Life&style

Ako nemaš ove odurne navike, sigurna si od gripe

Čim ti počne curiti nos, tijelo počinje boljeti, a groznica se širi, znaš da najvjerojatnije počinje najstrašnia zimska bolest: gripa. Sezona gripe počinje obično u studenom, a može trajati do ožujka

Nakon prošlogodišnje poprilično opake sezone gripe, donosimo savjete koji će spriječiti ovu neugodnu bolest da se infiltrira u tvoj dom.

Kada počnu simptomi

Simptomi gripe obično počinju iznenada, a ne postupno, a neki od znakova uključuju vrućicu ili osjećaj zimice, kašalj, bol u grlu, pun nos ili nos koji curi, bolove u mišićima i tijelu, glavobolju, umor, a u nekim slučajevima povraćanje i proljev. Važno je napomenuti da stručnjaci tvrde kako neće svatko s gripom imati i groznicu.

Uvijek operi palce

Prilikom pranja ruku (što je najčešćei način ubijanja virusa koje usput sakupimo na rukama) postoji jedna uobičajena pogreška. Mnogi, naime, zaborave oprati palčeve kažu stručnjaci. Budući da taj prst dodiruje neke od najviše korištenih površina (tipkovnicu mobitela, tipke na daljinskom upravljaču), nitko ih ne smije zanemariti.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Držite četkice za zube odvojeno  

Sretna obitelj - svi ste četkice nagurali u istu čašu. Pa, moramo ti reći da virusi, e-coli i gljivice obično žive na četkicama za zube. Stoga drži četkice za zube pokrivene ili barem udaljene jedna od druge - osobito ako je netko u kući bolestan!

Nikad ne stavljaj torbicu na pod

Stavljanje torbice ili ruksaka na pod samo je otvoren poziv svakakvim gnjusnim bićima da se ukrcaju, osobito ako je na spustiš u zahodu, restoranu, trgovinu da ni ne spominjemo na ulici na tlo. A zatim je kad stigneš kući staviš na kuhinjski stol ili krevet. Ako si već to slučajno napravila, a torbica je napravljena od tkanine ili kože, preporučuje se pomiješati malo blagog sapuna za lice sa dvije šalice tople vode, a zatim mekom krpom obrisati prljavštinu. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Dezinficiraj sve kvake i ručke

Uvijek čistimo kvake, ali često zaboravljamo ručice za kuhinjske ormariće i razne tipke. Stručnjaci savjetuju da svaki dan dezinfekcijskim maramicama prebrišeš sve što se često dodiruje u kući. 

Ostavi cipele pred vratima

Cipele su doslovce bile posvuda pa kad ih unosiš u kuću prenosiš sve i svašta na tepih, upozoravaju stručnjaci. To znači i da izvana donosiš i bakterije i viruse. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ne jedi ručak za uredskim stolom

Tvoj uredski stol je vjerojatno 100 puta prljaviji od prosječnog WC-daske, tako da posljednja stvar koju trebaš napraviti jest stavljati hranu na tu kontaminiranu površinu. Ako baš moraš jesti za radnim stolom, dezinficiraj ga prije obroka. 

Drži mobitel izvan kupaonice

Sve što imaš u kupaonicu može biti kontaminirano mikroorganizmima ili fekalnim tvarima (prema istraživanjima to je 16% mobitela). Kako bi ubila bakterije, očisti mobitel krpicom s alkoholom ili maramicama za dezinfekciju. 

Jedi jogurt

Znanstvenici vjeruju kako bi probiotici u jogurtu mogli imati potencijal za borbu protiv gripe. Istraživanje u časopisu Canadian Medical Association Journal također sugerira da probiotici mogu pomoći u uklanjanju infekcija gornjih dišnih puteva. Borovnice i ostale tamne bobice također će pomoći u jačanju imunološkog sustava.

Promijeni posteljinu svaki tjedan

Posteljina sadrži osim grinja još štošta nepoželjno, što znači da tko god dijeli tvoj krevet, moći će pokupiti bilo koji virus koji si unijela u kuću i obrnuto. Posteljinu treba mijenjati barem svaka dva tjedna, ali još bolje je svaki tjedan. Plahte, jastučnice i ručnike peri u vrućoj vodi, posuši ih s pomoću antibakterijskog ciklusa ili najvišoj temperaturi koju nudi sušilica rublja ili pak izglačaj. 

via GIPHY

I napokon... cijepi se protiv gripe

Kako bi se zaštitili od gripe, bilo tko stariji od šest mjeseci trebao bi se cijepiti, tvrde stručnjaci. Međutim, nakon što dobiješ injekciju, drži se svih savjeta o izbjegavanju i uništavanju virusa i bakterija, jer cjepivo nije 100% učinkovito. Kao i uvijek, posavjetuj se sa svojim liječnikom prije nego što ti ili članovi tvoje obitelji dobijete cjepivo.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0