
• 500 ml mlijeka
• 100 g naribanog parmezana
• 200 g naribane mozzarelle
• 2 žlice maslinova ulja
• nekoliko listova bosiljka
Foto: Unsplash/Emanuel Ekström
Priprema:
1. Pirjaj na maslinovom ulju luk i češnjak dok ne postanu prozirni. Dodaj mljeveno meso i prži uz miješanje dok ne postane mrvičasto. Umiješaj pastu od rajčice, zatim dodaj nasjeckanu rajčicu i temeljac. Začini origanom, bosiljkom, soli, paprom i prstohvatom šećera. Umak kuhaj na laganoj vatri najmanje 30 minuta.
2. Za bešamel najprije u loncu otopi maslac. Umiješaj brašno i prži uz stalno miješanje. Postupno dodaj mlijeko i nastavi miješati dok ne nastane kremasti umak. Posoli.
3. Pripremi posudu za pečenje i naizmjenično slaži bolonjez umak, listove lazanja i bešamel. Završi slojem bešamela i naribanog sira.
4. Peci lazanje u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva (gore/dolje) oko 40 minuta dok površina ne porumeni.
5. Ostavi nekoliko minuta prije posluživanja da se lakše reže. Ukrasi svježim bosiljkom i uživaj.
Savjet: Bolonjez („bolognese“) umak dobiva na okusu što se duže krčka – što duže, to je okus intenzivniji. Kratko vrijeme odmora nakon pečenja pomaže da lazanje ostanu lijepe i stabilne. Svježe začinsko bilje i dašak dodatnog parmezana prije posluživanja pružaju savršen finiš.
Foto: Unsplash/Ömer Taha Çetin
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.