Life&style

9 savjeta za sve koje su ikada googlali „kako se riješiti nadutosti u 24 sata“

Premda pri spomenu nadutosti smatramo kako je to tek neugodan osjećaj (i izgled), stručnjaci kažu da je to stanje legitimno zdravstveno pitanje i daleko složenije (kako i uzrok tako i liječenje) nego što pretpostavljamo

Dakle, dok nam promjena određenih navika i načina života definitivno mogu olakšati te spriječiti osjećaj nadimanja u trbuhu, obično postoji veći problem. Dakle, gotovo svatko je u nekom trenutku u životu osjetio nadutost, a poznavanje nekih čimbenika rizika (odnosno superpoticajnih uzročnika) zasigurno će biti korisni ako se želiš probuditi lakša i "mršavija" nego jučer.

Stručnjaci objašnjavaju kako nadutost često uzrokuju jedan ili više razloga: hormoni, probavne smetnje i/ili zadržavanje vode. I dok sve navedeno treba istražiti liječnih (jer i ozbiljnije bolesti mogu biti u igri), na nadutost možemo utjecati i sami, mijenjanjem nekih navika. Kada je riječ o zdravlju, skeptične smo prema "brzim popravcima", ali postoji nekoliko vrijednih navika koje mogu olakšati tegobe i riješiti te nadutosti preko noći. Znatiželjna si? Onda čitaj dalje! Očekuje te zdraviji, sretniji i ravniji trbuh…

1. Sprijatelji se s probavnim enzimima

Što se tiče borbe protiv nadutosti, uključivanje visokokvalitetne kapsule probavnih enzima dva puta dnevno prije dva najveća obroka (npr. ručak i večera) mogu smanjiti nadutost i bez napora „poravnati“ trbuščić, tvrde stručnjaci. U osnovi, enzimi pomažu pri prirodnoj probavi kako bi bolje uništila hranu koju konzumiramo i kako bismo smanjili probavne smetnje i, s druge strane, višak nadutosti i plina.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Izbjegavaj jesti barem dva sata prije spavanja

Ne samo da kasno jedenje napravi nered u tvom „brzom“ i potencijalno zdravom probavnom ritmu, nego također može izazvati neželjenu nadutost. Ostaviš li svom probavnom sustavu punih 10 do 12 sati odmora svake noći, on uspješno regulira tvoj metabolizam (i trbuh!) tako da lakše probavi hranu. 

Možda vas zanima Što se događa s tvojim tijelom 20 minuta nakon što počneš zdravo jesti Rubrika Life&style Life&style

3. Zamijeni ledeno hladna pića toplima

Stručnjaci tvrde kako nije dobro uz obrok piti hladne napitke. To će spriječiti probavni proces razrjeđivanjem želučanih sokova  te će ohladiti cijeli probavni sustav u kritičnom vremenu. Također će razrijediti probavne enzime koje tvoje tijelo treba za učinkovitu probavu bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Stručnjaci preporučuju da pijuckaš mlaku vodu ili vrući čaj - samo pazi da lagano pijuckaš. Također, izbjegavaj piti bilo što za vrijeme obroka; pij 30 minuta prije i najmanje 45 minuta nakon završetka obroka.

via GIPHY

4. Uzmi si vremena za opuštanje

Ne želimo biti nositeljice loših vijesti, ali stres (nositelj mnogih loših stvari) također je povezan s nadutošću. Uostalom, tvoja crijeva su golema kuća živaca. Naše razine stresa izravno su povezane s onim što se događa u našim crijevima - konkretno, našoj probavi – to je objašnjenje koje podupire i znanost, jer stres može poticati i/ili pogoršati gastrointestinalne boli, neravnoteže i druge simptome.

5. Uspori ritam žvakanja

Ne samo da će sporije žvakanje ubrzati metabolizam - da, doista - nego također potiče zdraviju probavu i, opet, manje nadutosti. Naime, mnoge od nas žure se pojesti te preskaćju važan dio probavnog procesa - temeljito žvakanje! Kad ne žvačeš hranu, ostavljaš više posla želucu, što može rezultirati neugodnom nadutošću, plinovima i drugim probavnim simptomima.

via GIPHY

6. Uzmi obrok bogat kalijem prije spavanja

Ali, nemoj zaboraviti da to bude barem dva sata prije spavanja ili jednostavno dodaj večeri jednu od svojih omiljenih namirnica bogatu kalijem. Stručnjaci tvrde da hrana bogata kalijem, poput banane, naranče, rajčice, krumpira, avokada i slatkog krumpira, može pomoći regulirati zadržavanje tekućine, što će također pomoći u upravljanju i smanjivanju nadutosti u jutarnjim satima.

7. Za večeru nemoj jesti puno ugljikohidrata

Ili barem mudro biraj te izbjegavaj rafinirane ugljikohidrate i pazi na veličinu porcije. Ove vrste ugljikohidrata mogu uzrokovati zadržavanje vode i osjećaj nadutosti. Dakle, ako se želiš osjećati lagano i mršavo, posegni za zasićenim, ali složenim ugljikohidratima poput smeđe riže, kvinoje ili slatkog krumpira.

via GIPHY

8. Zamijeni sol začinima

U ajurvedskoj i azijskoj medicini probavnim sustavom upravljaju vatreni elementi, tako da su hrana i biljke koje podupiru toplinu i snagu na tom području jako cijenjene i preporučljive, objašnjavaju stručnjaci. Neke od njih su đumbir, kajenski papar, limun, cimet, kurkuma i dr. Kuhinjska sol je doista oslabljena natrijeva-kloridna sol. Mrtva je, sušena u peći, jako obrađena i također će stvoriti 'lažnu masnoću', nadutost i može te učinit čak do devet kilograma težom nego što to doista jesi. Međutim, stručnjaci tvrde da osim što je OK zamijeniti kuhinjsku sol začinima, male količine visokokvalitetne soli koja još uvijek sadrži minerale u tragovima je u redu. Ali opet, ne preporučuje se puno je koristiti. 

Možda vas zanima Ako nemaš ove odurne navike, sigurna si od gripe Rubrika Life&style Life&style

9. Počni se kretati

Premda nas prirodna tendencija možda želi odvesti do kreveta (a ne teretane), ustajanje i kretanje (čak i ako je to samo brzi 20-minutni hod) može pomoći u ublažavanju neugodne nadutosti i pomoći pri poticanju probave. Stručnjaci preporučuju da napraviš što više možeš  krugova ove četiri vježbe u osam minuta te ponoviš rutinu dvaput.

Prva vježba: 30 „high knees“ (trčiš u mjestu i visoko podižeš koljena) 

via GIPHY

Druga vježba: 10 tuck-skokova (skoči iz čučnja u vis s obje noge tako da u zraku približiš koljena što je moguće bliže prsima)

Treća vježba: 20 usporenih bicikla za trbušnjake (lezi na pod, ruke drži glave, potom neka tvoj lijevi lakat dodirne desno koljeno ispred tvojih prsa. Polako promijeni nogu tako da donju nogu potpuno ispružiš i podigneš malo iznad tla. Mijenjaj lijevo-desno svake dvije sekunde) 

Četvrta vježba: 20 brzih bicikala (ubrzajte „bicikl“, prebacujući lijevo-desno u jednoj sekundi)

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0