Life&style

Bljak: znaš li što se zapravo događa s kosom koja uđe u odvod?

  • Što se dogodi sa svim tim dlakama koje pošaljemo niz odvod? Grozne i gnjusne stvari
  • Dakle, loše je pouzdati se u to da će samo oteći s vodom
  • A imamo i recept za domaće sredstvo koje čisti odvode od nepoželjnih nakupina

Čak i ako one duge vlasi kose pecamo s dna kade, ne možemo spriječiti da ni jedna dlaka ne sklizne u odvod. Posebo jer im to tako lako dopustimo - ne da nam se uvijek loviti i čeprkati te dlake. A ima tu i muških zasluga, dlaka od brijanja ili s njegovih leđa. Nadamo se da će jednostavno oteći zajedno s vodom, no mnogi vodoinstalateri koji su satima odčepljivali razne odvode mogu posvjedočiti da nije baš uvijek tako. 

Možda vas zanima 10 trikova za značajnu uštedu na hrani i ostalim potrepštinama za kućanstvo Rubrika Life&style Life&style

Ovisno o kvaliteti vodoinstalacija, kakvoći vode, ali i prisutnosti masnih supstanci iz ulja, krema i gelova za tuširanje, odvod će raditi poput švicarskog sata više mjeseci ili više godina i kosa će se dezintegrirati prirodno. No, ako i prođe kroz naš odvod, negdje će se ipak sakupiti. 

via GIPHY

Ljudske dlake tako se gomilaju u velikim količinama i napokon predstavljaju problem za cijele kanalizacijske sustave. Negdje to rješavaju spaljivanjem tih divovskih nakupina, no najčešće se procesira s drugim "krutim" tvarima iz kanalizacije. No ljudska bi se kosa mogla upotrijebiti i korisnije: u izradi gnojiva, tekstila, farmaceutskih proizvoda. Znanstvenici navode i kako (želudać će ti se sad okrenuti, pretpostavljamo) se može koristiti i u prehrambenoj industriji. Naime, mnoge aminokiseline dobivene iz ljudske dlake, poput L-cisteina, se koriste u izradi kvasca za tijesta za pizzu i krafne, za kako dodatak koji mesu daje okus.  

No, ipak, većina tog nelijepog otpada ipak ostane u tvom odvodu. Možeš ga probati pročistiti jakim kemijskim sredstvima ili ovim domaćim pripravkom od jabučnog octa, sode bikarbone i soli koje umiješaš u kipuću vodi ili varikinu i pustiš kroz odvod. Prije no što moraš pozvati majstora. 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0