Life&style

Zašto je stvarno loše držati jaja u vratima hladnjaka?

Većina hladnjaka ima u vratima odjeljke namijenjene čuvanju jaja – stoga je logično pretpostaviti da je to najbolje mjesto za pohranu…

Međutim, stručnjaci su otkrili da su vrata hladnjaka zapravo najgore mjesto za čuvanje jaja ako želimo da ostanu svježa, odnosno da potraju što je moguće duže. Naime, vrata su najtopliji dio hladnjaka pa će se jaja pokvariti brže nego da ih spremiš na police unutar aparata. Osim toga, vrata hladnjaka su podložna stalnim promjenama temperature, tvrde stručnjaci. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kad otvoriš i zatvoriš hladnjak, predmeti u vratima će se više zagrijati nego oni u drugim dijelovima hladnjaka.

Možda vas zanima Sir u plastičnoj foliji? Jako loša ideja Rubrika Life&style Life&style

Usto, iako se stručnjaci općenito slažu da bi jaja trebalo stalno držati u hladnjaku, ali jedan doktor tvrdi da je za neka jela bolje da ih držimo na sobnoj temperaturi. Naime, Dr. Stuart Farrimond tvrdi da čuvanje jaja na vratima hladnjaka može uništiti neka jela na bazi jaja "jer drhtanje od udarca vratima destabilizira bjelanca". Također kaže da za kuhana jaja možemo koristiti jaja iz hladnjaka, ali za pečena jaja ili kajganu trebali bismo koristiti jaja sobne temperature. Tako jaja neće biti „žilava“ kad ih pržimo ili poširamo. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kako god – preporuka je ipak da se za vrijeme ovih vrućih dana jaja drže u hladnjaku – napravimo kompromis pa ih držimo u posudi na polici hladnjaka, a ne na vratima. I pazi – drži ih podalje od hrane koja ima snažan miris – premda su u ljusci, jaja lako upijaju mirise. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0