- Ako je recept na napoznatijoj njemačkoj gastro stranici Chefkoch.de bio najbolje ocijenjen 2024., onda mora biti izvrstan
- Ali ako si pomislila da je riječ o trendy dubai čokoladi ili možda nekom egzotičnom jelu ili slastici, varaš se
- Riječ je o klasiku, pa zato ne znamo jesmo li razočarani izborom tako svakodnevnog jela ili oduševljeni jer se radi o jelu koje svi volimo, lazanjama! Pa da vidimo kako se spravljaju najbolje lazanje
Njemačka internetska stranica chefkoch.de ima više od tri milijuna registriranih korisnika i više od 350.000 recepata, što govori o popularnosti ove gastro platforme. U 2024. godini je najbolje ocijenjeni recept na ovoj stranici bio pomalo iznenađujući. Naime, riječ je o klasičnom jelu „koje svi znaju“ – lazanjama.
Ove top lazanje impresioniraju savršeno začinjenim bolonjez umakom, kremastim bešamelom i prekrasnom zlatnosmeđom koricom od sira. Savršene su za ugodan obiteljski obrok ili za impresioniranje gostiju. Najbolji dio: lako se pripremaju, a uz nekoliko trikova uspjeh je zajamčen. Isprobaj ovaj ukusni recept!
Recept za lazanje
Sastojci:
• 500 g mljevenog mesa (junećeg ili miješanog)
• 1 glavica luka narezana na kockice
• 2 nasjeckana režnja češnjaka
• 1 limenka nasjeckane rajčice (400 g)
• 2 žlice paste od rajčice
• 250 ml povrtne ili goveđe juhe
• 1 žličica origana
• sol i papar po želji
• 1 prstohvat šećera
• 12 listova za lazanje
• 50 g maslaca
• 50 g brašna
• 500 ml mlijeka
• 100 g naribanog parmezana
• 200 g naribane mozzarelle
• 2 žlice maslinova ulja
• nekoliko listova bosiljka
Foto: Unsplash/Emanuel Ekström
Priprema:
1. Pirjaj na maslinovom ulju luk i češnjak dok ne postanu prozirni. Dodaj mljeveno meso i prži uz miješanje dok ne postane mrvičasto. Umiješaj pastu od rajčice, zatim dodaj nasjeckanu rajčicu i temeljac. Začini origanom, bosiljkom, soli, paprom i prstohvatom šećera. Umak kuhaj na laganoj vatri najmanje 30 minuta.
2. Za bešamel najprije u loncu otopi maslac. Umiješaj brašno i prži uz stalno miješanje. Postupno dodaj mlijeko i nastavi miješati dok ne nastane kremasti umak. Posoli.
3. Pripremi posudu za pečenje i naizmjenično slaži bolonjez umak, listove lazanja i bešamel. Završi slojem bešamela i naribanog sira.
4. Peci lazanje u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva (gore/dolje) oko 40 minuta dok površina ne porumeni.
5. Ostavi nekoliko minuta prije posluživanja da se lakše reže. Ukrasi svježim bosiljkom i uživaj.
Savjet: Bolonjez („bolognese“) umak dobiva na okusu što se duže krčka – što duže, to je okus intenzivniji. Kratko vrijeme odmora nakon pečenja pomaže da lazanje ostanu lijepe i stabilne. Svježe začinsko bilje i dašak dodatnog parmezana prije posluživanja pružaju savršen finiš.
Foto: Unsplash/Ömer Taha Çetin
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.