Life&style

Ovih osam znakova može ti ukazati da s tvojim hladnjakom nešto nije u redu

  • Svi želimo da naši hladnjaci pravilno rade kako bi nam hrana potrajala što dulje te ostala upotrebljiva
  • Premda i dalje radi, neki manji znakovi mogu pokazati da tvom hladnjaku treba popravak ili zamjena
  • Na što trebaš posebno obratiti pažnju, zašto račun za struju može otkriti kvar te kome mjesto valja detaljno očistiti otkrij u nastavku

Za neke je kućanske aparate vrlo lako uočiti da su pokvareni, no za hladnjak to ne mora biti tako. U njegovom slučaju puno manjih znakova može biti pokazatelj kako je vrijeme za njegov popravak ili zamjenu. A evo na kojih to osam pokazatelja trebaš obratiti pažnju.

Možda vas zanima Koliko često doista moraš čistiti hladnjak? I kako ćeš to najbolje učiniti? Rubrika Life&style Life&style

1. Hrana se kvari brže nego inače

Ako si primijetila da se hrana kvari brže nego što je naznačeno na pakiranju to bi mogao biti prvi znak da je tvoj hladnjak pokvaren. Ipak, možda je problem u tome što temperatura nije optimalna. Trebala bi temperaturu hladnjaka držati maksimalno na 4 °C, a zamrzivač treba biti postavljen na -19 °C (ili -18 °C, ovisno o modelu). Idući korak jest taj da provjeriš vrata, odnosno da li gume dobro prianjaju te mogu li se ona zatvoriti do kraja kako ne bi toplina ulazila u hladnjak. Dobra je vijest da sitniji popravci, poput kupovine novih brtvi, koštaju puno manje od novog hladnjaka.

2. Tvoj zamrzivač previše hladi

Da, to je moguće! Prema pravilima temperatura tvog zamrzivača bi trebama biti na nuli. Stari zamrzivači posebno su skloni nakupljanju mraza. Ako imaš problema s hladnjakom, prvo provjeri ima li napuknutu brtvu na vratima koja omogućuje ulazak toplog i vlažnog zraka. Upravo je to najčešći uzrok stvaranja mraza u zamrzivaču. Ukoliko to nije problem, provjeri radi li pravilno senzor za odmrzavanje.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Hladnjak ili smočnica? Znamo gdje trebaš čuvati umake i namaze kako bi trajali što dulje Rubrika Life&style Life&style

3. Možeš čuti motor kako radi

Od svih kućanskih aparata, hladnjaci se nalaze na glasnoj strani. Ali ako godinama nisi primijetila njegov zvuk i odjednom počneš čuti motor niotkuda, to nije dobar znak. Ploča za regulaciju temperature napaja motore kompresora i ventilatora, tako da ako ovaj dio ne radi, mogao bi ugroziti kontinuirano napajanje i učiniti hladnjak previše hladnim. Neispravni motor koji nepotrebno radi također može povećati tvoje račune za energiju.

4. Stražnja strana hladnjaka je vruća

Stražnja strana hladnjaka trebala bi biti toplija od prednje jer se tu nalazi motor, ali ako je vruće na dodir, to može biti znak neispravnosti. Pregrijavanje može uzrokovati nekoliko različitih problema, poput prljavog kondenzatora, neispravne zavojnice ili ventilacijski sustav. Kao prva linija obrane predlaže se povremeno čišćenje stražnje strane hladnjaka četkom od usisavača. Ovo čišćenje  pridonosi efikasnijem radu frižidera te smanjenju troškova njegovoga rad.

5. Račun za struju neočekivano raste

Ako neke komponente hladnjaka ne rade ispravno, možeš vidjeti posljedice na računu za struju. Primjerice, ako hladnjak ima neispravno brtvilo, druge komponente poput kondenzatora, ventilatora i termostata moraju raditi jače te će stoga potrošiti više energije. A tu je i jedan iznenađujući krivac: ljepljiva nakupina hrane. To može prouzrokovati prerano pucanje brtvi pa je važno redovito čišćenje toplom sapunicom.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Evo kako pravilno složiti namirnice u hladnjak - duže će ostati svježe i uštedit će ti struju! Rubrika Life&style Life&style


6. Unutrašnjost je vlažna

Ako u unutrašnjosti hladnjaka primijetiš nakupine vlage i tekućine to može biti jasna naznaka da su dani tvoga hladnjaka odbrojani. Međutim, ovi problemi mogu također ukazivati na to da je jednostavno potrebna zamjena brtve. Ovo možeš testirati tako da zatvoriš vrata na novčanici. Ako lako isklizne možda će trebati samo zamijeniti brtvu, no ako nema problema sa zatvaranjem vrata onda bi trebala pozvati majstora da detektira problem.

7. Popravljala si hladnjak nekoliko puta

Nedavno si popravila hladnjak, a opet nešto ne radi kako treba? U tom slučaju najbolje bi bilo da razmisliš o nabavci novog modela. Učestali popravci jasan su znak da je samo pitanje vremena kada će hladnjak trebati zamijeniti.

8. Stariji je od 10 godina

Svi uređaji imaju ograničeni vijek trajanja, čak i oni vrhunski. Ako neki od gornjih problema i dalje postoji, pokušaj se prisjetiti kada si kupila svoj hladnjak ili provjeri datum proizvodnje. Negdje na uređaju bi trebala biti naljepnica, a ako se ispostavi da je kupljen prije više od deset godina, vjerojatno je potrebna zamjena.

 

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jamadolac

    Veći dio članka je velika glupost koja navodi vlasnike da diraju ono za što nisu osposobljeni. Jedino što možete učiniti je provjera brtvi i njihova eventualna zamjena te čišćenje kondenzatora( zadnja strana)hladnaka. Nestručnim provjerama možete uzrokovati još veći kvar kao ... prikaži još!