Life&style
Jesenski umor

Ovih dana sve češće osjećamo umor: kako se boriti protiv jesenske pospanosti, savjetuju stručnjaci

  • Ako si u posljednje vrijeme primijetila pad razine svoje energije, nisi jedina
  • Postoji razlog zašto neke životinje u jesen spavaju zimski san, a ako ti se spava i do 16 sati dnevno, to je zato što je jesen već počela utjecati na čimbenike koji nas tjeraju da spavamo
  • Otkrit ćemo ti zašto smo ujesen umornije nego inače te kako se othrvati jesenskom umoru

Dok nam duge, lagane ljetne večeri daju energiju (potiču druženje i tjelesne aktivnosti), hladne, tamne jesenske noći često nam čine suprotno, čineći nas manje sposobnima funkcionirati s jednakim poletom.

To je osjećaj s kojim se mnogi od nas mogu poistovjetiti. Jesensko vrijeme može učiniti da se osjećamo umorno, a uzrok su nagle i nepredvidive promjene temperature i vremenskih uvjeta, objašnjavaju stručnjaci.  Ove nagle promjene mogu poremetiti tjelesne cirkadijalne ritmove, što dovodi do umora i povećane želje za snom. 

Za razliku od ljeta, gdje produljena dnevna svjetlost i više temperature često potiču aktivnost i smanjuju pospanost, jesenske niske temperature i mračniji dani čine da tijelo žudi za više odmora.

Temperatura nas uspavljuje

Naša se tijela zapravo najbolje odmaraju u hladnijem okruženju, tako da pad temperature može djelovati kao prirodni sedativ. Važno je razumjeti kako sezonske promjene, osobito hladnije vrijeme, mogu utjecati na obrasce spavanja, upozoravaju stručnjaci. Pad temperature tijekom jeseni može pospješiti duži i dublji san jer hladnije okruženje pomaže tijelu učinkovitije regulirati temperaturu tijela, što je ključno za početak i održavanje mirnog sna. Nije ni čudo što žudimo za još više odmora.

Svjetlo (tj. nedostatak svjetla) može učiniti da se osjećamo umornije. Mračnije večeri nas također tjeraju da ranije odemo na spavanje, jer tijelo proizvodi više melatonina, hormona koji regulira cikluse spavanja i budnosti, zbog čega se prirodno možemo osjećati umornije. 

 | Autor: Unsplash/Kinga Howard Unsplash/Kinga Howard Foto: Unsplash/Kinga Howard

Kako se boriti protiv jesenske pospanosti?

Jesenska pospanost prilično je standardna. Mnogi od nas će primijetiti da se osjećaju malo više ošamućeno. Ali, dobra vijest je da imamo prijeko potrebnu priliku da dovedemo u red svoj odmor i opuštanje. Sasvim je normalno više spavati tijekom jeseni, a obično je i korisno, jer tijelu može trebati dodatno vrijeme za oporavak, kažu stručnjaci. Međutim, važno je ne spavati previše, jer se zbog toga možemo osjećati tromo. Održavanje dobre higijene spavanja ključno je tijekom sezonskih prijelaza, savjetuju stručnjaci.

Ključni savjeti za dobar san s promjenom godišnjih doba uključuju pridržavanje redovnog rasporeda spavanja, stvaranje ugodnog, hladnog okruženja za spavanje i osiguravanje izlaganja prirodnom dnevnom svjetlu tijekom dana kako bi se regulirale razine melatonina. Izbjegavanje teških obroka i kofeina netom prije vremena za spavanje također može pridonijeti boljoj kvaliteti sna, a s malim prilagodbama možeš si osigurati lakši prijelaz u jesen uz zadržavanje zdravih navika spavanja.

Evo kako promijeniti svoju rutinu spavanja za jesen…

1. Postupno prilagodi svoj raspored spavanja

Kako se dnevno svjetlo smanjuje, pokušaj ići u krevet i probuditi se u isto vrijeme svaki dan. Postupno pomicanje rasporeda spavanja za 15-30 minuta ranije može pomoći tvom tijelu da se prilagodi ranijim zalascima sunca.

Možda vas zanima Zakovice su glavni hit jeseni: nosit ćemo ih na cipelama, jaknama, torbama... Rubrika Moda Moda

2. Optimiziraj okruženje u kojem spavaš

Pošto su vani sada navečer niže temperature, neka tvoja spavaća soba bude udobna tako što ćeš osigurati da je soba dobro prozračena i hladna, oko 16-18 stupnjeva, što je idealno za spavanje. Koristi prozračnu posteljinu kako bi se ugrijala bez pregrijavanja.

 | Autor: Unsplash/Vitaly Gariev Unsplash/Vitaly Gariev

3. Izloži se jutarnjem svjetlu

Prirodna sunčeva svjetlost pomaže regulirati unutarnji sat tvoga tijela. Pokušaj izaći ujutro na malo danjeg svjetla, čak i ako je oblačno, kako bi svom tijelu signalizirala da je vrijeme za buđenje.

4. Stvori dosljednu rutinu odlaska na spavanje

Raniji mrak u jesenskim večerima izvrsna je prilika za stvaranje opuštajuće rutine prije spavanja. Uključi se u umirujuće aktivnosti poput čitanja, laganog istezanja ili tople kupke kako bi pomogla svom tijelu da se opusti.

5. Pazi na prehranu

Kako je sve hladnije vrijeme, često žudimo za težom hranom, ali obilni obroci prije spavanja mogu poremetiti san. Pokušaj izbjeći obilnu večeru ili konzumaciju kofeina i alkohola prije spavanja.

6. Budi aktivna tijekom dana

Budući da dani postaju sve kraći, lako je postati manje aktivan, ali redovita tjelovježba može pomoći u reguliranju obrazaca spavanja. Pokušaj ostati aktivna, po mogućnosti danju, kako bi imala dublji i mirniji san.

 | Autor: Unsplash/Fil Mazzarino Unsplash/Fil Mazzarino Foto: Unsplash/Fil Mazzarino

7. Ograniči drijemanje

Premda se tijekom jeseni možeš osjećati umornije, pokušaj izbjeći duga drijemanja tijekom dana, koja mogu ometati noćni san. Ako je potrebno, drijemaj kratko – oko 20-30 minuta.

Ljetni komadi odjeće za jesen Možda vas zanima Ova 4 ljetna komada još ne spremamo u ormar, nosit ćemo ih do duboko u jesen Rubrika Moda Moda
Photo: Unsplash/Bruno van der Kraan

Komentari 0