Life&style

Ovih šest stvari ni jedan dobar vodoinstalater ne bi napravio u svom domu

  • Rado poslušamo savjete stručnjaka iz pojedinih područja, a ovoga puta su na red došli i vodoinstalateri
  • Otkrij na kojih to šest stvari posebno obraćaju pažnju u vlastitom domu kada su sanitarije u pitanju
  • Što nikad ne bacaju u WC školjku, kakva sredstva preporučuju za odčepljivanje odvoda i zašto ne odgađaju kontrolu saznaj u nastavku

Rado s tobom dijelimo savjete stručnjaka iz određenih područja pa smo ti prethodno već otkrile koja to jela u restoranima eksperti za trovanje hranom nikada ne bi naručili, a s tobom smo podijelile i tajne čišćenja odjeće koje su nam otkrili zaposlenici kemijskih čistionica. Ovoga puta na red su došli vodoinstalateri, a evo kojih šest stvari oni redovito čine u vlastitom kućanstvu kada je briga o sanitarijama u pitanju.

Možda vas zanima Slažeš li se da je ovo najvažnija stvar koju smo naučili ovih dana? Rubrika Life&style Life&style

 

1. Ne bacaju dječje i vlažne maramice u WC

Premda na pakiranjima često stoji kako se dječje maramice mogu bez opasnosti baciti u WC školjku, istina je da postoje samo dvije stvari koje bi trebali bacati u školjku - toaletni papir i fekalije. Sve ostalo, od ženskih higijenskih proizvoda do papirnatih ručnika, nesumnjivo će začepiti cijevi. Ovi predmeti također mogu začepiti i cijeli kanalizacijski sustav. Naravno, do problema će doći isključivo ako bacanje drugog otpada u školjku postane navika. Umjesto toga, radi ono što rade i vodoinstalateri te baci i jednokratne maramice u smeće.

2. Ne koriste jaka sredstva za odčepljivanje

Jaka kemijska sredstva za odčepljivanje odvoda mogu učiniti više štete nego koristi te oštetiti cijevi. Nakupine se neće razložiti već ćeš ih samo pogurati dublje niz cijev. Vodoinstalateri preporučuju enzimska sredstva za čišćenje koju su napravljena na prirodnoj bazi te predstavljaju znatno manju opasnost i za sanitarije, ali i za našu kožu koja također može biti nadražena nakon čišćenja teškim kemikalijama.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Tvoj umivaonik će uz ova 3 sastojka koja već imaš u kuhinji zablistati kao nikad prije, a očistit ćeš i odvod Rubrika Life&style Life&style

3. Ne ulijevaju mast u odvod

Ovo nam je pravilo itekako poznato, ali svakako ga vrijedi ponoviti. Učestalo izlijevanje masti niz odvod sudopera ili umivaonika dovodi do začepljenja cijevi. U slučajevima da dospije do kanalizacije i pomiješa se s ostalim otpadnim tvarima ubrzat će nastajanje takozvanog 'fatberga', stjenovite mase otpadne tvari u kanalizacijskom sustavu nastale kombinacijom ispranih nebiološki razgradivih krutina. Pojava ovakvih masa sve je učestalija i znatno otežava normalno funkcioniranje kanalizacijskih sustava u velikim gradovima.

4. Obraćaju pažnju na drobilicu kuhinjskog otpada

U nekim zemljama standard, ali i kod nas je neki imaju, drobilica u sudoperu nije nužno namijenjena odlaganju otpada. Mali ostaci određene hrane su sasvim u redu, no ljuske jaja, komadi mesa i talog kave, između ostalog, ne bi smjeli dospjeti u nju. Budući da one nisu usmjerene razgradnji hrane, ostatci koji su se ondje našli mogli bi prouzrokovati neugodne mirise, odnosno stvoriti novi problem koji zahtjeva dodatan posao. Zbog toga je u startu ostatke hrane lakše odložiti u biootpad ili kompost.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Ovo je 6 najvećih trendova u kupaonicama za 2021. godinu, koji od njih je tvoj favorit? Rubrika Life&style Life&style

5. Ne odgađaju kontrolu

Poput automobila, i vodovodni sustavi trebaju redovito održavanje čak i kad se sve doima u savršenom redu. Vodoinstalateri znaju koliko je važno redovito održavanje cijevi i sanitarija jer se tako minimalizira mogućnost da nešto ozbiljno pođe po krivu, poput curenja, korozije ili problema sa septičkom jamom. Važno je provjeriti protočnost cijevi i jačinu pritiska vode te ustvrditi postoje li manja oštećenja koja s vremenom mogu dovesti do onih većih.

6. Ne odgađaju popravak

Ujutro si nakon tuširanja primijetila vodu kako navire it tuš kabine, no odlučila si se s time pozabaviti kasnije? Idući puta znaj kako je ove probleme važno rješavati odmah jer se s protokom vremena mogu samo pogoršati. Začepljena WC školjka, lokva vode ispod perilice, tuš kabina koja propušta vodu... ne ustručavaj se pozvati stručnu pomoć!

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0