Life&style

Ovih 6 znakova jasan su pokazatelj da konzumiraš previše mesa, a da toga nisi ni svjesna

  • Uz sve blagodati, povećani unos proteina putem mesa i mesnih prerađevina može imati i negativan učinak na naše zdravlje
  • Pri konzumaciji mesa treba biti umjeren, a postoji i šest jasnih znakova da bi trebala smanjiti konzumaciju ove namirnice
  • Među simptome pretjerane konzumacije mesa ubrajaju se nadutost, umor, kožna oštećenja te loš zadah

Unatoč tome što nerijetko slušamo i čitamo isključivo o njegovim pozitivnim učincima na naš organizam (kojih moramo priznati uistinu ima mnogo), povećani unos proteina može imati i negativan učinak na naše zdravlje. Budući da ih u organizam najčešće unosimo putem mesa, odlučili smo sagledati koje se to nuspojave mogu razviti ako je njegova upotreba u našoj ishrani učestala. Donosimo ti šest znakova da tvoje tijelo meso ne podnosi najbolje te da bi trebala smanjiti njegovu konzumaciju.

Možda vas zanima Zahvaljujući ovom tajnom sastojku iz kuhinje meso će ti ispasti sočnije i mekanije Rubrika Life&style Life&style

1. Umor i pospanost

Povećani unos proteina može pridonijeti razvoju osjećaja umora. Stručnjaci s Klinike Mayo drže da je to direktna posljedica smanjenog unosa ugljikohidrata. Budući da s proteini sporije razgrađuju, zbog manjka ugljikohidrata tijelo za energiju koristi glukozu što može usporiti rad mozga te potencirati pospanost i opći umor. Ako te uz navedene simptome prati i žgaravica, jasan je to znak da tvom tijelu treba duže vremena za preradu mesa. Ukoliko se osjećaš loše nakon konzumacije mesa, utoliko je vrijeme da ga zamijeniš za jednostavniji obrok.

2. Dehidracija

Jedemo li puno mesa tijelo će početi sagorijevati vlastite rezerve masti razbijajući ih na male komadiće - ketone. Povišena količina ketona u organizmu utječe na povećani rad bubrega koji troše mnogo vode, a rezultat ovog procesa je dehidracija. Stoga, ako si na mesnoj ishrani posebno pazi na to da u organizam tijekom dana uneseš dovoljno tekućine.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Odlična ideja! Ovo je najbrži i najzdraviji način da se odmrznu meso i riba - bez mikrovalne Rubrika Life&style Life&style

3. Oštećena koža

Ako pretjeraš s mesnim obrocima, postoji dobra šansa da pritom preskačeš ostale skupine hrane. To može dovesti do pomanjkanja pojedinih vitamina i minerala koji su prvenstveno zastupljeni u voću i povrću. Tako je vitamin C rijetko zastupljen u mesnih proizvodima, a njegov nedostatak može se iščitati u narušenom izgledu kože i kose. "Nedostatak ovog vitamina može učiniti da kože bude suha i ispucala, a moguć je i pojačani rast neželjenih dlačica", otkriva nutricionistkinja Jenna Braddock za The Healthy.

4. Nadutost i zatvor

Ako nakon konzumacije mesa primijetiš nadutost to može biti jasan znak da tvoje tijelo ne uspijeva preraditi ovu namirnicu kako treba. Osjećaš li se općenito loše nakon jedenja mesa, pokušaj ga na kratko vrijeme izbaciti iz prehrane kako bi vidjela hoće li to donijeti boljitak. Također, budući da ne sadrži vlakna koja u organizam unosimo putem voća, povrća i žitarica, učestala konzumacija mesa se može negativno odraziti i na našu probavu. S povećanim unosom proteina u tijelo, tijelo ih teže razgrađuje, stolica je tvrđa i lakše nastaje zatvor.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Meso se lako kvari: koje 3 vrste su najopasnije, a koje najsigurnije za konzumaciju Rubrika Life&style Life&style

5. Bubrežni kamenci

Prekomjerni unos proteina može se nepovoljno odraziti na tvoje bubrege. Naime, životinjski proteini puni su spojeva nazvanih purini koji se razgrađuju na mokraćnu kiselinu, a povećana koncentracija iste povećava rizik od razvoja bubrežnih kamenaca, posebice kod osoba koje u obitelji imaju povijest bolesti bubrežnih bolesti. Nadalje, unosom proteina kroz crveno ili bijelo meso u organizam, unosimo i povećanu količinu dušika, a posljedica toga je viška kalcija koje tijelo pokušava izbaciti upravo kroz bubrege.

6. Loš zadah

Premda mnogi toga nisu svjesni, meso se ubraja u jednu od namirnica koja uzrokuje loš zadah, a takva pojava nastaje uslijed nemogućnosti organizma da preradi velike količine proteina. Posljedica je spora razgradnja u crijevima nakon čega se toksini poput amonijaka ispuštaju u tijelo i između ostalog izlaze kroz usnu šupljinu.

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0