Life&style
Lazanje

Ovo je bio najbolji recept u 2024., po ocjenama na popularnoj gastro stranici. Razočarani ili oduševljeni?

  • Ako je recept na napoznatijoj njemačkoj gastro stranici Chefkoch.de bio najbolje ocijenjen 2024., onda mora biti izvrstan 
  • Ali ako si pomislila da je riječ o trendy dubai čokoladi ili možda nekom egzotičnom jelu ili slastici, varaš se 
  • Riječ je o klasiku, pa zato ne znamo jesmo li razočarani izborom tako svakodnevnog jela ili oduševljeni jer se radi o jelu koje svi volimo, lazanjama! Pa da vidimo kako se spravljaju najbolje lazanje

Njemačka internetska stranica chefkoch.de ima više od tri milijuna registriranih korisnika i više od 350.000 recepata, što govori o popularnosti ove gastro platforme. U 2024. godini je najbolje ocijenjeni recept na ovoj stranici bio pomalo iznenađujući. Naime, riječ je o klasičnom jelu „koje svi znaju“ – lazanjama. 

Ove top lazanje impresioniraju savršeno začinjenim bolonjez umakom, kremastim bešamelom i prekrasnom zlatnosmeđom koricom od sira. Savršene su za ugodan obiteljski obrok ili za impresioniranje gostiju. Najbolji dio: lako se pripremaju, a uz nekoliko trikova uspjeh je zajamčen. Isprobaj ovaj ukusni recept!

Recept za lazanje

Sastojci:

• 500 g mljevenog mesa (junećeg ili miješanog)

• 1 glavica luka narezana na kockice

• 2 nasjeckana režnja češnjaka 

• 1 limenka nasjeckane rajčice (400 g)

• 2 žlice paste od rajčice

• 250 ml povrtne ili goveđe juhe

• 1 žličica origana

• sol i papar po želji

• 1 prstohvat šećera

• 12 listova za lazanje

• 50 g maslaca

• 50 g brašna

• 500 ml mlijeka

• 100 g naribanog parmezana

• 200 g naribane mozzarelle

• 2 žlice maslinova ulja

• nekoliko listova bosiljka

 | Autor: Unsplash/Emanuel Ekström Unsplash/Emanuel Ekström Foto: Unsplash/Emanuel Ekström

Guinness torta Možda vas zanima Čokoladna torta s pivom?! Recept Nigelle Lawson za Guinness tortu nas je uvjerio kako je to fina slastica Rubrika Life&style Life&style

Priprema:

1. Pirjaj na maslinovom ulju luk i češnjak dok ne postanu prozirni. Dodaj mljeveno meso i prži uz miješanje dok ne postane mrvičasto. Umiješaj pastu od rajčice, zatim dodaj nasjeckanu rajčicu i temeljac. Začini origanom, bosiljkom, soli, paprom i prstohvatom šećera. Umak kuhaj na laganoj vatri najmanje 30 minuta.

2. Za bešamel najprije u loncu otopi maslac. Umiješaj brašno i prži uz stalno miješanje. Postupno dodaj mlijeko i nastavi miješati dok ne nastane kremasti umak. Posoli.

3. Pripremi posudu za pečenje i naizmjenično slaži bolonjez umak, listove lazanja i bešamel. Završi slojem bešamela i naribanog sira.

4. Peci lazanje u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva (gore/dolje) oko 40 minuta dok površina ne porumeni.

5. Ostavi nekoliko minuta prije posluživanja da se lakše reže. Ukrasi svježim bosiljkom i uživaj.

Savjet: Bolonjez („bolognese“) umak dobiva na okusu što se duže krčka – što duže, to je okus intenzivniji. Kratko vrijeme odmora nakon pečenja pomaže da lazanje ostanu lijepe i stabilne. Svježe začinsko bilje i dašak dodatnog parmezana prije posluživanja pružaju savršen finiš.

 | Autor: Unsplash/Ömer Taha Çetin Unsplash/Ömer Taha Çetin Foto: Unsplash/Ömer Taha Çetin

Možda vas zanima Kolač za 'lijene': za brownie iz šalice potrebna su samo tri sastojka i 5 minuta da se zasladiš Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/maryam jahanmehr

Komentari 0