Life&style

Je li ti je urin odjednom postao pjenušav? Kad se trebaš zabrinuti?

  • Sastav, ali i izgled urina mogu mnogo govoriti o našem zdravlju
  • Tamna boja može otkrivati da premalo piješ, mutna da imaš infekciju...
  • Što ako urin u WC školjci odjednom dobije pjenušav izgled

Stvarno je lako potpuno ignorirati izgled mokraće ako je sve regularno (svijetle je boje, ima neprekidan tok i jedva primjetan miris). Ali, kad se odjednom dogodi neka velika promjena, primjerice, urin postane superžut definitivno se u nama budi sumnja. I to je dobra stvar, jer ti urin zapravo može puno toga reći o tvom općem zdravlju

 

Ako tvoja mokraća ima tamno žutu boju, to bi moglo značiti da svakako trebaš piti više vode; ako je mutna, možda signalizira da imaš bakterijsku infekciju... Ali, što ako se odjednom više pjeni? Nešto se definitivno događa, zar ne? Evo što trebaš znati ako tvoj  urin postane vrlo pjenušav.  

1. Možda imaš samo superjaki mlaz urina

Određena količina mjehurića u mokraći je normalna, a to može ovisiti  o tome koliko je brz mokraćni mlaz i koliko urin mora putovati prije nego „sleti“ u zahod, kažu stručnjaci. (Normalan mokraćni mlaz teče oko 15 mililitara po sekundi – što i nije baš korisna informacija, ali eto.) Pa, ako mokraća izgleda malo više pjenušavo nego obično, to može biti samo zato što izlazi malo brže, kažu stručnjaci. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Tvoji bubrezi ne rade kao što bi trebali

Tvoji bubrezi rade kako bi filtrirali krvi i tvari u mokraći točnije, bjelančevine pa kad ti urin izgleda pjenušavo, to bi moglo biti zbog viška bjelančevina, što znači da nešto može nije u redu s bubrezima. Povećanje bjelančevina u mokraći je općenito dokaz oštećenja i curenja bubrežnog filtera, kažu stručnjaci. 
Često je, ipak, pjenasti urin samo jedan znak oštećenih bubrega, a ostali znakovi uključuju oticanje zbog zadržavanja tekućine ili dobivanje na težini; ako imaš bilo koji od tih simptoma, vrijeme je da posjetiš liječnika.

3. Dehidrirana si

Voda je jedna od tvari koje se nalaze u urinu, pa da kad ne piješ dovoljno tekućine, urin može biti više pjenast. Što je netko više dehidriran, to će više biti koncentriran urin jer tijelo pokušava zadržati vodu, objašnjavaju stručnjaci. To dovodi do nastanka pjene, jer se više tvari izlučuje u manjem volumenu vode. Ako uočiš pjenasti urin, dobar prvi korak jest povećani unos tekućine kako bi vidjela pomaže li to.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

4. Imaš dijabetes ili hipertenziju

Urin u mokraći ponovno je u igri. Oba stanja - dijabetes, koji utječe na razinu inzulina u tijelu i hipertenzija (povišeni krvni tlak) - mogu utjecati na protok krvi u bubrege, umanjujući njihovu funkciju. Ovaj povišeni pritisak uzrokuje povećani stres, što dovodi do oštećenja i bjelančevina u urinu, tvrde stručnjaci, što opet može rezultirati pjenom.
I dijabetes i hipertenzija imaju i druge simptome: dijabetes često dolazi s učestalijim mokrenjem i žeđi; hipertenzija se može manifestirati kao bol u prsima ili kratkoća daha pa ako se takvi simptomi pojavljuju, zajedno s pjenastom mokraćom, posjeti liječnika.

Možda vas zanima Boja tvog jezika može ti dati korisne informacije o tvom trenutačnom zdravlju Rubrika Life&style Life&style

5. Imaš kroničnu infekciju

Kronične infekcije poput hepatitisa ili HIV-a također mogu uzrokovati višak bjelančevina u mokraći, kažu stručnjaci. Neke infekcije mogu izravno napadati filtere bubrega; druge uzrokuju upalu koja može utjecati na funkcioniranje bubrega. Ako si se borila s nekom kroničnom bolesti i tvoj urin izgleda poput sapunice, obavijesti o tome liječnika. 

6. Imaš naviku uzimati lijekove protiv bolova

Ako si neko vrijeme uzimala lijekove protiv bolova, a tvoj urin izgleda pjenušaviji nego obično, onda te tablete mogu biti krivac za to, tvrde stručnjaci. Ako uzimaš lijekove protiv bolova bez znanja liječnika, svakako se posavjetuj s njim oko daljnjeg uzimanja. 

7. Imaš autoimunu bolest

Autoimuni uvjeti također uzrokuju stres i naprezanje za bubrege što može izazvati dovoljno oštećenja da ometaju proces filtriranja.
Simptomi autoimunih stanja variraju, ali imaju nekoliko zajedničkih stvari (umor, bol u zglobovima i ponavljajuća groznica, na primjer), pa ako vidiš pjenasti urin i nisi se dobro osjećala neko vrijeme, posavjetuj se sa svojim liječnikom.  

Možda vas zanima Slaba kosa i nokti, umor, bljedilo, manjak koncentracije? Možda ti nedostaje ti ovaj mineral, evo u kojoj ga hrani ima Rubrika Life&style Life&style

8. Imaš vrstu raka krvi

Multipli mijelom, vrsta raka koja se pojavljuje u stanicama plazme krvi, može dovesti do dodatnih bjelančevina u mokraći (i uzrokovati da ona izgleda pjenušavo. Prema stručnjacima, antitijela koja nastaju kao posljedica raka, mogu biti vrlo otrovna za bubrežne filtere i dovesti do bjelančevina u mokraći. Ali, to je rijetka pojava: Američko društvo za karcinom objavilo je kako je multipli mijelom relativno rijedak rak koji je najčešći kod ljudi starijih od 65 godina te je dvostruko češći kod Afroamerikanaca (premda nitko ne zna zašto). I vjerojatno nije prva stvar zbog koje bi se trebala trebali zabrinuti ako imaš pjenasti urin.

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0